Bahardan yararlanma rehberi

Güncelleme Tarihi:

Bahardan yararlanma rehberi
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2010 11:48

Baharın müjdesi cemre, havaya ve suya düştü. Sırada toprak var.

Haberin Devamı

Kışın sadece soğuk değil, kasvetli, ruhu bunaltan kısacık günlerinin yerini baharın cıvıltısı almaya başladı bile. Rehaveti atmaya başlamanın tam zamanı. Baharı ve hayatı hissetmek için hiçbir fırsatı kaçırmayın. Dinlenmek için küçük kaçamakları kendinize çok görmeyin. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, kışın etkilerini üzerinizden attıracak önerilerde bulundu.

Malum kış ayları genellikle daha çok yediriyor, dolayısıyla kilo aldırıyor. Kışın kilo almanın nedenlerinden biri de stres, depresyon. Dolayısıyla ilk adım, stresten arınmak. Stresi uzaklaştırmak için derin nefes almayı deneyin. Yani sırtınız dik olarak oturun veya ayakta durun. Yavaş ve derin derin nefes alın. Havanın vücudunuza dolmasıyla birlikte karnınız şişecektir. Nefes alışınızı hissetmek için elinizi karnınıza koyun. İçinizi mümkün olduğunca havayla doldurduktan sonra birkaç saniye süreyle nefesinizi tutun. Şimdi bir mum üflüyormuş gibi nefesi dudaklarınızın arasından verin. Nefesin vücudunuzdan dışarı çıkarken hissettiğiniz duygu üzerinde yoğunlaşın. Bu işlemi dört-beş kez tekrarlayın ve sonra da birkaç dakika sakince oturun.

Haberin Devamı

HER FIRSATTA EGZERSİZ YAPIN

Küçük egzersizleri hayatınıza katın. Daha önce düzenli egzersiz yapmadıysanız yavaş yavaş başlayıp giderek seviyesini arttırın. Öyle binlerce lira ödenen salonlar, aletler şart değil. Egzersize, arabanızı gideceğiniz yerin uzağına park etmekle, asansöre binmek yerine merdivenleri kullanmakla da başlayabilirsiniz. Özellikle işinizde masa başında çalışıyorsanız arada yerinizden kalkıp ofisi dolaşın, gün içinde vücudunuzu hareketsiz bırakmayın. Kendinize uygun olanlarla egzersiz repertuvarınızı zenginleştirmeniz mümkün.

BAHÇE VE EV İŞLERİYLE İLGİLENİN

Yaşamınızı daha aktif bir hale getirin. Bahçe veya ev işleri ile uğraşın. Kısa bir yürüyüş bile stresle baş etmenize yarar. Daha aktif olmak için neler yapabileceğinizin listesini yapın. Her hafta veya iki haftada bir listenize yeni şeyler ekleyin.
Pozitif düşünün. Olaylara çok yönlü bakabilmek, nedenlere takılmadan çözüme odaklı düşünmek, yılgınlık duygusunu asla yaşamamak, yaşanan her olaydan bir ders çıkarmaya çalışmak size iyi gelecek...
Beslenme alışkanlığınızı değiştirin. Sabah kahvaltısı yapın. Öğün atlamayın, ara öğünlerle günlük öğün sayınızı arttırın. Söz gelimi iki tabak yemek yiyecekseniz tabağın birinin yemek değil, salata tabağı olmasına dikkat edin.
Her gün mutlaka duş alın. Önce sıcak, sonra soğuk geçişlerde vücudunuza jimnastik yaptırın. Suyun terapi yapıcı etkisini unutmayın.

Hobi edinin

Haberin Devamı

Hobilerinizi günlük hayatınıza dahil edin. Sevdiğiniz işlerle uğraşmak günlük stresinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Nelerden hoşlandığınıza karar verin ve bunları düzenli olarak yapmaya çalışın.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!