Az su, çok vitamin

Güncelleme Tarihi:

Az su, çok vitamin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2004 00:00

Narin yapılı yeşil sebzelerdeki vitaminler, bıçakla kesildiği anda bile, vitamin değerini yitirebiliyor. Halbuki karnabahar, kereviz gibi kök sebzeler daha dayanıklıdır. İsterseniz ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeleri hiç bıçak değdirmeden, sadece elinizle parçalayın. Sonra da çok az suyla, hatta mümkünse hiç susuz, tencerenin ağzı kapalı olarak pişirin. İşte en doğru sebze pişirme tekniği budur. Ama unutmayın hangi sebzeyi satın alırsanız alın, en kısa zamanda tüketmeye çalışın.İnceNoktalarEğer bekleyecek zamanınız yoksa, krep hamurunu ılık sütle hazırlayın ki, un sütü hemen emip, yumuşak bir hamur haline gelsin. ŞIKŞIKIDIM MÖNÜLERSüzme mercimek çorbasıÇorba tenceresinde unu, tereyağında sararıncaya dek kavurun. Yıkayıp, süzdürdüğünüz mercimekleri ve 10 su bardağı suyu ekleyin. Soyduğunuz kuru soğanı dörde bölüp, suyuna bırakın. Mercimekler yumuşayınca çorbayı ya bir tel süzgeçten geçirin, ya da el blendırıyla iyice parçalayın. 10 dakika daha pişirin, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber serpin. Kıtırla servis yapın. Çorba kıtırı için; bayat ekmekleri kuşbaşı doğrayıp, 175 derecede kızarıncaya dek fırınlayın.6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 40 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı kırmızı mercimek2 yemek kaşığı un2 yemek kaşığı tereyağı1 çay kaşığı kırmızı pul biber1 çay kaşığı karabiber, tuzÇorba kıtırı için2 dilim bayat ekmekPatates köfteli bonfileÖnce bonfileleri kızgın sıvıyağda arkalı önlü iyice kızartıp, tuzunu ekleyip bir kenara alın. Küp doğranmış patatesleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzüp, çatalla püre haline getirin. Derin bir yoğurma kabındaki patateslerin üzerine; un, yumurta sarısı, dereotu, maydanoz, tuz, karabiber ve sütü ekleyip, iyice yoğurun. Elinizle şekillendirerek yuvarlak köfteler yapın ve önce yumurta akına sonra galeta ununa batırarak kızartın. Bonfileleri ve patates köftelerini yanyana yerleştirip, domates dilimleriyle süsleyerek servise sunun.8 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi6 adet bonfile6 adet orta boy patates (küp küp doğranmış)3 yemek kaşığı un2 adet yumurta sarısı1/2 demet maydanoz1/2 demet dereotu1 çay kaşığı karabiber, tuz1 çay bardağı sütPatates köftesi için2 adet yumurtanın akı1 çay bardağı galeta unu1 çay bardağı sıvıyağArmut püreli kremaSoyulmuş armudu rendeledikten sonra, yağla birlikte bir tavada 7-8 dakika karıştırarak pişirin. Krema için bir tencerede; süt, nişasta, un, vanilya ve toz şekeri sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ilınan kremanın içine çırpılmış yumurta sarılarını ekleyerek, 2-3 dakika kadar mikserle karıştırmaya devam edin. İçine pişirdiğiniz armut püresini ekleyerek tekrar karıştırın ve hazırladığınız bu karışımı küçük kaselere veya kup bardaklarına paylaştırın. 3-4 saat buzdolabında bekletip, üzerini reçel suyuyla süsleyip, servise sunun.Malzeme listesi3 adet orta boy armut1 yemek kaşığı tereyağıKrema için6 su bardağı süt2 yemek kaşığı mısır nişastası2 yemek kaşığı un1 paket vanilya1 su bardağı toz şeker2 adet yumurtanın sarısı
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!