AYURVEDA salgını yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

AYURVEDA salgını yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hayatımız gerçekten moda... Sağlıktan güzelliğe renklerden araba modellerine, müzikten edebiyata kadar aklınıza gelebilecek herşeyde moda geçerli. Doğal sağlık terapisi diye de tanımlayabileceğimiz Ayurveda ise bugünlerde ‘‘en modalar’’ arasında yer alıyor...

Neyin ne zaman moda olduğu pek belli olmuyor. Bazen bir film veya şarkı yepyeni akımlara sebebiyet veriyor. Tasarımcıların çılgınlıkları günlük hayatımıza kıyafet halinde yansırken, yiyecekten içeceğe herşey akımlarla hayatımıza giriyor.Hatta öyle ki moda olmayan bir ilacı kullanırsanız, çevrenizdeki moda meraklıları sizi yadırgayabilirler. Modası olmayan bir pasta çeşidini afiyetle yemeniz bile yadırganacaktır, buna inanın.

Son zamanlarda Hindistan'dan Avrupaya doğru esen bir moda rüzgarı bizi yabancısı olduğumuz bir sağlık ve güzellik uygulamasıyla tanıştırdı: Ayurveda.

Hindistan'da çok yaygın

Hindistan'da soluk alma egzersizleri kadar yaygın olan Ayurveda, Avrupa ülkelerinde de etkili olmaya başladı.İç huzuruna kavuşmak için Uzakdoğunun gizemli yöntemlerinden yararlanmak isteyenler, Hindistan'da Ayurveda ile tanıştılar. Doğuda uygulanan tüm sağlık terapileri gibi Ayurveda da vücuttaki enerjileri dengeleme prensibine dayanıyor. Her insanın üç elementten ya da Dosha'dan oluştuğu tezinden hareket edilerek Ayurveda geliştirildi. Üç element Vata (hava ve boşluk) Kapha (toprak ve su) ve de Pitta ( ateş ve su) Bu üç element arasındaki denge ya da dengesizlik bizim sağlık durumumuzu belirliyor.

Ayurveda'dan yararlanmak istediğiniz zaman bu yöntemi size uygulayacak olan kişi önce bazı sorular yöneltiyor. Sizin vücudunuzda bu elementlerden hangisinin ağır bastığını öğrenmek için sorulan sorulara doğru yanıt verilmesi gerek.Durumunuzu öğrendikten sonra size hangi tür terapinin uygulanacağı kararlaştırılıyor. Ayurveda, zihninizi, vücudunuzu ve ruhunuzu tedavi etmeyi amaçlıyor. Hindistan'da çok yaygın olan bu yöntemin batıda da büyük ilgi görmeye başlamasının önemli bir nedeni var. Batı ülkelerinin insanları için hayat ağır bir stres ortamında geçiyor. Bedensel olduğu kadar zihinsel ve ruhsal sorunlar da birbiri arkasından ortaya çıkıyor. Hayatın bir rekabetten ibaret olmadığı, kalitesinin ön planda tutulduğu ülkelerde geliştirilen tedavi yöntemlerini batı dünyası da ilginç bulmaya başladı. Ayurveda sistemi, sağlık ve mutluluğun insanın içinden geleceğini öğretiyor.

Ayurveda’nınTakipçileri

Dr. Ender Saraç

Ülkemizde Dr. Ender Saraç konunun en bilinen uzmanı olarak tanınıyor. Ayurveda'yı kapsamlı bir şekilde anlatan bir de kitap yazan Saraç, aynı zamanda kendi kurduğu merkezde Ayurveda meraklılarına sağlıklı yaşam kurallarını anlatıyor. Bitkisel çaylar ve gene özel yağlarla yapılan masajlar merkezin en dikkat çekici özellikleri olarak biliniyor. Ünlü isimler arasında Berna Yılmaz merkezin en sıkı takipçisi olarak geçiyor. Doğru nefes teknikleri, vücut yapısına uygun beslenmek gibi akımları birarada sunan Ayurveda ABD'de de pek moda. Hint felsefesine merak saran Christy Turlington, ağır depresyonlar geçirdiği için bir süre podyumlardan uzak kalan Kate Moss ve top model dünyasının en güzel annesi Cindy Crawford moda dünyasında bu akımı takip edenler arasında yer alıyorlar.

Masaj farkı

Masaj, Ayurvedanın önemli bir bölümünü oluşturur. Vücudun belli bazı noktalarına uygulanan masajın değişik türleri vardır. Masaj yapılırken Hindistanda yetişen otlardan elde edilen özel yağlar kullanılır. Yağların ve masaj bölgelrinin seçimi çok önemlidir.

Doğru nefes almak da Ayurveda'nın bir parçasıdır. Doğru nefes almasını öğrendikten sonra bu egzersizi sık sık tekrarlamak gerekir. Ayurveda'nın bu yöntemi gerçekten bilen kişiler tarafından yapılmasına özen gösterilmeli. Ayurveda modasına uymak istiyorsanız, bu işi gerçekten bilen kişilerden yardım istemelisiniz.

Bedeninizi tanıyın

Örneğin Vata elementinin hakim olduğu kişiler genellikle zayıf ve iri kemiklidirler. Ciltleri kurudur. Saçları genellikle kalın telli ve kıvırcıktır. Vata insanları hızlı düşünen, çabuk harekete geçen kişilerdir. Enerji azlığı, kilo kaybı, sindirim bozuklukları, uykusuzluk ve solunum yollarında düzensizlik olur.

Pitta insanları orta boylu, sarı benizli olurlar. Yumuşak saçlıdırlar. İştahlı olurlar, insanlarla iletişim kurmakta çok başarılıdırlar, ihtiraslı, kararlı kişilerdir. Ülser, cilt hastalıkları ve göz bozuklukları en belirgin sağlık sorunlarıdır.

Kapha insanları genellikle kalın gövdeli ve şişman kişiler olurlar. Saçları kalın ve gürdür, bazen dalgalı da olur. Mantıklı, dengeli ağır hareket eden kişilerdir. Kilo almak, astım ve sinüzit en belli başlı sorunlarıdır.Uykuyu çok severler, enerji azlığından yakınırlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!