Ayaklar fora

Güncelleme Tarihi:

Ayaklar fora
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Onları ihmal ediyoruz, saatlerce dar alanlara sokmaya çalışıyoruz, bütün ağırlığımızı üzerine veriyoruz ve hala bizleri taşımasını istiyoruz. Onlar belki yıkamadan yıkamaya aklımıza gelen ayaklarımız. Ayaklarımız çok yorgun. Onlara bakmamızın zamanı geldi geçiyor bile.

Kendimizi yorgun argın eve attığımızda, yürümekten ve ayakta kalmaktan kızarmış, şişmiş ayaklarımızı suyun altına tutmak dışında gereken önemi göstermiyoruz. Oysa ayaklar vücudumuzun en özenli davranmamız gereken yerlerinden biri. Böyle olduğu halde çoğumuz bir saniye bile bakacak kadar onlara tahammül edemiyor.

Ayaklara bakım yapmak gerek. Bu yalnızca sıcak yaz aylarında sandalları rahatlıkla giymenize yardımcı olmakla kalmayacak. Genel sağlık durumuna da faydası var. Scholl'un ayak bakım uzmanı Falguni Raja, herkesin yılda bir veya iki kez -gerekiyorsa daha fazla- bir uzmanı görmesi gerektiğini söylüyor: ‘‘İnsanlar bir uzmana görünmeli. Temizlik ve bakımlarını evde kendileri yaparak onlara daha çok zarar veriyorlar. Ayak bakımı, onları sadece yıkayıp kurulamak değildir.’’

AYAKKABI ÇIKARMIŞ GİBİ

Tıpkı vücudumuzun diğer yerleri gibi ayağın da masaja ihtiyacı var. Ayaktaki bazı refleks noktalarına masaj yapıldığında strese ve migrene iyi geliyor. Yapılan masajla ayaklar gevşiyor, rahatlıyor, kan gittiği için güçleniyor.

Şayet daha basit bir yöntemle ayak bakım işine girmek istiyorsanız; ilk iş ayak tırnaklarınızı bir şekle sokmanız gerek. Bakımsız ayak tırnakları ufak bir bakımla inanılmaz değişebilir.

Ayak bakımı bir güzellik salonuna gitmek yerine evde de yapabilirsiniz. Piyasada pekçok iyi ve değişik ürün mevcut. Kuru ayaklar için ayak pudraları, kokan ayaklar için, ayak deodorantları gibi. Ayak yağlarını da hatırlatmak gerek. Üzüm tohumu yağı, E vitamini, zeytinyağı ayak için kullanılan yağların başında geliyor. Bu yağ küründen sonra ayaklar 45 dakika sonra yeniden canlanıyor. Ayaktan mis gibi koku yayılmaya başlıyor.

İşte bu bakımlı ayakları en güzel teşhir eden ayakkabı ise sandallar.

AYAK NOTLARI

Haftada üç ya da dört kez, dört-altı dakika kadar ayaklarınızı suda tutun, ponza taşı işlevini gören ayak tarakları ile ayak tabanındaki ölü derileri soyun.

Ayak parmak aralarını iyice kurulayın ve pudra sürün.

Ayak tırnaklarınızı düzgün kesin.

Normal el veya vücut losyonu yerine özel ayak nemlendiricisi kullanın.

Ayak kokusundan şikayetçi iseniz, kapalı ayakkabı giymeyin, ter önleyici kremler kullanın ve pamuklu çorap giyin.

TÜRKİYE'DE AYAK BAKIMI

Türkiye'deki kuaför ve güzellik salonlarında ayak bakımı olarak pedikür yapılıyor. Fiyatı bir buçuk ile 2 milyon beş yüz bin lira arasında değişiyor. Batık tedavisi, topuktaki sertlik için rendeleme, yumuşak ayak masajı ve kremleme fiyata dahil. Normalde pedikürü ayda bir yapmak gerekiyor. Ayak sorunlu bir ayak ise haftada bir gitmedi.

Ayak bakımında parafin kullanan yerler de var. Sıcak eritilmiş mum gibi birşey bu. Ayağı hem rahatlatıyor hem de topukları yumuşatıyor. Ayak önce bir kremle yumuşatılıyor. Ayak parafinde 10-15 dakika kalıyor. Alkolle temizleyip tekrar krem sürülüyor. Fiyatı 3 milyon lira.

Ayaktaki mantar, tırnak kireçlenmesi gibi rahatsızlıklara tıbbi müdahale için ise ayak tedavi merkezlerine gitmek gerek.

Dr. Scholl Dünya Ayakları Merkezi

Dr. Scholl bir İngiliz doktor. Adını verdiği firma 1904 yılından beri hizmet ediyor. Türkiye'de de iki buçuk yıldan beri faaliyette. İstanbul, İzmir, Bursa ve Kıbrıs olmak üzere sekiz şubesi var. Buralarda eğitimli bakım uzmanları görev yapıyor. Nasır, pedikür, medikal pedikür, batık, mantar ve siğil tarzı tedaviler uygulanıyor. Ayak için gerekli olan her türlü malzeme satılıyor. Bakım odalarında rahatlatıcı şampuanlar kullanılıyor. Yapılan işleme gelince, genelde ayak yüzeyinde nasırlaşmış, çatlamış bölgeler kremlenip makinalarla yumuşatılıyor. Masaj yardımıyla rahatlatılıyor. Nasır törpüsü, ponza taşları, yumuşatıcı sıvı ve kremler, nasır koruyucuları tatbik edilebiliyor. B

İsveç Ayak Sağlığı

İsveç Ayak Sağlığı, 1972'de kurulmuş, paramedikal bir kuruluş. Sadece ayak sağlığı üzerine çalışıyor. Batık tırnak, nasır tedavisi yapıyor. Basış bozukluklarının tedavisinde yardımcı olunuyor. Ayak yapısını düzeltmek için ortopedik botlar imal ediliyor. Hastanın reçetesi varsa, hekimin isteğine göre ayakkabının üzerinde değişiklikler yapılıyor. Tıbbi pedikür yapılıyor. Fiyatı 6 milyonla 9 milyon arası değişiyor. Ayağın durumuna göre fiyat değişiyor. Ayağı suya sokmadan kuru pedikür yapılıyor. Şeker hastalarının ayak bakımına yardımcı olunuyor. Ayak ürünleri de satılıyor. Nasır yastığı 1 milyon 300 ila 1 milyon 950 bin lira arası değişiyor. Yalnızca İstanbul'da yeri var. Pedikürde tırnak bakımı, ayak cilt bakımı yapılıyor. Nasırlı bölge temizleniyor, kalınlaşmış deri tabakası alınıyor, batık tırnakta pansumanlarla tırnak tırnak evine yerleştiriliyor. Tırnağın düzgün uzamasına yardımcı olunuyor. Problemli bölgeler rahatlatılıyor. Kalınlaşmış tırnak varsa özel makina ile tırnak kalınlığı inceltiliyor. Ayak izi alınırken taban düşüklüğü var mı yok mu belirleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!