Ayak bileğine bile takılan oyuncaklı saatler

Güncelleme Tarihi:

Ayak bileğine bile takılan oyuncaklı saatler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2007 00:00

Üç yıl önce ucuz ama trendy saatler tasarlamak için İtalya’dan yola çıktılar. Oyuncak saat anlamına gelen Toywatch’ı yarattılar. Amerika’da bir restoranda karşılaştıkları Oprah Winfrey sayesinde tanındılar. Şimdi Madonna, Leonardo Di Caprio, Michael Jordan, Robbie Williams, Silvester Stallone ve Naomi Campbell gibi ünlüler kullanıyor. Mara (35) ve Marco Mavilla (40) çifti İstanbul’a geldi, makyaj malzemesi gibi gördükleri markalarını anlattı.

Mara ve Marco Mavilla, 14 senedir birlikte, 11 senedir evliler. Marco tam bir saat tutkunu. 25 senedir vintage saat koleksiyonu yapıyor. İlk saatini 11 yaşındayken babası hediye etmiş. "Hálá dün gibi hatırlıyorum, bir Rolex’di. Büyülenmiştim" diyor. Marco’nun şu dünyada karısı Mara’dan sonra en estetik ve seksi bulduğu şey saat. Özellikle kadranlarına tutkun. Deri kayışlıları, kasası çelik olanları, metal kordonluları hatta pırlantalıları bile beğeniyor. Bir tek cep saati, masa saati gibi saatlerden hoşlanmıyor. O, saatin sadece kola takıldığını düşünenlerden.

Marco, Milano Üniversitesi Hukuk Bölümü mezunu. Ama ne avukatlık ne de ona benzeyen bir iş yaptı. Okul biter bitmez Milano’daki Four Seasons Oteli’nin altında ve Sardinya adasındaki Porto Cervo kasabasında birer saat mağazası açıp, dünyaca ünlü markaları satmaya başladı. Mara ile bu yıllarda tanıştılar. Mara bir stil danışmanıydı. Ünlü ve zengin kadınlar için alışveriş yapıyordu. Birlikte saat üzerine çalışmaya başladılar ve 1994’de Toywatch’ı yarattılar.

Gerisini Marco anlatıyor: "Çok pahalı saatler satarken birden ucuz ve herkesin ulaşabileceği saatler yaratmaya karar verdim. Çünkü piyasada ucuz saat sıkıntısı vardı. 1982’de çıkan Swatch markasından sonra böyle bir marka çıkmamıştı. Swatch’dan ne farkınız var derseniz, biz modaya daha yakınız. Üç senede Swatch’ın 25 yılda yapamadığı kadar çok form geliştirdik, daha fazla tasarım yaptık."

Toywatch’ın tasarımlarından hem Marco hem Mara sorumlu. 24 saat bu konuda fikir yürütüyorlar. Daha farklı ve çarpıcı neler yapabileceklerini araştırıyorlar. Mara televizyon izlerken, yemek yerken ve hatta uyurken bile düşündüğünü söylüyor. Cevabını aradıkları temel soruları şu: "Mevcut trendleri saate nasıl aktarırız?"

OPRAH SAYESİNDE PATLADI

Toywatch üç yıl gibi kısa sürede tüm dünyada tanınan, 25 ülkede satılan bir marka haline geldi. Bu büyük mucize bir
/images/100/0x0/55ea6ec8f018fbb8f87f9407
tesadüf sonucunda gerçekleşti.

Mara anlatıyor: "2,5 sene önceydi. New York’da bir restoranda Oprah Winfrey ile karşılaştık. Bileklerimdeki saatler çok dikkatini çekti ve ne olduğunu sordu. Ben tasarlıyorum dedim. Bunun üzerine yeşili çok sevdiğini, onun için yeşil bir tane tasarlayıp tasarlamayacağımı sordu. İtalya’ya döner dönmez Oprah’a özel, gerçek zümrütlerden bir Toywatch yaptım. Saate aşık oldu diyebilirim. Hem internet sitesinde, hem de televizyon programında defalarca Toywatch’dan bahsetti. Bütün ünlülere önerdi. Herkes üçer beşer almaya başladı. Amerika’nın en ünlü çok katlı mağazaları Toywatch satmaya başladı. Kısacası Oprah sayesinde hızlı ve çok yol kat ettik."

En güçlü oldukları pazarlar Asya ve Amerika. Hatta Asya pazarında taklitleri bile yapılmaya başlamış. Marco güvenlik önlemlerini çoktan almış ama bunu başarının kanıtı olarak görüyor.

Markanın adı oyuncak saat anlamına geldiği için bu ürünü biraz değersiz, çok plastik kılmıyor mu diye soruyorum. Marco, Toywatch’ın kendi oyuncağı olduğunu söylüyor: "Dün plastik saat yapıp 200 Euro’ya satıyordum. Bugün seramik saat yapıp 1300 Euro’ya satıyorum. Gelecekte uzayda kullanılan sistemi kullanıp 10 bin Euro’ya satacağım. O gün ne üreteceğim sabah nasıl kalktığımla bağlantılı. Bu saatler benim oyuncağım."

Peki ya hayatta hiç saat takmayanlar? Mara onların yaşamadığını düşünüyor. Saat onun için zamanı gösteren bir araç değil, güven veren, prestij katan, hayatı renklendiren bir aksesuvar. Marco kendi markasını ulaşılabilen lüks diye tanımlıyor: "Benim bir sürü zengin arkadaşım var. Hepsinin çok pahalı saatleri var. Ama çalınır diye takamıyor, kasalarında kilitli tutuyorlar. Toywatch ucuz bir marka ama lüks. Rahat rahat takıyorlar. Her yeni model çıktığında alan insanlar var. Makyaj malzemesi alır gibi Toywatch alıyorlar. Kıyafetlerinle uyumlu olmasına dikkat ediyorlar."

Üç saat birden

Mara Mavilla her gün üzerinde üç saat taşıyor. Birini sağ bileğine, diğerini sol bileğine, üçüncüsünü de ayak bileğine takıyor. "Toywatch’ı kurduğumuz günden beri kollarıma birer tane takıyordum. Ayak bileğime takmaya bu yaz başladım. İtalya’da bir moda akımı haline geldi. Ayak bileği ince olan bütün kadınlar bileğine de Toywatch takıyor." Mara Mavilla trend yaratan ve yayan kimliğinden ötürü İtalya’nın Victoria Beckham’ı olarak tanınıyor. Zaten minik eteği ve yüksek ökçeli ayakkabıları ile uzaktan onu andırıyor.
/images/100/0x0/55ea6ec8f018fbb8f87f9409


KURU KAFALI MODELLER ÇOK SATIYOR

Toywatch 2008 sonbahar-kış koleksiyonunda 200’e yakın model var. Tüm zamanların en çok satan modeli kuru kafalı olanlar. Kadranındaki kuru kafa figürünün gerçek pırlantalısı da var Swarovski taşlı olanı da. Toywatch saatleri Maçka ve Kanyon Alışveriş Merkezi’nde bulunan Aslı Sargın butiklerinde satılıyor. Fiyatları 180 Euro ile 250 Euro arasında değişiyor. Altın ve seramik koleksiyonunun fiyatları ise 4 bin ile 6 bin Euro arasında.

İSTANBUL GİBİ ÇABUK DEĞİŞİYORUZ

Marco Mavilla Türkiye’ye ikinci kez geliyor. Üç yıl önce geldiğinden bu yana çok şeyin değiştiğini söylüyor. İstanbul ile Toywatch arasında şöyle bir bağlantı kuruyor: "Bizim markamız da aynen bu şehir gibi çok çabuk değişebiliyor." İstanbul’daki modayı takip eden genç nüfus onlar için altın değerinde. Toywatch üç yıldır bulundukları ülkenin en prestijli mağazalarında satıldı. Önümüzdeki aydan itibaren kendi mağazalarını açmaya başlayacak. İlk mağaza Milano’da dünyaca ünlü markaların yer aldığı Via Montenapoleone’de açılacak. Türkiye mağazası ise ocak ayında hizmete girecek. Şu anda yer arıyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!