Avuç içine sığan mucize

Güncelleme Tarihi:

Avuç içine sığan mucize
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Terry Astigmatome adı verilen ve iki parçadan oluşan cihaz astigmat tedavisinde yeni bir dönemi başlattı. Miks astigmat, hipermetrop astigmat gibi tedavisi zor göz hastalıkları bu cihazla iyileştirilebiliyor.

LAZER teknolojisindeki gelişmelere rağmen, gözün karmaşık kırma kusurlarından miks astigmat ve hipermetrop astigmat tedavisinde beklenen başarıya ulaşılamayınca, yeni tedaviler geliştirilmeye başlandı. Amerikalı bir göz hastalıkları uzmanınının geliştirdiği ve adını verdiği ‘Terry Astigmatome’ adlı 2 parçadan oluşan basit bir cihazla kornea üzerinde yapılan ameliyatlar, özellikle hastalar açısından yüz güldürücü sonuçlar verdi. Yöntem Türkiye'deki hastalara da uygulanmaya başlandı.

Gözlüğe gerek kalmıyor

Göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Bozkurt Şener, cihazla yapılan müdahalelerin astigmatta 4.5-5 dereceye kadar başarılı olduğunu belirterek, ‘‘Miks astigmatlarda ve hipermetrop astigmatlarda çok ciddi başarı getirdi. Yaptığımız ameliyatlarda üç dereceye kadar başarılı olduğumuzu gördüm. Hastayı gözlüksüz ve daha konforlu bir görme noktasına getirebiliyoruz’’ dedi. Miks astigmatlara lazerle müdahale taraftarı olmadıklarını söyleyen Doç. Dr. Bozkurt Şener, ‘‘Çünkü miks astigmat, miyop astigmat ve hipermetropun karışık bir kombinasyonu. Tedavi stratejisini belirlemek zor ve gözün üzerinde karmaşık bir işlem yapmak istemiyoruz’’ dedi.

Çelik bıçakla çiziliyor

Dr. Terry'nin geliştirdiği ‘astigmatome’ aletinin, kornea üzerinde hızlı ve basit müdahale şansı verdiğini anlatan Doç. Dr. Şener, ‘‘Hastanın gözü damlayla uyuşturuluyor. Üzerinde dereceler bulunan halka gözün üzerine oturtuluyor. Halka içine çelik bıçak bulunan parça yerleştiriliyor. Skalalar yardımıyla, hastanın derecesine göre kesi yapılıyor. Bütün işlem 3-4 saniyede bitiyor. Hastanın gözüne bandaj yapılmıyor. Yürüyerek evine gidiyor. Ağrısı olmuyor’’ dedi.

Hastanın ameliyattan 10 dakika sonra okumaya başladığını belirten Doç. Dr. Şener, ‘‘Aslında buna biz de şaşırıyoruz. Yöntemin subjektif başarısı yani hastanın hissettiği başarı, objektif olarak aletle ölçülen başarıdan çok daha yüksek’’ dedi. Doç. Dr. Şener, yöntemin 18 yaşın altındakilere, gözlerinde katarakt, glokom bulunanlara, şeker hastalarına, yaraların iyileşme, hormon hastalıkları sorunları olanlara, hamilelere yapılmadığını söyledi.

Lazerden etkili

Doç. Dr. Şener'in verdiği bilgiye göre, kırma kusurlarının lazerle tedavi edilmeye başladığı ilk yıllarda astigmat tedavisi yapılamıyordu. Sonra lazere eklenen yeni parçalarla bu operasyonlar da yapılmaya başlandı. Lazerle tedavide en iyi sonuç, miyop tedavisinde alınıyor. Sonuç bakımından miyobu, miyop astigmatlar, hipermetroplar, hipermetrop astigmatlar ve miks astigmatlar izliyordu. Halen lazerle miks astigmatlarda başarı elde edilemiyor. Yeni yöntemle, miks astigmatlar da sorun olmaktan çıkmaya başladı. Hipermetrop astigmatlarda da başarı oranı arttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!