Avrupa sineması geliyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa sineması geliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2002 14:32

Avrupa Sineması’ndan seçkin örnekleri Türk izleyicisiyle buluşturan “Avrupa Filmleri Gezici Festivali” için geri sayım başladı.

Ankaralı sinemaseverleri 11 Ekim’de selamlayacak festival, Ankapol Sineması’nda 1 haftalık gösterimin ardından 18-24 Ekim 2002 tarihleri arasında Bursa Tayyare Kültür Merkezi, 25-31 Ekim arasında da İzmir’de İzmir Sanat salonunda seyirciyle buluşacak.

Yaklaşık 30 uzun, 60 kısa metrajlı filmi sanatseverlere taşıyan festival, bu yıl hazırlanan yeni bölümlerle çok daha zengin bir içeriğe sahip.


Etkinlik kapsamına ilk kez giren “Avrupa’dan Aşk Filmleri” bölümünde, aşkı konu alan sinema tarihine geçmiş yapıtlardan bir seçki yer alacak.


“Türk Film Arşivinden” adlı yeni bölümde ise kopyaları olmadığı için gösterilemeyen eski Türk filmleri gün ışığına çıkarılacak.


Kodak ve Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-Televizyon Bölümü işbirliğiyle hazırlanan yeni kopyalar sayesinde sinemaseverler, Atıf Yılmaz’ın 1966 yapımı, başrollerinde Sadri Alışık ve Ayla Algan’ın rolaldığı “Ah Güzel İstanbul” ve Duygu Sağıroğlu’nun 1956’da yönettiği,başrollerini Fikret Hakan, Erol Taş, Selma Güneri ve Tuncel Kurtiz’in paylaştığı “Bitmeyen Yol” adlı yapımlarını izleme şansını bulacaklar. 


Ayrıca bu yıl “Yönetmen: Ömer Kavur” başlığı altında Kavur’un Anayurt Oteli, Kırık Bir Aşk Hikayesi ve Gizli Yaz adlı filmleri gösterilecek.


Bu çerçevede Ömer Kavur’un sinemasıyla ilgili bir kitap da yayınlanacak. Kitaba, Aytaç Arman, Tunca Arslan, Feride Çiçekoğlu, Atilla Dorsay, Füruzan, Rıza Kıraç, Selim İleri, Macit Koper, Zuhal Olcay, Orhan Pamuk, Barış Pirhasan, Nazan Özcan, Agah Özgüç, Necip Sarıcıoğlu, Türkan Şoray, Atıf Yılmaz ve Serra Yılmaz yazılarıyla katkıda bulunacak.


FESTİVAL FİLMLERİ...

“Avrupa’dan Aşk Filmleri” bölümünde, Kieslowski’nin Aşk Üzerine Kısa Bir Film, Claude Sautet’nin Ayazda Bir Yürek, Roy Andersson’un Bir İsveç Aşk Öyküsü, Claude Goretta’nın Dantelacı Kız, François Truffaut’nun Penceredeki Kadın ve Istvan Szabo’nun Aşk Film adlı yapıtları gösterilecek.


Macar Yönetmen Szabo’nun aşkı anlatan filminin yanı sıra Nazi Almanyası’nda sanatçı ve iktidar ilişkisini sorgulayan 2 yapıtı da “Sanatçı ve İktidar” adlı bölümde izleyiciyle buluşacak.


Szabo, 1981’de “Mephisto” ve 20 yıl aradan sonra 2001’de yönettiği “Taraf Tutmak” adlı filmlerinde “sanatçının baskıcı bir iktidara karşı tutumunun ne olması gerektiği” sorusunu ele alıyor.


“Avrupa’nın En İyileri” bölümünde, Ingmar Bergman’ın Çığlıklar ve Fısıltılar, Luis Bunuel’in Tristana ve Ekmeksiz Toprak, Bertnard Blier’nin Ayrı Odalar, Joseph Losey’in Arabulucu, Goran Markovic’in Tito ve Ben ile Robert Bresson’un Bir İdam Mahkumu Kaçtı adlı filmleri bulunuyor.


“Avrupa Avrupa”da ise çoğu uluslararası festivallerde ödül almış, 2001-2002 yapımı uzun metrajlı filmlere yer veriliyor. Aki Kaurismaki’nin bu yıl Cannes Film Festivali’nde 3 ödül alan filmi Geçmişi Olmayan Adam, Jean-Luc Godard’ın Aşka Övgü, Jean Sverak’ın Mavi Dünya, Ulrich Seidl’ın Cehennem Sıcağı, Eugenie Jansen’in Yalnızlık Ülkesi, György Palfi’nin Hıçkırık, Vladimir Michalek’in Sonbahar İlkbahar, Dragan Marinkovic’in Bumerang ve Fatmir Koçi’nin Tiran Sıfır Yılı filmleri seyirci karşısına çıkacak.


“KISA İYİDİR”...

“Kısa İyidir” adlı kısa film bölümünde, “Avrupa Paranoyası” başlığı altında, birçoğu ödüllü 31 yeni kısa film gösterilecek. İzleyicilerin oylarıyla seçilecek en iyi kısa filme, 1000 dolarlık “İzleyici Ödülü” verilecek. 


Avrupa Film Festivalleri Konfederasyonu tarafından oluşturulan “Kısa Filmlerle Avrupa VII” adlı programda, sinema okulu öğrencilerinin çektiği 8 kısa metrajlı film izlenebilecek
.

Ayrıca, dünyanın en eski sinema okulu Rus Federasyonu Devlet Sinema Enstitüsü-VGIK’nin toplu gösterimi, sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. Bu bölümde, Andrei Tarkovski, Nikita Mikhalkov, Andrei Konchalovski, Elem Klimov ve Irakly Kvirikadze’nin okulda öğrenciyken çektikleri kısa filmler yer alacak.


ESKİŞEHİR, PROGRAM DIŞINDA KALDI

Ankara Sinema Derneği tarafından Kültür Bakanlığı, Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği ve Europa Cinemas’ın katkılarıyla düzenlenen 8. Avrupa Filmleri Festivali-Gezici Festival bu yıl, geçen yıldan farklı olarak 3 ilde yapılacak. Daha önce festival kapsamında yer alan Eskişehir, 3 Kasım’daki genel seçimler nedeniyle programdan çıkarıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!