Astım sonsuz değildir

Güncelleme Tarihi:

Astım sonsuz değildir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2009 10:48

MANİSA’da kurulan Çocuk Alerji ve Astım Derneği, astımla yaşam mücadelesi veren hastaları ve ailelerini ‘Astım sonsuz değildir’ sloganı altında biraraya getirdi.

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı ve Çocuk Solunum Birimi’ne gelen hasta
Astım sonsuz değildir
sayısında son yıllarda artış olması ve şikayetlerin çoğunun astım belirtileri göstermesi birim doktorlarını harekete geçirdi. Çocuk Alerji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Yüksel, bir grup arkadaşıyla bir araya gelerek hasta ve hasta ailelerinin katılımıyla 2007 yılında Çocuk Alerji ve Astım Derneği’ni kurdu. Çalışmalarını sürdüren dernek yöneticisi doktorlar, hastaları ve yakınlarını çocuk alerjisi ve astım ile ilgili bilinçlendirmek için konferanslar, eğitim seminerleri düzenledi. Son olarak Manisa’da solunum yolu ve astım hastalığının en çok görüldüğü Soma İlçesi’nde konferans düzenlendi. Doç. Dr. Hasan Yüksel, Yrd. Doç. Dr. Dilek Ergin, Doç. Dr. Murat Demet, Uz. Dr. Özge Yılmaz ve Uz. Dr. Ayhan Söğüt konferansta hastalıkla ilgili bilenen yanlışları, ilaçların ve cihazların doğru kullanımını anlattı.
    
HER 13 ÇOCUKTAN BİRİ ASTIM           

Çocuk Alerji ve Astım Derneği Başkanı ve Çocuk Alerji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Yüksel, Manisa’da kurulan derneğin Türkiye’de bu alanda kurulan ilk dernek olduğunu söyledi. Hastalık nedeniyle kendisini çaresiz, yalnız hisseden hastaların dernek çatısı altında bir araya gelmesiyle dayanışmanın ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Yüksel, “Astım, çocukluk çağının en sık görülen ve en önemli hastalıklarından birisi. Çocukların astımı hem kendilerinin hem de ailelerinin yaşam kalitelerini ciddi şekilde bozuyor. Manisa’da bizim yaptığımız araştırmalarda astım hastalığının çocuklarda çoklukla görüldüğünü belirledik. Ortalama her 13 çocuktan biri astım hastalığıyla ilgili tedavi görüyor. Bu kadar sık olan bir hastalığın çocukluk çağında tedavi edilmemesi ileride toplumun solunum sağlığının çökmesine zemin hazırlayacak” dedi.

HASTALIK SİNSİ İLERLİYOR

Çocuklarda sık görülen astım hastalığının tedavisi devam ederken de hastalığın ilerleyebileceğini vurgulayan Doç. Dr. Yüksel, hasta ailelerinin tedavi ile ilgili eğitim eksikliğinin iyileşme sürecini uzattığına dikkat çekti. Doç.Dr. Yüksel, “Astım, çocukların metabolizmasını zayıflatan ciddi bir hastalık. Erken teşhiste tedavi başarılı sonuçlar veriyor ancak tedavi sadece tanı konulup ilaçların reçete edilmesiyle bitmiyor. Tedaviyi uygulayacak olan ailenin, hastalık, ilaçlar ve cihazları kullanım konusunda eğitim almaması tedaviyi imkansız hale getirebiliyor. Bu da astımlı çocuklarımızın hastalığının fark edilmeden sinsi şekilde devam etmesine neden oluyor. Bizim sloganımız ‘astım sonsuz değildir’. Yani astım ile doğru mücadele edildiği takdirde hastalar çaresiz değil” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!