Aşk peyniri: Rokfor

Güncelleme Tarihi:

Aşk peyniri: Rokfor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2005 00:00

Fransa’nın güneybatısında Midouze nehri üzerinde küçük bir kasaba var: Roquefort. Kendi küçük, ama ünü büyük bir yer. Tüm dünya onu küflü peyniriyle tanıyor. Koyun sütüyle yapılan bu peynir, kasabanın doğal mağaralarında mayalanmaya bırakılıyor. Mağaranın kıvrımları ve hava akımı peyniri küflendiriyor ve eşsiz tadına kavuşturuyor.Mağaraları bulan bizde de dünyada da çobanlardır. Bir Fransız çoban da mağarayı bulmakla kalmıyor, oraya sevgilisini de götürüyor. Aşk, meşk derken çobanın yemek aklına bile gelmiyor ve içinde kara ekmekle peynirin bulunduğu azık torbasını mağarada unutuyor. Aklı bir karış havada dönüyor evine... Haftalar sonra mağaraya gittiğinde azık torbasını bıraktığı yerde buluyor. Fakat azık torbasını açtığında bir de ne görsün! Ekmeğin küfü peynire geçmiş ve bu küf peynire çok farklı, nefis bir lezzet katmış. İşte kasabanın simgesi olan peynirin bulunma öyküsü bu. Yani anlayacağınız; rokfora boşuna aşk peyniri dememişler...Yabani kuşkonmaz dolma6 kişilikHazırlama süresi 45 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 demet yabani kuşkonmaz (hodan da denir) 1 su bardağı süt2 su bardağı mısır unu1/2 demet maydanoz1/2 demet dereotu1 çay bardağı zeytinyağı1 tatlı kaşığı pul biber2 çay kaşığı tuz, karabiber1 tatlı kaşığı toz şeker2 yemek kaşığı tereyağıDolmanın iç harcını hazırlamak için; mısır unu, süt, zeytinyağı, toz şeker, incecik kıyılmış maydanoz ve dereotu, tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi derin bir kapta karıştırıp yoğurduktan sonra bir kenarda bekletin. Yabani kuşkonmazın yapraklarını saplarından ayırıp yapraklarını el kadar parçalara ayırın. Kaynayan tuzlu suda 2-3 dakika haşlayıp süzün. Ilık hale gelen yaprakları mat yüzleri size bakacak şekilde elinize yayın. Ortalarına hazırladığınız dolma harcından ikişer tatlı kaşığı kadar koyup sardıktan sonra geniş bir tencereye dizin. 2 su bardağı ılık su ekleyip porselen bir tabakla dolmaların üzerini kapayın. Böylece dolmalar dağılmayacaktır. Kısık ateşte 20-25 dakika pişirip üzerinde kızgın tereyağı gezdirdikten sonra servise sunun. Dondurmalı şeftali kup8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı yoğurt (susuz kısmından alınacak)1 su bardağı toz şeker1 yemek kaşığı limon suyu 1 adet limon kabuğu rendesi1 paket vanilya1 kavanoz şeftali kompostosuYoğurt ve toz şekeri derin bir kapta mikserle şeker eriyene kadar 2-3 dakika çırpın. Üzerine, limon suyu, limon kabuğu rendesi ve vanilyayı ilave edin. Hepsini birlikte 5 dakika daha çırpın. Dondurmayı çukur bir cam kaba alıp buzlukta bir gece bekletin. Servise sunmadan 10 dakika önce dondurmayı buzluktan çıkarın. Kup bardaklarına ikişer adet şeftali kompostosu yerleştirip kompostonun suyunu da bardaklara paylaştırın. Dondurmayı şeftalilerin üzerine yerleştirip servise sunun.Not: İstediğiniz takdirde dondurmaya daha fazla şeker veya limon suyu ekleyebilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!