Aşırı sıcaklarda beslenmeye dikkat

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sıcaklarda beslenmeye dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2006 11:49

Sağlık Bakanlığı, vatandaşları yaz aylarında dengeli ve yeterli beslenmeleri konusunda uyardı.

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte; bebek, çocuk, yaşlı ve hamileler ile tansiyon, kalp, şeker gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler başta olmak üzere, herkes için bir takım sağlık sorunlarının ortaya çıktığı bildirildi.

Açıklamada, bu sorunların başında güneş çarpmaları, gıda zehirlenmeleri ve sıvı kaybının neden olduğu rahatsızlıkların geldiğine dikkat çekildi. Vatandaşlara yaz aylarında beslenme konusunda şu uyarılarda bulunuldu:

-Yaz aylarında besinler seçilirken hafif ve sulu gıdalar tercih edilmeli.

-Kızartma ve aşırı yağlı besinler yerine taze sebze ve meyvelere ağırlık verilmeli.

-Yaz aylarında vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını sağlamak için, her gün birkaç porsiyon meyve ve sebze tüketilmeli, mercimek, nohut gibi besinlere sofrada yer verilmeli.

-Fırında pişirme, ızgara ve haşlama yöntemleri ile hazırlanan besinler tercih edilmeli

SIVI KAYBINA DİKKAT

Sıcaklarda aşırı terleme sonucu vücuttan suyla beraber, sodyum, potasyum gibi minerallerin de atıldığı belirtilerek, bu durumun halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluklarına yol açtığı belirtildi.

Açıklamada, sıvı kaybını önlemek için günde en az 2-2,5 litre su içmeye özen gösterilmesi gerektiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

“Asitli ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilmeli. Bebek ve çocuklar sıvı kayıplarını ifade edemedikleri için aileler dikkatli olmalı. İshal, bebek ve çocuklarda özellikle yaz aylarında vücuttan önemli ölçüde su, tuz ve mineral kaybına yol açar. Yeni doğan ve süt çocuklarında ishal daha kolay oluşur ve daha ağır bir seyir izler.

Şiddetli ishallerde, kaybedilen sıvı ve minerallerin yerine konması amacıyla, Ana Çocuk Sağlığı Merkezlerimizden ücretsiz alabileceğiniz tuz-şeker çözeltisini (ORS) evinizde bir litre suda eriterek bebeğinize içirin. Bu çözelti, normal sudan daha iyi emildiğinden vücudun sıvı ve mineral kaybını telafi etmesi daha etkili olmaktadır.”

KAHVALTININ ÖNEMİ

Kahvaltının özellikle yaz aylarında günün en önemli öğünü olduğu ifade edilen açıklamada, kahvaltıda şekerli ürünler yerine şekersiz marmelatlar ile az yağlı peynirlerin, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylarının tercih edilmesi önerildi.

Balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketiminin, sıcaklarda bunalan vücudun direnç düzeyini yükselteceği vurgulanan açıklamada şu tavsiyelerde bulunuldu:

“Şeker, şekerleme gibi basit şekerlerin yerine, kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve ve sebze gibi besinler tercih edilmeli. Pek çok zararı bilinen alkol tüketiminden, vücudun enerji kaynağı olan şekeri tükettiği için uzak durulmalı.

Yazın aşırı sıcaklarda dengeli ve yeterli beslenme oldukça önemli. Yeterli ve dengeli beslenme; dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler; süt grubunda yer alan süt ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır.”

Açıklamada, özellikle yaz aylarında sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmelere yol açabileceği için, dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiği belirtilerek, sıcaklarla birlikte besinlerin bozulma risklerinin arttığı, et, süt ve sütlü ürünler gibi potansiyel riskli besinler için güvenilir mekanların seçilmesinin önemine de işaret edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!