Aşırı egzersiz astım nedeni

Güncelleme Tarihi:

Aşırı egzersiz astım nedeni
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Temiz havada yoğun egzersiz yapan koşucu, yüzücü ve kayakçılarda astıma rastlandığını belirten Dünya Sağlık Örgütü sporcuları uyardı.

Temiz hava ortamında aşırı egzersiz yapmanın astıma neden olabileceği uyarısı yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), son yıllarda dünya çapında önemli bir artış gösteren astım olaylarının kayakçı, yüzücü ve koşucular gibi sporcular arasında da görüldüğüne dikkat çekti.

Merkezi Cenevre’de olan WHO, son yıllarda astım olaylarında dünyanın hemen hemen yer yerinde önemli bir artış gösterdiğini belirtti. Astım sorununun özellikle çocuklar arasında yayıldığına işaret eden WHO, astımı çocuklar arasında en kronik hastalık olarak ilan etti.

Sigara da tetikliyor

WHO verilerine göre, astım olayları en çok Avustralya’da arttı. Avustralya’da çocukların dörtte birinde astım görüldüğüne dikkat çekildi. AB’deki astım hastalarının sayısı son 10 yılda bir kat artarken Latin Amerika’nın bazı ülkelerinde çocukların yüzde 20-30’unda astım belirtileri görülüdüğü kaydedildi.

Uzmanlar, astım sorunlarının genetik ve çevre faktörlerine bağlı olarak ortaya çıktığını belirtiyorlar. Bu arada, sigara kullanımının da astım nedenleri arasında önemli bir yer işgal ettiğine, sigara içen kadınların çocuklarının astım olma riskinin çok daha yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.

Şampiyonlar arasında yaygın

WHO, temiz havada aşırı egzersiz yapmanın astıma yol açabileceği uyarısında bulundu. Kayakçı, yüzücü ve koşucular gibi sporcular arasında astım görüldüğünü ifade eden WHO, bu sorunun özellikle akciğerlerine binlerce metrekup soğuk hava pompalanan, mukavemet yarışlara katılan kayakçıları etkilediğine dikkat çekti. Buna karşın, WHO, gerçek atletlerin astım sorununu kontrol altına almayı başardığını belirterek Olimpiyat şampiyonları arasında astım hastalarının da bulunduğunu anımsattı.

(ANKA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!