Araç tutmasına karşı öneriler

Güncelleme Tarihi:

Araç tutmasına karşı öneriler
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 02, 2009 13:42

Araç tutması nedeniyle çoğu kişi yolculuğa çıkmaktan kaçınır, zorunda olmadığı sürece de bu yolculuğu yapmaz. Dr. Yusuf Şener, araç tutmasına karşı yapılması gerekenleri anlattı...

Haberin Devamı

Özellikle kadın ve çocuklarda daha sık görülen araç tutmasının nedenlerini ve çözüm önerilerini Alman Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Şener anlattı:
                Â
Oldukça yaygın bir durum
 
"Oldukça yaygın olan araç tutması, ülkemizde yaklaşık 3 milyon kişiyi ilgilendirir. Her üç kişiden biri hayatında en az bir kez hareket hastalığına yakalanmıştır. Bu patoloji daha çok kadınları ve çocukları ilgilendirir. Motorlu taşıtlarda yüzde 3-5 erişkin problem yaşarken, çocuklarda bu oran yüzde 10` u bulmaktadır. Teknenin ebadı, seyahat süresi ve hava şartları ile doğru orantılı olarak bu oran deniz yolculuklarında yüzde 25-30`ları bulmaktadır.
 
Beyin şaşırıyor..
 
Hareket hastalığı da denen araç tutmasına iç kulak, gözler, kas ve eklem reseptörlerinden beyine ulaşan çelişkili informasyonlar neden olur. Yolculuk esnasında denge sisteminin 4 elemanından beyine farklı ve zıt iletiler ulaşırsa araç tutması yada tıp dilindeki adıyla hareket hastalığı ortaya çıkar. Örnek olarak; arabanın arka koltuğunda kitap okursak gözlerimiz hareketi algılamaz ancak iç kulağımız merkezi sinir sistemine hareket ettiğimiz uyarısını verir. İşte bu çelişkili uyarılar hareket hastalığına neden olur. Organizmanın uzayda nerede olduğunu bilemediği durumlarda ortaya çıkan bu hastalığın oluşumunu sıcak, kötü kokular (sigara, mazot, yağlı yemekler), aşırı gürültü ve stres kolaylaştırır.
 
Ciddi bir sorun deÄŸil..

Haberin Devamı

 
Ciddi sonuçlara yol açmayan araç tutması geçici bir hastalıktır ve tıbbi bir bozukluğun ifadesi değildir. Yüzde solukluk, esneme ve uyuklama ilk belirtilerdir. Daha sonra baş dönmesi, bulantı, kusma, vücut ısısında düşme, taşikardi, solunumun hızlanması ve göz bebeklerinde büyüme görülür. Günlerce süren konsantrasyon bozukluğu, başta boşluk hissi, sürekli uyuklama arzusu ve migren türü ağrılar hastanın tatilini zehir etmeye yetecektir.
 
Araç tutmasına karşı bunları yapın..

 Araç tutması sorununu için yolculuk öncesi ve sırasında bazı önlemler çocuklarda sık görüldüğü ve genellikle önceden bilindiği için seyahat sırasında bir dizi önlemler almak uygundur. Bu önlemler şunlardır:

Haberin Devamı

-Seyahat öncesinde bulantıyı artıracak sindirimi güç yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalıdır. Mide bulantısını artıracağı için tok karnına seyahat etmemelidir.
-Seyahat esnasında kötü kokulardan uzak durmak gerekir. Sigara, ağır yemek ve mazot kokusu mide bulantısını artırır.
-Nikotin, kafein ve tuz gibi dolaşımı bozan ürünlerden de uzak durmak gerekir.
-Ani baş hareketlerinden kaçının.
-Taşıt sizi tutuyorsa kitap okumayın, araç tutması olan kişilerle konuşmayın ve onu izlemeyin. Vücudumuzun her zaman aracın hareketini iç kulağımız ve gözlerimiz tarafından aynı şekilde algılanabileceğiniz yerde oturun. Kesinlikle gidiş yönüne ters yöndeki koltuklara oturmayın.
-Seyahat boyunca araç tutmasını aklınıza getirmeyin. Zira, stres damarlarda spazm yaratacak şikayetlerin oluşumunu kolaylaştırır.
-Bilinen bir rahatsızlık varsa bir KBB doktoruna başvurup ilaç tedavisi almak şarttır.
   Â
Hangi ilaçlar iyi geliyor?

Haberin Devamı

 Önemli nokta bu tür tedavilere yolculuğa çıkmadan başlanmasıdır. En sık kullanılan ilaçlar antihistanimikler ve mide bulantısını önleyici ilaçlardır. Daha ciddi vakalarda sinir sistemini sakinleştirici ilaçlar verilir. Kulak arkasına yapıştırılan bantlar (scopolamine) yolculuğa çıkmadan alındığı takdirde oldukça faydalı olacaktır."
 

 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!