Antik mozaik kentinde çağdaş sanat buluşması

Güncelleme Tarihi:

Antik mozaik kentinde çağdaş sanat buluşması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2006 00:00

Antikçağ’ın göz alıcı sanat eserlerini topraklarında barındıran Antakya, bugünden başlayarak 10 gün boyunca modern sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak. Sanatın sokağa çıkıp, gündelik hayatın içine karışacağı etkinliklere polemiğe açık bir isim verildi: "Aslında Öyle Bir Şey Yok!" İstanbul ve Antalyalı 40 sanatçı, Uluslararası Antakya Çağdaş Sanat Buluşması süresince çarşı, han, okul, köprü gibi mekanlarda enstalasyon, sergi, oyun, performans, atölye çalışması, belgesel gösterimi gerçekleştirecek.

Lokman Hekim’in ölümsüzlüğün reçetesini düşürdüğü Orantes (Asi) Irmağı bugün modern sanatla tanışacak, üstüne kurulan ve Antakya’nın iki yakasını birbirine bağlayan taş köprü şenlenecek. Üzerine yerleştirilecek imgelerle köprü 10 günlüğüne yepyeni bir çehreye bürünecek. Bir zamanların Hatay Meclisi binası, şimdilerin erotik filmler gösteren Gündüz Sineması esprili bir enstalasyona sahne olacak: "Alan da Püşman Satan da Püşman." Uykusunu yitiren kral kızı, 10 gün boyunca, sandık içinde belirecek binanın önünde. Modern sanat Uzunçarşı’ya da uzanacak, tarihi mekanda boşlukla doluluğun çelişkisini yaşanacak. TCDD’nin Doğu Ekspresi’nde çalışan bir görevlisi, bir belgeselci ve Hareket Atölyesi oyuncuları birlikte sahneye çıkıp, hafıza ve yolculuk kavramları üzerine çeşitlemeler yapacak. Köy ve şehir ilkokullarında öğrencilerle yaratıcı drama çalışmaları gerçekleştirilecek. 17 Mayıs’tan sonra Kurşunlu Han’a uğrayanlar, İtalyan sanatçı Luciano Iogna’nın sanat ve hayat arasında kuracağı zeka trapezine tanıklık edecek. Bu arada Antakya Gazetesi asparagas haberlerden oluşan bir ilave yayımlayacak.

İSTANBUL BİENALİ İLHAM VERDİ

Antikçağ sanatının gözde eserleriyle ünlü Antakya, bundan böyle yılda bir kez de olsa modern sanat etkinlikleriyle adından söz ettirmeye hazırlanıyor. Plastik sanatlar, sinema ve tiyatrodaki modern yaklaşımların sergileneceği Uluslararası Antakya Çağdaş Sanat Buluşması, bir grup İstanbullu ve Antakyalı sanatçının el ele vermesiyle hazırlandı. Fikir, geçen yıl İstanbul Bienali sırasında ortaya çıktı. Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Melih Apa, akademisyen arkadaşları ve dokuz öğrencisiyle birlikte bir süredir A77 Sanat
/images/100/0x0/55eac87ef018fbb8f89670d4
Kolektifi adı altında Antakya’da modern sanat çalışmalarını sürdürüyordu. İstanbul’daki bienal sırasında tanıştıkları sanatçılarla, iki şehir arasında sanat köprüsü kurmaya karar verdiler. İstanbulluların sanat platformu Avrasya Sanat Kolektifi (ASK) ile Antakyalıların A77’si el ele verdi, "İstanbul-Antakya Çağdaş Sanat Buluşmaları"nı başlattı. İlk etkinlik bu yıl Antakya’da. Gelecek yıl İstanbul’a da taşınacak.

Amatör coşkuyla hazırlanan etkinliğe Mustafa Kemal Üniversitesi ve Antakya Belediyesi destek veriyor. 10 günlük etkinliklerin tüm bütçesi, katılımcıların kapı kapı dolaşıp 20 sponsordan topladığı 900 YTL. Bu bütçeyle 10 enstalasyon, 5 oyun, 10 belgesel gösterimi, altı video çalışması yapılacak. Bugün başlayan şölen, MÖ 300 yılında antik kentin kuruluş törenlerinin yapıldığı günün yıldönümünde, 22 Mayıs’ta sona erecek.

İRONİ VE SANAT BİR ARADA

Etkinlik şehrin dinamiklerini ortaya çıkarmayı hedefliyor. Çalışmaların çoğunda konu Antakya. Sanatçılar projelerde, mekánların ve kentin bugün taşıdığı kimlikle ilgili farklı bir sorgulama biçimi geliştirmeye çalışacak. Etkinliğin sekreterliğini üstlenen A77 Sözcüsü Mehmet Fahracı, "Aslında Öyle Bir Şey Yok" başlığını şöyle açıklıyor: "Bizler, sanatın merkezi İstanbul’dan uzağız ve burada çağdaş sanat diye bir şey yok. Hem Antakya’da çağdaş sanatın olmadığını ifade etmeye çalışıyoruz hem de sanat olgusunun bugüne kadar gösterildiği gibi olup olmadığını tartışıyoruz."

Diğer katılımcılar ise başlığın yarattığı diğer çağrışımlara dikkat çekiyor. Çok kültürlülüğün bütün izlerinin hızla silindiği bir şehirde kısa süre önce Medeniyetler Buluşması’nın düzenlendiğini hatırlatıyorlar. Bu buluşmada dile getirilen sosyal kültürel mozaiğin çoktan kaybedildiğini söylüyorlar. Bu ironi, etkinlikteki birçok eserde, performansta vurgulanıyor.

MİMARLAR DA KATILIYOR

Etkinlikler boyunca belgesel filmler Oda Tiyatrosu’nda gösterilecek. Video çalışmaları için seçilen mekan Kurşunlu Han ve Saklı Ev. Şehrin 13 ayrı mekanında sahnelenecek "Antakya by Naz" dışındaki tüm oyunlar Kurşunlu Han ve Kapalı Spor Salonu’nda. Enstalasyonlar ise şehrin merkezindeki yedi ayrı mekanda gerçekleştirilecek.

Buluşmaya A77 ve ASK sanatçılarının yanı sıra dışarıdan sanatçılar da işleriyle davet edildi. Performans, video, tiyatro sanatçıları ve mimarlardan oluşan katılımcılar şöyle: Nebi Atay, Melih Apa, Gülsu Aren, Yoldaş Baştürk, Dilek K. Birdinç, Talin Büyükkürkçiyan, Hakan Bitmez, M. Hasan Demirci, Şirin Çelikkaya, Özgür Duman, Meral Erdoğan, Volkan Eray, Naz Erayda, Ekmel Ertan, Figen Evren, Mehmet Fahracı, Murat Germen, Emrah Gökdemir, Nadi Güler, Nilgün Günsür, Sibel Günsür, Zeynep Günsür, Luciano Iogna, Dizem Kaftan, Mustafa Kaplan, İdil Kemer, Raziye Kubat, Somnur Kurt, Nihal Kuyumcu, Yann Marussich, Deniz Boro Polat, Tijen Savaşkan, Filiz Sızanlı, Necati Sönmez, Zühre Sözeri, Ece Ulutan, Ömer Uysal, Ediz Yenmiş, Deniz Olgay Yamanus.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!