Anne sütü ve aşı hayat kurtarıyor

Güncelleme Tarihi:

Anne sütü ve aşı hayat kurtarıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2005 11:04

Türkiye'de bebek ve çocuk ölümlerinin önemli bir bölümünün korunabilir hastalıklar sonucu yaşandığı, ölümlere yol açan bir çok hastalıktan, anne sütü, aşılar ve düzenli hekim kontrolü ile korunabileceği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de bebek ve çocuk ölümlerinin önemli bir bölümünün, korunabilir hastalıklar sonucu meydana geldiği bildirildi.

Anne sütü, bağışıklama takvimine uygun olarak yapılan aşılar ve düzenli hekim kontrolünün, bebek ve çocukları ölümlere yol açan bir çok hastalıktan koruduğuna işaret edilerek, Bakanlık tarafından başlatılan ve sürdürülen tüm programlarla bebeklerin sağlıklı olarak dünyaya gelmeleri ve yaşamlarını yine sağlıklı olarak sürdürmelerinin hedeflendiği kaydedildi.

Açıklamada, gebelik süresince hekim kontrolü ve doğumun bir sağlık kuruluşunda yapılmasının anne ve doğacak bebeğin sağlığı açısından önemli olduğu vurgulanarak, bu sayede kansızlık, bebeğin anne karnında oksijensiz kalması, erken doğum, gebelik zehirlenmesi ve düşük ağırlıklı doğum gibi olumsuzluklara karşı önlem alınabileceği belirtildi.

HER ANNE EMZİRME YETENEĞİNE SAHİPTİR

Açıklamada, anne sütünün içerdiği yüze yakın yararlı maddeyle bebekler için ilk 6 ay mükemmel tek besin olduğu da vurgulandı.

Hiçbir yiyecek ve içeceğin anne sütünün yerini tutamayacağı kaydedilen açıklamada, anne sütüyle beslenen bebeklerde ishal, kulak enfeksiyonları, astım, alerji, solunum sistemi hastalıkları gibi enfeksiyon hastalıklarının çok daha az görüldüğü bildirildi.

Açıklamada, “Her hamile bayanın vücudunda, hamilelik süresinde bebeğini emzirebilmesi için gerekli değişimler olmaktadır. Bu yüzden her anne emzirme yeteneğine sahiptir. Önemli olan bu yeteneği uygun şekilde kullanabilmektir” denildi.

AŞILAR ÜCRETSİZ YAPILIYOR

Açıklamada, bebek ve çocukların hastalıklardan korunması için aşıların önemine de değinildi.

Açıklamada, BCG verem, çocuk felci, difteri-boğmaca-tetanos karma aşısı, kızamık ve hepatit B aşılarının tamamının sağlık ocakları ve ana çocuk sağlığı merkezlerinde ücretsiz yapıldığı bildirildi.

Bakanlık tarafından bebek ve çocukların sağlığına yönelik sürdürülen programların, ailelerin aktif katılımı, destek ve ilgisiyle başarılı olacağı vurgulanan açıklamada, sağlıklı bir neslin yetişmesinde ilgili tüm kesimlere çok önemli görevler düştüğü kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!