Ankara için geri sayım

Güncelleme Tarihi:

Ankara için geri sayım
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2011 10:17

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından, düzenlenen 22. Ankara Uluslararası Film Festivali, 17 Mart’ta başlıyor. Geniş bir uluslararası programla birlikte, Ulusal Uzun, Kısa ve Belgesel Film Yarışmaları’nın da yer alacağı festival 27 Mart’ta sona erecek.

Festivalde, Jerzy Skolimowski, Jan Svankmajer, Werner Herzog, Xavier Dolan, Bong Joon-ho, Tony Gatlif, Alain Corneau, Olivier Assayas gibi yönetmenlerin son filmlerinden, Kazakistan ve İtalyan sinemasıyla ilgili özel bölümlere, “Doğaya Karşı İnsan” başlıklı etkileyici bir seçkiden Bertrand Tavernier, Takeshi Kitano ve Ken Loach gibi ustaların filmlerine uzanan zengin bir program, Ankara’yı bekliyor olacak.

“Doğaya Karşı İnsan” bölümünde, Michael Madsen imzalı ‘Into Eternity/ Sonsuzluğa’, aktivist bir eylemi anlatısının belkemiği yapan belgesellerden ‘Dive!/ Karıştırma!’, Artvin’in Sarıbudak köyünde yapılmak istenen hidroelektrik santrale yönelik tepkiyi konu alan ‘Kanımızı Veririz, Suyumuzu Vermeyiz’, Ramin Bahrani’nin kısa filmi ‘Naylon Poşet’ yer alıyor.

“Ustalar” bölümünde bu sene Werner Herzog'un ‘Benim Güzel Oğlum, Ne Yaptın Sen?’, Olivier Assayas’nın ‘Carlos’u, canlandırma üstadı Jan Svankmajer’in ‘Hayatta Kalmak’ı Takeshi Kitano’nun ‘Öfke’si, Ken Loach’un ‘Tehlikeli Yol’u gösterilecek.

Festivalde, ‘Yitip Gidenlerin Ardından’da 2010’da yitirdiğimiz üç usta, Alain Corneau, Claude Chabrol ve Satoshi Kon birer filmle anılacak.

“Dünyanın Her Köşesinden” bölümünde ise dünya festivallerinde Xavier Dolan’in son filmi ‘Hayali Aşklar’ı, 8 Goya ödüllü ‘Hücre 211’ ve ‘Hayvan Krallığı’ gibi beğeni toplayan filmler yer alıyor.

AÇILIŞ TÖRENİ 17 MART’TA

Festival Açılış Töreni 17 Mart Perşembe günü, saat 19.30’da MEB Şura Salonu’nda gerçekleştirilecek. Tören, açılış konuşmalarının ardından Festival Özel Ödülleri’nin sunumuyla devam edecek.

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından her yıl geleneksel olarak verilen Kitle İletişim Ödülü, Kalan Müzik adına, Hasan Saltık’a; “Sanat Çınarı” unvanı, Suna Kan’a;

“Aziz Nesin Emek Ödülü” Sezer Sezin’e sunulacak. Gecenin sunuculuğunu Ayça Varlıer üstlenecek. Gece boyunca Emre Kartarı Jazz band film müziklerini seslendirecek.

YARIŞMA FİLMLERİ

Festivalde uluslararası programla birlikte, Ulusal Uzun, Kısa ve Belgesel film yarışmaları da yer alıyor.

Ulusal Uzun Film Yarışması'nda, Seren Yüce’nin “Çoğunluk”, Derviş Zaim’in “Gölgeler ve Suretler”, Özcan Alper, Ülkü Oktay, Emre Akay, Ahu Öztürk ve Zehra Derya Koç’un “Kars Öyküleri”, Selim Demirdelen’in “Kavşak”, Umur Hozatlı’nın “Kayıp Özgürlük”, Selim Güneş’in “Kar Beyaz”, Sedat Yılmaz’ın “Pres”, Ahmet Boyacıoğlu’nun “Siyah Beyaz”, Ümit Ünal’ın “Ses” ve Emre Yalgın’ın “Teslimiyet” izleyiciyle birlikte; Erdal Beşikçioğlu, Murat Özer, Serdar Akar, Fadik Sevin Atasoy ve Ayla Kanbur’dan oluşan jürinin de karşısında olacak.

Yarışmaya başvuran filmler “En İyi Film”, “Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü” ve “En İyi Yönetmen Ödülleri” dahil olmak üzere 16 ayrı ödül kategorisi için yarışacak.

Toplam 229 filmin başvurduğu Ulusal Kısa Film Yarışması’nda ise 15 kurmaca, 7 canlandırma ve 13 de deneysel olmak üzere toplam 35 film finalist olurken, Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda, 7 Öğrenci Filmleri kategorisinde ve 11 Profesyonel kategoride olmak üzere toplam 18 film finalist oldu.

‘Öğrenci’ ve ‘profesyonel’ olmak üzere iki dalda düzenlenen Ulusal Belgesel Film Yarışması ile kurmaca, deneysel ve canlandırma dallarında düzenlenen Ulusal Kısa Film Yarışması'nda her dal için bir "En İyi Film Ödülü" verilecek. "En İyi Film Ödülü"nü kazanacak yapımlar 2 bin 500 Türk Lirası ile ödüllendirilecek.

Kısa ve Belgesel filmlerinin yönetmenleri, Ankara’daki gösterimlerde hazır bulunacak.

FESTİVAL BİLETİ VE MEKANLARI

Festival, indirimli fiyat uygulamasını bu yıl da devam ettirerek bilet fiyatlarında artış yapmadan geçen seneki fiyatlardan biletleri satışa çıkaracak. 12.00 seansları 2.5 TL, 14.30 ve 17.00 seansları 5 TL, 19.15 ve 21.30 seansları ise 10 TL olacak. En Kısa Gece, Beyaz Gece ve Geceyarısı Sineması’nın da biletleri 10 TL’den satışa sunulacak.

Kısa ve Belgesel gösterimlerinin bilet bedeli tüm seanslarda 2,50 TL olacak. Festival biletleri sinema gişelerinden temin edilebilecek.

Gösterimler Batı Sinemaları, Büyülü Fener Kızılay, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut Ankara’da gerçekleşecek. Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe Institut Ankara’da gerçekleşecek tüm etkinlikler ücretsiz olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!