Ani kalp ölümleri genetik olabilir

Güncelleme Tarihi:

Ani kalp ölümleri genetik olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2006 12:09

Koroner damar hastalıklarının engellenmesi, dünya genelindeki ölümlerin yüzde 12'sini oluşturan ani ölümleri önlüyor. Türkiye Kardiyoloji Derneği'nin verilerine göre, ani kalp ölümleri, kalp hastalıklarından ölümlerin yarısını oluşturuyor ve sık görülen kanserlerin neden olduğu ölümlerin toplamından daha fazla ölüme sebebiyet veriyor.

Yaşlılarda daha sık görülmesine karşın ani ölümler, birçok ülkede 20-30 yaşlar arasındaki genç ölümlerinin en sık rastlanan nedenleri arasında yer alıyor.

Yapılan çalışmaların ani kalp ölümlerinin yüzde 80'inin kalbi besleyen damarlardaki darlıklar ve tıkanmalar nedeniyle oluştuğunu ortaya koyduğunu belirten uzmanlar, koroner damar hastalığının yanı sıra diğer yapısal kalp hastalıklarının da ani ölüme neden olduğunu ifade ettiler.

Koroner damar hastalıklarının engellenmesinin, ani kalp ölümlerini önlediğini, bu nedenle sigara, kolesterol ve tansiyon yüksekliği gibi kalp hastalığına neden olan risk faktörlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, kalp sağlığı açısından düzenli kontroller yaptırılmasını öneriyorlar.

Bazı nadir görülen ailesel geçişli hastalıkların, sağlıklı genç bireylerde ani ölüme neden olabileceğini ifade eden uzmanlar, özellikle yakın akrabalarını beklenmedik ani ölümlerle kaybedenlerin, bir kardiyoloji merkezinde değerlendirilmeleri gerektiğini belirtiyor.

Günümüzde ciddi kalp hastalıkları olan bireylerde çeşitli tetkiklerle ani ölüm riskinin belirlenebildiğini bildiren uzmanlar, yüksek riskli bireylere implante edilen defibrilatör adı verilen bazı cihazlar takılarak ani ölümün önlenebildiğini, bu yöntemle son yıllarda dünyada birçok hayat kurtarıldığını kaydettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!