Amerikan Sineması Türk’ü Türk’e kırdırdı

Güncelleme Tarihi:

Amerikan Sineması Türk’ü Türk’e kırdırdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2007 00:00

Sinemada ilk yönetmenlik deneyimini "Bir İhtimal Daha Var" adlı filmle yaşayan Uğur Uludağ, Türk sinema izleyicisinin kötü filmlerle küstürüldüğünü söylüyor.

Amerikan Sineması Türk’ü Türk’e kırdırdı
"Bir İhtimal Daha Var" filmi nasıl ortaya çıktı?


- Film projemi önce Müjdat Gezen, Savaş Dinçel, Mustafa Alabora kabul etti. Daha sonra devreye Osman Yağmurdereli ve Volkan Severcan girdi. Beş as erkeğimiz daha sonra Hülya Avşar katıldı. Açık söyleyeyim Avşar’ın bu kadar iyi oyuncu olduğunu bilmiyordum. Birkaç filminde kendisine hayran olmuştuk ama çalıştıktan sonra gördük ki muazzam bir oyuncu. Oyuncu kadrosuna ve filme bakarsak, temiz ve namuslu bir iş oldu.

Film, box office’de beklentilerinizi karşıladı mı?

- Bu filmi görenlerin sayısı az olsa da Einstein’ın bir lafı vardır: Ölçülebilen her şey değerli değildir, değerli olan her şey ölçülemez. Az seyirci gördü ama benim görmesini istediğim seyirci gördü.

Seyirci çekememesinin nedeni çok sayıda Türk filminin gösterimde olması mı?

- Bu sene kötü filmlerin oranı iyilere göre yüksekti. Yıla "Hokkabaz" ve "Sınav" gibi iki iyi filmle girildi. Ondan sonra kötü yapımları görünce Türk filmi izlemek isteyen seyircinin gözü korktu. Amerikan Sineması’nın güzel bir yöntemi var. Mart ayına kadar bekledi, Türk filmlerini birbirine kırdırdı. Önümüzdeki günlerde tüm sinema salonlarını gösterim bombardımanına tutacak. Gelişmek üzere olan Türk Sineması’nı baltalayan bir Amerikan Sineması var tabii...

Az izlenmesi filmi başarısız mı kılıyor?

- Çıkan herkes "Bu ne biçim film" deseydi, intihar moduna girebilirdim. Ama bir Allah’ın kulu da kötü bir şey söylemedi. "İklimler" diye Nuri Bilge Ceylan’ın bir filmi var. Burada izlenmedi, belki 40 bin kişi gitti, ama film dünyayı salladı. Buradan çıkan sonuç: Kaliteli iş sevmiyoruz! Ben de bu sonuca bakarak "İşim kaliteli" diyorum. İnsanlar genelde "Uğur Uludağ’dan daha komik şeyler bekliyorduk" dediler. Madonna konserini basan beş Türk Sanat Müziği sanatçısından daha komik bir şey olabilir mi? Ama kara mizah bu. Kara mizah yok hayatımızda, sulu sepken komedi var! İnsanlar bunun ayrımına varmazsa Türk Sineması televizyonların düştüğü duruma düşecek.

Yeni projelerden bahsedelim biraz da...
/images/100/0x0/55ea286cf018fbb8f86ec797


- Bir saat önce anlaşma yaptım, artık bir tiyatro salonum var. Bakırköy Renk Sineması’nı beş seneliğine kiraladım, kültür merkezi yapacağım. "27 Numara" dahil tüm oyunları burada oynayacağız. Ağustos ayında yeni bir filmin çekimlerine başlayacağız.

Şu anda Cem Özer’in senaryolaştırdığı "Biz Evrim’i Çok Sevmiştik" oyununuz da sinema filmi olacakmış...

- "Biz Evrim’i Çok Sevmiştik"i 1999 yılında oynadık tiyatroda. Cem Özer’in yazdığı ya da yazdırdığı senaryo benim oyunla ne kadar benzer bilmiyorum. Ama Cem benim abimdir, aramız çok iyidir ve kötü bir şey çıkarsa bir kardeşi olarak "Cem bu fena" derim.

Uğur Uludağ, yönetmenliğini üstlendiği "Bir İhtimal Daha Var" setinde Savaş Dinçel ve Hülya Avşar’ın profesyonelliğine hayran kaldığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!