Amerika’nın kalbini çalan 20’lik sarışın

Güncelleme Tarihi:

Amerika’nın kalbini çalan 20’lik sarışın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2010 00:00

Britney Spears’i, Beyonce’yi, Rihanna’yı, Miley Cyrus’ı hatta Lady Gaga’yı boşverin. Amerika şu sıralar Taylor Swift’e ilan-ı aşk etmekle meşgul. Country müziğin kendi şarkılarını yazıp söyleyen kızı hem çok başarılı hem de çok güzel. Rehabilitasyona girmeyecek, bakamayacağı çocuklar doğurmayacak ve donu meydanda fotoğraflar çektirmeyecek aklı başında bir genç kız kesinlikle. Götürüp annenizin elini öptürün, gelin diye bağrına bassın. O derece!

Haberin Devamı

Hepi topu 20 yaşında. Siz o yaşta aşk acısı çekerken ne yapıyordunuz? Taylor Swift kalbi kırıldığında kız arkadaşlarına salya sümük ağlanmak ve ana-babasını illet etmek yerine alıyor gitarını eline. Oturuyor, bir şarkı patlatıyor. Ve bu şarkıların her biri milyonlarca satarak, para basan bir banknot makinesine dönüşüyor.
Tabii ki mesele bu kadar basit değil. Her ne kadar onun şarkılarını dinlerken, bir genç kızın pembe pelüş kapaklı günlüğünü okur gibi hissetseniz de Swift bir tür dahi. Üstün bir yetenek.
Pennsylvania’da ev kadını bir anneyle borsacı bir babanın çocuğu olarak doğdu Taylor. Daha sekiz yaşındayken üç sayfalık şiirler yazıyor ödüller kazanıyordu. 12 yaşındayken kendi kendine gitar çalmayı öğrendi. 14 yaşındayken bir yaz tatilinde 350 sayfalık roman yazdı. 15’inde karaoke barlarda, festivallerde ve fuarlarda kendi şarkılarını söylemeye başladı. 16 yaşına geldiğinde kendi adını taşıyan ilk albümünü çıkardı. Bu albümle de epeyce dikkat çekti ve hayran kazandı. Kendine müzik dünyasında hatırı sayılır bir yer edindi.

Haberin Devamı

AMERİKAN HALK ŞARKICISI

Uzun, kıvırcık saçlı ve 1.80 boyunda sarışın bir çıtır olmasına rağmen diğer pop şarkıcılarının gittiği yoldan gitmedi Taylor. Yarı çıplak klipler çekmedi, acayip imajlar yapmadı, stüdyo hilelerine bulaşmadı. Sevgilileriyle magazine düşmek bir yana, faça bile vermedi.
Aslında pop müzik bile söylemedi ki. Onun alanı country; yani Amerikan halk müziği. Taylor Swift asıl bombastik çıkışını ‘yanık aşk türküleri’nden oluşan ikinci albümü ‘Fearless’ ile yaptı.
2009’un en çok satan albümüydü bu. Dijital ortamda (46 milyon) ve müzik endüstrisinde (3.2 milyon) rekorlar kırdı. ‘Love Story’ ve ‘You Belong With Me’ radyolarda en çok çalınan şarkılar oldu. Yeniyetme aşkları, kalp kırıklıklarını ve lisede yaşanan sıkıntılı uyumsuzlukları anlatan bu albüm ona aralarında tam dört tane Grammy’nin de olduğu onlarca ödül kazandırdı.
Ancak tam bu noktada tatsız bir olay yaşadı Taylor. 2009 MTV Ödülleri’ni kazandığında teşekkür konuşmasını yapacakken rapçi Kanye West elinden mikrofonu kapıverdi. “Bu ödül Beyonce’nin hakkıydı” dedi. Bu saçma anı zarafetle savuşturdu ama sonra intikamını bir güzel aldı. West daha sonra açıkça özür dilemesine rağmen ‘Innocent’ (Masum) adlı şarkısında ona gönderme yaptı.

Haberin Devamı

KONTROLLÜ MAHREMİYET

“İlişkiler sona erdiğinde pek çok insan, içinde kalanları bir e-postaya döker. Genellikle de bu yazdıklarını göndermeye cesaret edemez. Benim şarkılarım bunların ‘gönder’ tuşuna basılmış hali” diyen Taylor Swift’in hayranlarıyla çok yakın ama çok kontrollü bir ilişkisi var. İnternetin ve teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak sıkı bir bağ kuruyor ancak kesinlikle yüzgöz olmuyor.
Durmadan konser veriyor ve hıncahınç dolduruyor. Özel hayatını ustaca geride tutarak herkesin sadece müziğine odaklanmasını sağlıyor. Hayatını, müziğini ve hayranlarını başarılı bir orkestra şefi gibi yönetiyor. Yaşıtları için de harika bir rol modeli.
Tekrar hatırlatalım, bu kız sadece 20 yaşında!
Ancak Taylor’u yakından tanıyanlar iç dünyasıyla pek çok yetişkinden daha ilgili olduğunu söylüyor. Ayrıca 40 yaşındaki pek çok işadamından daha becerikli olduğunu ve akıllıca kararlar verdiğini de...
Mesela giyim tarzından ilham alan bir tekstil markası isminin lisansını aldı. Taylor Swift bebekleri peynir ekmek gibi satılıyor. Çok yakında imzasını taşıyan bir parfüm de sürecek piyasaya.

Haberin Devamı

PERİ KIZININ HAYIR İŞLERİ

‘İyi kız’ imajını perçinlemek için mi bilinmez, hayır işleriyle epeyce haşır neşir. Yaşının çok üstündeki olgunluğu sayesinde medyayla da arasını çok iyi tutuyor, popülerliğine popülerlik katıyor.
US dergisi 10 dolara satılan özel bir Taylor Swift sayısı hazırladı mesela. Zaman zaman Elle gibi moda dergilerinin de kapaklarını süslüyor. ‘En seksi’ ve ‘en güzel’ anketlerinde ilk sıralarda yer alıyor. Tabii bunda top model ve peri kızı karışımı sarışın güzelliğinin de katkısı inkar edilemez.

AMERİKA AVRUPA VE UZAKDOĞU’DA KAPIŞILIYOR

Kendi ülkesini ve Avrupa’yı fethettiği yetmedi. Geçen ay çıkardığı üçüncü albümü ‘Speak Now’ için Kore’den Filipinler’e kadar 19 ülkeyi kapsayan bir Uzakdoğu turnesine çıktı, 87 konser verdi. Bu albüm 2005’ten beri ‘ilk haftasında en çok satan albüm’ unvanını kazandı. Sadece ABD’de 1 milyon 47 bin adet sattı. Hala da kapışılıyor.
“Aşık olduğum insanlar hakkında şarkılar yazıyorum. Bu şekilde hayatımda olmalarını haklı çıkarıyorum. Şarkılar acı ve diğer meselelerle başa çıkma yöntemim” diyen Taylor Swift’ten öğrenilecek çok şey var anlaşılan...

Haberin Devamı

KAFASINI BOZANA ŞARKI YAZIYOR

Daha önce The Jonas Brothers grubundan Joe Jonas, ‘Twilight’ın yıldızlarından Taylor Lautner ve ‘Glee’ dizisinden Cory Monteith ile adı anılan Swift, şimdilerde oyuncu Jake Gyllenhaal’a (29) yakıştırılıyor.
Önceleri şimdi adını hatırlamayacağı liseli oğlanlara şarkı yazan Taylor’ın ünü arttıkça intikam aldığı erkeklerin de çapı büyüdü haliyle. Zaten son albümündeki her şarkının farklı bir insan için yapılmış bir itiraf olduğunu söylüyor.
Mesela eski sevgililerinden müzisyen John Mayer (33) için yazdığı ‘Dear John’da; “19 yaşın karanlık ve çarpık oyunlarını oynamak için çok genç olduğunu düşünme” diye sesleniyor. ‘Back to December’la Lautner’dan özür diliyor, ‘Better Than Revenge’le kendisini terk eden Joe Jonas’ı hedef alıyor.
Hatta bu yılki Grammy törenindeki performansını beğenmeyen müzik eleştirmenleri için bile şarkı yazdı: ‘Mean’.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!