Ameliyattan önce herşeyi sorun

Güncelleme Tarihi:

Ameliyattan önce herşeyi sorun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ameliyat edilen hastaların büyük bir bölümü sağlıklarına kavuşmuş olarak evlerine dönüyorlar. Fakat bir gerçeği de unutmayalım: En basit ameliyatın bile mutlaka bazı riskleri vardır. Son kararınızı vermeden önce bazı sorulara cevap aramanızda yarar var. Sorularınız cevaplandırıldığı zaman gönül rahatlığı içinde ameliyata hazırlanabilirsiniz.

İyileşmek için ameliyat olmam şart mı?

- Bıçak altına yattığınız zaman bazı riskleri göze almak zorundasınız. Ameliyat sonrasında yeni sorunlarla karşı karşıya kalmanız mümkün. İşte bu nedenle, bıçak altına yatmadan tedavi olma imkanlarını araştırmalısınız. Bazı doktorlar sorunu hemen ameliyatla gidermek isteyebilirler. Bazıları ise başka seçenekler sunabilirler. Eğer sorununuz ameliyat yerine tedavi ile çözülebilecekse, ameliyat konusunu bir kez daha etraflıca düşünün.

Beni bayıltmak için hangi yöntem kullanılacak?

- Genel anestezinin en güvenli bayıltma yöntemi olduğu söyleniyor. Fakat her ameliyat için genel anestezi şart olmayabilir. Bazı ameliyatlar lokal anestezi ile yapılabiliyor. Ameliyatın türü, hastanın yaşı ve genel sağlık durumu dikkate alınmalı ve anestezi türü buna göre kararlaştırılmalı. Ameliyat sırasında ayılıvermekten sakın korkmayın. Bu tür aksiliklere hemen hiç rastlanmıyor.

Ameliyatta başarı şansı ne kadar?

- İşte cerrahların cevaplandırmaktan pek de hoşlanmadıkları bir soru. Doktorunuz size her ameliyatta başarısızlığa uğrama olasılığının bulunduğunu söylerse içinize korku düşmesin. Bu tür açıklamalar her doktorun tekrarladığı klasik açıklamalardır. Eğer doktorunuzdan kesin bir cevap alamazsanız bu ameliyatın genel olarak başarı oranının ne olduğunu araştırın. Doktorunuzun bir yılda kaç kez bu ameliyatı yaptığını ve ne ölçüde başarılı olduğunu soruşturun.

Bu ameliyat kapalı ameliyat yöntemiyle yapılabilir mi?

- Küçük ameliyatların kapalı yöntemle ya da anahtar deliği adını verdiğimiz laparoskopi tekniği kullanılarak yapılması yaygınlaştı. Bu tür ameliyatlarda enfeksiyon kapma tehlikesi olmuyor, hasta daha çabuk sağlığına kavuşuyor.Fakat kapalı ameliyatın her hastaya uygulanması mümkün değil.

Ne gibi sorunlar çıkabilir?

- Her ameliyattan sonra bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bazı ameliyatlarda bu tehlike daha fazladır. Doktorunuz ameliyat öncesinde mutlaka sizi uyaracaktır. Onu can kulağıyla dinlemelisiniz. Ve aklınıza takılan sorular varsa, bunları sormaktan çekinmemelisiniz.

Normal hayatıma ne zaman dönebilirim?

- Ameliyattan sonra iyileşme süreci, hastanın genel durumuna ve geçirdiği ameliyatın türüne göre değişebilir. Eşya kaldırmaya, çalışmaya, sevdiğiniz sporları yapmaya ve seks hayatınıza bıraktığınız yerden devam etmeye ne zaman başlayacağınızı doktorunuza sormalısınız.

Mutlaka sorun

Ameliyatı kim gerçekleştirecek?

Ameliyat sonrasında ne gibi sıkıntılarım olacak?

Ağrılardan kurtulmak için ne yapmalıyım?

Hastanede kaç gün kalmam gerekecek?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!