Altın Güvercin 21 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Altın Güvercin 21 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2013 09:23

Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması’nın 21’incisi için geri sayım başladı. Kuşadası Belediyesi ve Turkerorganizasyon’un ortaklaşa düzenleyeceği yarışmanın büyük finali 22 Haziran’da yapılacak. Finali TRT Müzik Kanalı’ndan da naklen yayınlanacak yarışmanın detaylarını Altın Güvercin Müzik Yarışması Düzenleme Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker’e sorduk.

Haberin Devamı

Kaçıncı Altın Güvercin yılınız olacak?   Â

- Popüler müzik hayatımıza nice değerler kazandıran ve Türkiye’nin geleneksel anlamda sürdürülen tek müzik yarışması olan Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması, bu yıl 21’inci yaşını kutluyor. Organizasyon, geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi Kuşadası Belediyesi’nin himayesinde düzenleniyor. İlk aşamada yarışmanın tanıtım ve duyuruları başladı, yarışma koşulları geleneksel anlamdaki şartnameyle müzik ortamına duyuruldu. Amatör ve profesyonel kimlikli besteciler hazırlıklarına başladı.

Yarışma takviminden biraz söz edebilir misiniz?

- Yarışmanın önümüzdeki sürecinde takvim şu şekilde işleyecek:

* Altın Güvercin’e katılacak besteciler 29 Mayıs–1 Haziran tarihleri arasında bestelerini TRO’a teslim edecekler.

* 3-4 Haziran günleri, seçici kurul ve ön jüri toplantısı İstanbul’da yapılacak.

* 5 Haziran’da finale kalan 10 beste açıklanacak.

* 12 Haziran günü İstanbul’da, Kuşadası Altın Güvercin’in basın kokteyli düzenlenecek.

* 22 Haziran’da ise büyük final yapılacak. Final akşamı, finale kalan 10 besteci Altın Güvercin Orkestrası eşliğinde sahneye çıkacak. Performansları otorite ve halk jürisi temsilcilerinden oluşan büyük jüri tarafından değerlendirilecek. Ve bu değerlendirme sonunda parasal ve simgesel ödüller sahiplerini bulacak.

BU YARIÅžMADA ASLA PLAYBACK YAPILMAZ

Kazananları bekleyen ödüller neler?


- Birinci seçilecek beste 20 bin, ikinci olacak beste 10 bin, üçüncülüğa layık bulunan ise 5 bin TL ödüm kazanacak.

Bu yıl töreni hangi kanal canlı olarak ekrana getirecek?

- Kuşadası’nda yapılacak bu görkemli final, TRT Müzik Kanalı’ndan naklen yayınlanacak ve finalin en başarılı yorumcusuna da TRT özel bir ödül verecek. Geleneksel yarışmanın, geleneksel ödülü özelliğini taşıyan Barış Manço Onur Ödülü ise popüler müziğe katkı sağlayan önemli bir sanatçıya verilecek. Ödül sahibi 12 Haziran günü İstanbul’da düzenlenecek tanıtım kokteylinde kamuoyuna açıklanacaktır.

Bu yarışmayı diğerlerinden ayıran özellikler neler sizce?

- Yarışmanın belli başlı özellikleri şunlardır:

* Altın Güvercin’e başvuran eserler iki aşamalı bir değerlendirmeden geçerler. Ön eleme ve final jürisi puanlamalarından sonra simgesel ve parasal ödüller sahiplerine halkın huzurunda verilir.

* Bir beste yarışması olan Altın Güvercin Müzik Yarışması, amatör ve profesyonel tüm bestecilere açıktır.

* Yarışmanın büyük finalinde, finalist eserleri her yıl kurulan yarışma büyük orkestrası canlı olarak icra eder. Playback kesinlikle yapılamaz.

BUGÜNE KADAR KİMLERE ÖDÜL VERİLDİ?

İlki 1986 yılında yapılan Altın Güvercin Müzik Yarışması’nda; Fatih Erkoç, Harun Kolçak, Aşkın Nur Yengi, Cem Karaca, Asya, Eda ve Metin Özülkü, İzel-Çelik ve Ercan, Bora Ayanoğlu, Suavi, Burak Uçkun, Mert Ekren, Şebnem Özsaran, Tayfun Duygulu, Işın Karaca, Burak Uçkun, Caner Yemez, Cem Doğangil, Alper Kömürcü, Hale Özbaş, Nilgün Yavaşoğlu gibi birçok önemli müzisyen ödül kazandı.

Haberin Devamı

                                 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!