Alternatif dalya reçetesi

Güncelleme Tarihi:

Alternatif dalya reçetesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Uzun yaşamaya karar verdiniz. Gazete sütunlarındaki soğan-sarmısak haberlerini büyük bir sadakatle takip ediyor, margarin yerine kesinlikle tereyağı tüketiyorsunuz. Ancak yıllar sonra şöyle bir haber çıkıyor karşınıza: ‘‘Sakın tereyağı yemeyin, çünkü tereyağı margarinden beterdir...’’ Birden bütün planlarınız suya düşüyor.

Veya günün birinde zeytinyağı efsanesinin apansız çöktüğünü okuyor, en halisinin bile diğer yağlar kadar zararlı olduğunu öğreniyorsunuz. Ya da şu meşhur ‘‘Kibrit kutusu kadar beyaz peynirle ince bir dilim kepek ekmeği’’ reçetesi. O da boş çıkıyor. Çünkü adamın biri karbonhidrat rejimi diye birşey uyduruyor ve proteinle bu nesnenin asla birbirine karıştırılmamasını öğütlüyor.

Yararlı ve zararlı maddeler, satranç figürleri gibi sürekli yer değiştirmeye devam ediyor.

Ama, uzun yaşamak için asla şaşmayan kurallar da var. İngiliz bilimadamları 100 yaşına kadar yaşayabilmeniz için şu reçeteyi salık veriyorlar:

1- Ana-babanızı dikkatli seçin Aslında uzun yaşamda kalıtım faktörü sadece yüzde 10-20 cıvarında rol oynuyor. Bununla birlikte erken ölüme yol açan hastalıkların büyük bölümü genetik özellik taşıyor. Örneğin kalp hastalıkları ve göğüs kanseri.

2- Mutlaka kadın olmaya bakın Bütün Batılı ülkelerde kadınlar erkeklerden 5-10 yıl daha uzun yaşıyor. Ancak eğer erkekseniz şu şekilde teselli bulabilirsiniz; erkekler kısa hayatlarını çok daha sağlıklı yaşıyorlar.

3- Japon ya da Yunanlı olun Bugüne kadar hiç kimse Japonlarla Akdenizlilerin neden daha uzun yaşadığını çözebilmiş değil. Bunun sırrı beslenme alışkanlıklarında (daha az yağ, balık, sebze-meyve), güneş ışığı veya bilinmeyen bir faktörde yatıyor olabilir. Ancak bilinen tek şey var; bu bölgelerde yaşayan insanlar, ABD'ye göç ettiği zaman uzun yaşam avantajını kaybediyor.

4- Asla ve asla sigara içmeyin Eğer nikotin bağımlısı biriyseniz, herhangi bir sağlıklı yaşam önlemiyle iflah olacağınız hayaline kapılmayın. Çünkü egzersiz gibi olumlu sağlık yöntemleri, sigarayla birleşince hiçbir işe yaramıyor.

5- Doğum ve ölümlerin ender görüldüğü yerlerde yaşayın Dünyaya kazık çakanların çoğu (150'yi bulanlar bile var) Çin'in kuş uçmaz kervan geçmez dağ köyleriyle Kafkasya'nın ıssız bölgeleri ve And Dağları'nın arasındaki vadilerde yaşıyor.

6- Egzersiz yapın ama, abartmayın Öncelikle sağlık ve fitness'in aynı anlama gelmediğini kavramak gerekiyor. Eğer aynı şey olsaydı, profesyonel atletler hepimizden daha uzun yaşardı ama, yaşamıyorlar. Hafif ve düzenli egzersiz en sağlıklısı. Kendinizi parçalarcasına spor yaptığınız zaman kandaki oksijen dolaşımı hızlandığı için oksidasyon, yani bir çeşit paslanma meydana geliyor ve ‘‘serbest radikaller’’ denilen zararlı parçacıklar oluşuyor.

7- Risk faktörlerini iyi anlayın Cep telefonu, yüksek gerilim hattı, bilgisayar veya akıllı bina hastalığı yüzünden öleceğim diye strese kapılmayın. Çünkü bunlar sansasyonel haber peşinde koşan medyanın abartması. Ancak hızlı otomobil ve motosiklerle, dağ paraşütü benzeri macera sporları ve AIDS'e yol açabilen alışkanlıkların yaşamı kısalttığını unutmayın.

8- Mucize ilaçlara inanmayın Melatonin benzeri hormonların insan ömrünü uzattığına dair hiçbir kanıt bulunmuyor. Alkol duvarını aşıp, zincirleme sigara içtikten ve inanılmaz miktarda kolesterol tükettikten sonra melatoninin hayatınızı kurtarmasını beklemeyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!