Alkolü bırakmak değil yine başlamamak önemli

Güncelleme Tarihi:

Alkolü bırakmak değil yine başlamamak önemli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başkent Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Afşin Sağduyu, alkol bağımlılarının, içki içmeyi bıraktıktan sonra beş yıl süreyle tekrar başlama riski taşıdıklarını söyledi. Sağduyu, ‘‘Alkolü çok insan bırakıyor ama esas önemli olan tekrar başlamamak’’ dedi.

Alkol kullanımının yalnızca bedensel hastalıklara değil, sosyal ve psikolojik rahatsızlıklara da yol açtığını belirten Sağduyu, alkoliklerde ilk olarak psikolojik sıkıntı, unutkanlık, ellerde titreme, uykusuzluk, terlemeler, hatta hayal görmelere varan sorunlar ortaya çıktığını kaydetti.

Alkol bağımlılarının birçoğunun iyice ağırlaştığı zaman tedavi olmaya geldiğini bildiren Sağduyu, ‘‘Bu hastalar ailesi parçalanma noktasına gelene, işten kovulana ya da yasalarla başları derde girene kadar hekime gelmiyorlar. Biz buna 'dile vurma' diyoruz. Sorarsanız 'Ben bağımlı değilim, bunu irademle yenerim' diyor. Bunu samimi olarak söylese bile bir iki gün sonra tekrar içmeye başlıyor. Kendi iradesiyle alkolü bırakan çok az insan var’’ dedi.

Alkolün tepeden tırnağa tüm vücudu bozduğunu vurgulayan Sağduyu, karaciğerde siroz, ülser, gastrit, beyinde küçülme, kollarda uyuşma, cinsel fonksiyonlarda bozulma gibi hastalıkların alkol bağımlılığı nedeniyle ortaya çıktığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!