Alınan kilolar depresyon sebebi

Güncelleme Tarihi:

Alınan kilolar depresyon sebebi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2009 10:48

Alınan kiloların kadınlar için depresyon nedeni sayılacak kadar ciddi bir problem olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

 Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, kilo kontrolünün özellikle kadınlarda depresyonu tetikleyen bir unsur olduğunu belirtiyor ve depresyona varabilecek kilo problemleri ile ilgili şunları belirtiyor…
        
Kilo alımı ruhsal problemlere yol açıyor
              
Beslenmedeki yanlış alışkanlıklar, yaşanan stresler ve benzer birçok problem ile kilo alımı hızlı olarak gerçekleşebilir. Alınan kilolar ise fiziki ve ruhsal birçok probleme yol açabiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, kilolu olup da “ben kendimle barışığım” diyenlerin çoğunun gerçeği yansıtmadığını söylüyor. Kilo almanın depresyona neden olabileceği gibi depresyonda olmanın da kilo almayı beraberinde getirebileceğini belirten Yavuz, kilo almanın muhtemelen artan stres veya duygusal bir aksaklık sonucu ortaya çıkacağını belirtiyor.
                                      
Kilo almaya başlayanlar kendini sorgulamalı                   
                     
Yemek yemek, birçok kadın için hem rahatlama hem de kızgınlık kaynağı olabiliyor. Spor yapmaktan kaçan ve kilo almaya başlayan bir kadının mutlaka kendini sorgulaması gerekiyor. Çünkü bu durum kısa bir süre sonra kısır döngüye dönüşüyor ve kilolu olma gerçeğine daha fazla yemek yiyerek karşılık verip, spor yapmaktan kaçınarak kilolar alıp başını gidebiliyor. Depresyon sonucu kilo alan bayanların antidepresan konusunda dikkatli olmaları gerekiyor. Böyle bir tedavinin sonucu yine kilo almak olabilir. Bu, antidepresanlardan kaçmak için bir neden değildir fakat fazla kilolarla baş etmek için kullanılacak bir yöntem de değildir. Yani depresyon nedeniyle ilaç kullanan kişilerin kilolarını sık sık takip etmeleri, eğer kontrolsüz bir kilo alma söz konusu ise derhal hekimleri ile görüşmeleri gerekiyor.
         
Depresyondan kurtulmak için beslenmeni değiştir                                                                   

Toplum olarak beslenme tarzının özelliklerinin de şişmanlık için belirleyici olduğunu vurgulayan Dr. Yavuz, çok yağlı yemek türleri fazlaca tüketiliyorsa ya da özellikle sanayileşmekte olan ülkelerde tercih edilen hazır yemek türleri tüketiliyorsa şişmanlığın toplumsal bir sorun haline gelebileceğini belirtiyor.
Sebze ağırlıklı beslenin

Dr. Yavuz, kilo vermek için ya da almamak için dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıralıyor:                                          
                                   
- Sabah kahvaltısı yapın. Öğün sayısını azaltmadan 3 öğün yemek yiyin, hatta ara öğünlerle günlük öğün sayınızı arttırın.
- Sebze ve meyve tüketimini artırın.
- Çikolata, bisküvi gibi besin değeri düşük ama kalorisi yüksek besinler yerine taze veya kurutulmuş meyve yiyin.
- Yemeğinizi yavaş yavaş yiyin. Hızlı yemek yediğinizde, doyduğunuzu anladığınız zaman zaten gerektiğinde fazla yemişsinizdir.
- Hayvansal yağlardan kaçının. Tavukların derilerini, etlerin yağlı kısımlarını ayırın.
- Katı yağlar yerine zeytinyağı, ayçiçek yağı ve mısırözü yağı gibi bitkisel yağlar kullanın.
- Bol bol su için.
- Mümkünse her gün aynı saatte kalkın.
- Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalayın. Diş fırçaladıktan sonra muhtemelen canınız bir şey yemek istemeyecektir.
- Tatlı yemekten kaçının. Daha az tatlı tüketin.
- Tuz ve şeker kullanımınızı azaltın.

Haberin Devamı

Erkeklerde Brad Pitt, kadınlarda Catherine Zeta Jones dişi moda

Günümüzde her şeyin bir modası var. Kıyafetlerin, evimizde kullandığımız eşyaların, saçımızın… Diş Hekimi Dr. Özkan Çankaya, diş estetiğinin de modası olduğunu ve her konuda olduğu gibi dişin modasını da ünlülerin belirlediğini belirtiyor. Düzgün ve sağlıklı dişlerin, çekici ve güzel bir yüze sahip olmak için gerekli olduğunu açıklayan Dr. Çankaya, dişlerin kime ve neye göre güzel olduğunun göreceli bir kavram olduğunu da sözlerine ekliyor. Diş Hekimi Dr. Özkan Çankaya, ünlüler arasında en beğenilen dişlerin erkeklerde Brad Pitt, kadınlarda Catherine Zeta Jones, Charlize Theron, Halle Berry ve Jennifer Lopez’de bulunduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Doğallık ön plana çıkıyor

Diş estetiğinin de bir modası var! Bir dönem dişlerin üzerine pırlanta olarak adlandırılan küçük kristal taşların yapıştırılması çok popüler iken, son yıllarda “diş beyazlatma” (bleaching) ve “porselen laminat vener” uygulamaları oldukça ilgi çeker hale geldi. Birkaç yıl öncesine kadar çok moda olan tavşan dişlerin artık modasının geçtiğini, yeni trend’in, yüz hatlarıyla uyumlu, mümkün olduğunca doğal dişler olduğunu da görüyoruz. Amerikan Kozmetik Diş Hekimleri Birliği’nce en güzel diş kadınlarda Eva Mendes’in, erkeklerde ise Brad Pitt’in olduğu açıklandı. Onu David Beckham ikinci, Will Smith de üçüncü olarak takip ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!