Akustik konser vermek istiyorum

Güncelleme Tarihi:

Akustik konser vermek istiyorum
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2012 00:00

Ogün Sanlısoy, 25 yıllık müzik hayatı ve 15 yıllık solo kariyerine akustik bir virgül koydu. Geçen haftalarda raflarda yerini bulan ‘Akustik2012’ albümüne aldığı 11 eski şarkısını yeniledi ve dört enstrümantal ve iki de yepyeni parça ekledi. Sanlısoy’la sadece mikser ve mikrofonların elektrikli olduğu akustik albümünü konuştuk.

Haberin Devamı

- Ne zamandır akustik bir albüm planı vardı?
- Neredeyse beş yıldır akustik bir albüm yapmak istiyordum. Profesyonel müzik hayatıma başladığım1989-1990 yıllarında iki kişi sahne alıp akustik konser verir, sevdiğimiz yerli yabancı balad şarkıları çalardık. Kısacası işin özü akustiktir.
- Neden beş yıl beklediniz?
- Bu albümü kaydetmek için ‘Ben’ albümümün çıkmasını bekledim. Hem akustik fikri kafamda netleşti hem de repertuvarım genişledi. Zaten her albümümde balad ve akustik şarkılara yer veriyordum. Repertuvarı seçerken biraz zorlandım çünkü sadece akustik çalmak yetmeyecekti bu yüzden farklı hale getirebileceğim şarkıları seçtim. ‘Ben’ albümünden sonra akustik demoları yapmaya başladım. Yapımcılığını Volkan Başaran üstlendi ve en başında projeyi bir çerçeveye oturttu.
- Günümüz albümleri çok parlak sound’lu, büyük prodüksiyonlu...Fakat akustik daha basit ve samimi. Akustik albüm her rock müzisyeninin hayali midir?
- Projeyi yaparken istediğim şey dinleyicinin gözünü kapattığında bizi, sanki evinin salonunda çalıyormuş gibi duymasıydı. Öyle samimi bir şeyi elde etmek istiyordum. Herkes iki gitarı olduğunda iyi kötü bir şeyler çalıp söyler. Biz de yıllarca böyle eğlenmedik mi? Bu samimi ve sıcak bir durum yani. Bazen espriye vurulsa da gençlik kumsalda güzel vakit geçirir gitar çalarak. Albümde şarkılarda prodüksiyon elbette var ama aradığım şey bu samimiyetti. Mümkün olduğunca  sıcaklığı korumak için stüdyoda şarkılarla çok oynamadık.
- Uzun yıllardır tam gaz devam ediyordunuz. Buna biraz frenleme albümü diyebilir miyiz?
- İçinde bulunduğum ruh hali de biraz böyle bir albümü ortaya çıkarttı. 25 yıldır yaşadığımız hayattan, dinlediğimiz ve yaptığımız müziğe kadar her şey çok hızlı ve sertti. Çok koşturduk, hiç mekân ve şehri ayırt etmeden nereye çağırırlarsa orada çaldık. Ama o kadar tam gaz gittik ki, bu albümde bir vites küçültüp etrafı görerek devam etmek istedim. Hep 200 kilometre hızla gidersen hedefe hızlı varırsın ama etraftaki doğanın keyfini çıkartamazsın. Bu albümle biraz yavaşlayıp yola keyifli devam etmek istedim. Bu zaten bir ara albüm. Devamı sert gelecek yine.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb09dcf018fbb8f8a701b9

- Akustik bir turne düşünüyor musunuz?
- Daha önce konserimize gelenler bilirler ki zaten konserin ortasında akustik şarkılar çalarız. Bu projeyi tamamen güzel bir sahnede, bu albümdeki tüm isimlerle bir turne yapmak istiyorum. Hatta turnenin ilk konserinde şimdiye kadar birlikte söylediğim tüm arkadaşlarımı davet etmek ve bunu iyi bir çekimle DVD haline getirmek de başka bir hayalim.
- Bir sonraki albümün planı projesi var mı?
- Yapılmamış bir şeyi konuşmak çok zor ama hissiyatım bir sonraki albümün daha da sert olacağı yönünde. Akustik projemin bitmesi beni çok rahatlattı. Şimdi büyük bir boşluk oluştu. Önümde boş bir otoban var, orada biraz gaza basmak istiyorum. Hard rock’a yaklaşabilirim ama ortada ne şarkı var ne söz. Ama bu işler hep yazım aşamasında belli oluyor. Şimdi böyle fikirlerim olsa da iki yıl sonra ne düşünürüm bilmiyorum.

Haberin Devamı

KLİBİ MUSTAFA ALTIOKLAR ÇEKİYOR

Albümde iki yeni şarkı var: ‘Dayanamam’ ve ‘Geçer Zaman’. Dayanamam’ın demo halini bitirdiğimde şarkıya bir kadın vokalin yakışacağını düşünmüştüm, hepsini ben söylemek istemedim. Aklıma hemen Özlem Tekin geldi. İlk çıkış dönemlerimizde arkadaştık. Geçmişe dair bir hikaye olduğu için parçanın içeriğinde de Özlem gibi bir sese ihtiyacım vardı.
Şarkının klibini de Mustafa Altıoklar çekecek. Normalde pek klip çekmez ama tahminimin aksine çok sevinerek kabul etti.

AKUSTİK2012 ALBÜMÜNDE KİMLER VAR

17 şarkılık albümde iki yeni şarkı ve dört de yeni enstrümantal beste var. Gündem Yaylı Grubu, perküsyonda Cengiz Ercümer, piyanoda Çiğdem Erken gibi usta müzisyenler konuk olduğu albümde bendir, darbuka, kaşık, trompet ve ukulele gibi farklı enstrümanlar çalındı.

Haberin Devamı

YANLIŞ PAYLAŞILAN AKORLARI DÜZELTMEK İSTEDİM

- Albümünüzün kitapçığına akorları ve şifrelerini yazmışsınız...
- Daha önce bir albümde notaların ve akorların paylaşıldığına hiç rastlamadım. Albümlerle birlikte ayrıca satılırdı eskiden ama şimdi internette istediğiniz an bulabiliyorsunuz. Şarkılarımın akorları da çok paylaşılıyordu ama çoğunun yanlış olduğunu gördüm. Çıkış noktam isteyenlerin doğru akorla çalmasını sağlamaktı. Biz de eskiden dergilerden bulurduk o akorları ama istediğin şarkının çıkması bir mucizeydi. Kendin çıkarttığındaysa  hep eksik kalırdı. Bundan yola çıkarak hem notaları hem de akor şifrelerini grafik olarak koydum. Her şeyden öte görsel olarak hoşuma gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!