Ağzınızı İnternet'e açın

Güncelleme Tarihi:

Ağzınızı İnternete açın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Diş hastalıklarının teşhis ve tedavisinde bilgisayardan yararlanılıyor

Hastalıklara tanı koymak için diş hekimleri de teknolojinin nimetlerinden yararlanmaya başladı. Ağzın içini görüntüleyen uzman, görüntüleri kat kat büyütürek, kolaylıkla rahatsızlığı tespit edebiliyor. Ayrıca bu

görüntüler yurtdışındaki doktorlarla aynı anda izlenerek, tedavide yardım alınabiliyor. İnsanlar isterlerse, kendilerine uygulanan operasyonu da seyredebiliyorlar. Bu teknolojiyi kullanan diş hekimlerinden Şekür Cingi, bilgi verdi.

Dişçi koltuğuna oturmaktan çok korkuyorsunuz ve sık sık tedavi ya da kontrol için gitmek istemiyorsunuz. Mümkün. Eğer ağzınızın görüntüsü doktorunuzun bilgisayar arşivinde yer alıyorsa ve rahatsızlığınız buna elveriyorsa, tedavinin her aşamasında dişçi koltuğuna oturmak zorunda değilsiniz. Evden telefon açıyorsunuz.

Doktorunuz bilgisayar ekranında durumunuzu görüyor ve size yardımcı oluyor. Mesela reçetenizi yenileyebilirsiniz. Böylece doktorunuzun kapısını aşındırmak zorunda değilsiniz. Diş hekimi Şekür Cingi, teknolojiye meraklı insanlardan.

Kendi muayenehanesinde bilgisayardan yararlanıyor. Ve insanların kamera karşısında daha rahat ettiklerini gözlemlemiş. İnsanlar geçiyorlar kamera karşısına ve kendilerine uygulanan operasyonu saniye saniye izliyorlar. Bu arada sıkıntılarını da unutuyorlar.

Cingü, insanların psikolojik olarak rahatladıklarını söylüyorlar. Yani bilgi sahibi olmak, korkuyu azaltıyor.

Elbette bilgisayar sisteminin, pahalı teknolojinin kullanılmasının tek sebebi bu değil. Kamera sistemiyle, İnternet aracılığıyla herhangi bir operasyon Amerika'da veya Amerika'da yapılan Türkiye'de izlenebiliyor, müdahale edilebiliyor. Bu durumun teşhis aşamasında da, tedavide de büyük faydası var. Doktorlar rahatlıkla görüş alışverişinde bulunabiliyorlar. Ayrıca insanların en basit rahatsızlıkta yurtdışına gitmesine gerek kalmıyor.

Önce görün sonra karar verin

Bilgisayarın faydaları arasında görüntünün saklanması var. Eğer isterseniz operasyondan sonra neler yapıldığını izleyebilirsiniz. Hele diş hekiminizden şikayetçiyseniz, görüntüler delil olarak da kullanılabilir.

Diyelim ki, bir rahatsızlığınız yok, estetik bir operasyon geçirmek istiyorsunuz. Ama dişlerinizin nasıl olacağını bilmiyorsunuz. Bilgisayarda fotoshop programı ile dişlerinizin ameliyattan sonra nasıl görüneceğini çok yakın ihtimalle görebilirsiniz.

Aynı yöntemi estetik cerrahlar da kullanıyor.

Örneğin burun estetiği geçirmek isteyen insanın görüntüsü alınıyor ve görüntü üzerinde oynanarak, burnunun alacağı şekiller gösteriliyor. Şimdi aynı uygulama diş konusunda da yapılıyor.

Böylece içiniz rahat bir şekilde dişlerinizi yaptırabilirsiniz. Böylece sık sık karşılaşılan memnuniyetsizlikler ortadan kalkıyor ve boşuna para ödememiş oluyorsunuz.

İntra Oral yani ağız içi kameralar 1980'li yılların sonunda, öğrencilerin eğitimi için üretilmeye başlamıştı.

Daha sonra hastalanan insanlara da gösteriler yapılmıştı. Özellikle Amerika'da çok ilgi toplayan bilgisayar, son yıllarda muayenehanelere teşhis amacıyla girdi. Kamera ağız içinde hekimin göremediği her köşeyi görüntüleyebiliyor ve 300 kez büyütebiliyor.

Henüz başlangıç aşamasında olan çürükleri bile tespit edebiliyor. Röntgene gerek kalmıyor.

Bir de yılda ya da altı ayda bir kez ayrıntılı bir şekilde kontrolden geçmek isteyenler için büyük kolaylık.

Kamera ağzın içinde çok kısa bir süre dolaşıyor ve check-up tamamlanıyor. Böylece kontrole gitmeyi sık sık ertelemeniz gerekmiyor ve acı duymayacağınızı da biliyorsunuz.

Bu durum özellikle fobikler için çok önemli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!