Ağrı kesici de baş ağrısı yapabilir

Güncelleme Tarihi:

Ağrı kesici de baş ağrısı yapabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ağrı kesiciler, antibiyotiklerden sonra en fazla kullanılan ilaçlar. Uzmana danışmadan alındıklarında vücudun dengesini bozuyor, hatta baş ağrısına bile yol açabiliyorlar.

Doktora danışmadan kullanılan ilaçların başında ağrı kesiciler geliyor. Uzmanlar, ağrı kesicilerin gelişigüzel kullanılmasının istenmeyen yan etkilere yol açabileceğini, mide kanamasına, böbrek ve karaciğer yetmezliğine hatta baş ağrısına neden olabildiğini bildiriyor.

Doktora danışmadan ilaç tüketiminin yüksek düzeyde olduğu Türkiye’de antibiyotiklerden sonra en fazla tüketilen ilaç grubunu ağrı kesiciler (analjezik) oluşturuyor. Tedavi gruplarına göre ilaç kullanım oranı incelendiğinde ağrı kesiciler toplam ilaç tüketiminde yüzde 13.9’lık bir paya sahip bulunuyor. Ancak bilinçsizce tüketilen ağrı kesiciler pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Ağrı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Serdar Erdine’nin verdiği bilgiye göre, kronik ağrıların 140 çeşidi bulunuyor. Şuur kaybına neden olmadan sinir sistemini etkileyerek acının hissedilmesini engelleyen ilaçlar, uzmana danışılmadan, ağrının nedenleri saptanmadan, gelişigüzel kullanıldığında etkisini yitirebiliyor, hatta yan etkilere yol açabiliyor.

En hafifini kullanın

Ağrı kesicilerin farklı türleri bulunuyor. Bazıları yaradan kaynaklanan ağrının merkezi sinir sistemine iletimini engellerken, bir kısmı da aynı zamanda ağrıya neden olan sorunun vücuda zarar vermesini engelliyor. Hangi tür ağrı olursa olsun, ilk adımda en güçlü yerine en hafif etkili ağrı kesiyi kullanmak gerekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü ağrı kesicilerin merdiven sistemiyle kullanılmasını öneriyor. Bu sistem hafif etkili ilaçlar etkili olmadığı takdirde daha kuvvetli ilaçlara geçilmesini öneriyor. Ağrı kesiciler gerektiğinden yüksek dozda kullanıldığında vücudun ilaca olan töleransını azaltıyor. Etkileri ortadan kalkıyor. Hatta sürekli ilaç kullanımına bağlı olarak ağrıyı azaltacağına artırarak baş ağrısına neden olabiliyor.

(ANKA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!