Adana mutfağının en iyi 10 adresi

Güncelleme Tarihi:

Adana mutfağının en iyi 10 adresi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2006 00:00

Baharatlı ve acılı yemeklerin yer aldığı Adana mutfağı, büyük ölçüde Adana kebabı demek. Adana kebabının en büyük özelliği ise erkek koyun etinden yapılması, etinin sinirsiz hale getirilmesi ve zırhla elde kıyılması. Kebabın ardından çöp şiş, külbastı, içli köfte (analı kızlı olarak da anılıyor), çiğköfte geliyor. Şirden ve bumbar da yöreye özgü lezzetler arasında. Yemeklerde kekik, biber salçası, pul biber, kimyon ve karabiber bolca kullanılıyor. Yanında mutlaka şalgam içiliyor.

Daha önce Adana kebabı yapan en iyi adresleri seçmiştik. Haliyle listeye Adana bölgesi ağırlığını koydu. Bu kez, jüri üyelerimize Adana yemeklerini Adana dışında en iyi yapan mekanları sorduk.

EN İYİ 10

1. Yüzevler - İSTANBUL

2. Köşebaşı - İSTANBUL

3. Adana Sofrası - ANKARA

4. Mabeyin - İSTANBUL

5. Şirvan - İSTANBUL

6. 01 Adana - ANKARA

7. 01 Güneyliler - ANTALYA

8. Tike - İZMİR

9. Umami - İSTANBUL

10. Hamdi - İSTANBUL

YÜZEVLER

Sahibinin elinden kebap

Merkezi Adana’da bulunan Yüzevler Restoran, İstanbul şubeleriyle listemize girdi. Göztepe Yüzevler sekiz yıldır, Etiler Yüzevler iki yıldır hizmet veriyor. Restoranın mönüsünde külbastı, kuzu şiş, çöp şiş, kaburga, kanat, piliç ızgara, kuzu pirzola ve sadece burada yapılan spesiyal Adana kebabı bulunuyor. Spesiyal Adana kebabı, satır kıymasıyla acılı ve acısız olarak yapılıyor. Yemeklerde kullanılan bütün baharatlar ve kebapların yanında içebileceğiniz şalgam suyu Adana’dan getiriliyor. Yemekler restoran sahiplerinin elinden çıkıyor. Etiler şubesi 200, Göztepe şubesi 160 kişi kapasiteli. Spesiyal Adana kebabı, külbastı ve Adana kebabı 12 YTL. 12.00-24.00 arası açık. Göztepe Tel: (216) 355 18 89, Etiler Tel: (212) 287 01 01.

KÖŞEBAŞI

Geleneksel tarifler burada

Köşebaşı, 12 yıldır Levent Çamlık Sokak’ta hizmet veriyor. Restoranın Türkiye çapında 14 şubesi var. Kullanılan 12 çeşit baharatın hepsi Adana’dan getiriliyor. Yemekler, Adana’da efsane olan Pala’nın ailesinden Sertan Çelikbaş tarafından, geleneksel tariflere bağlı kalınarak hazırlanıyor. Çöp şiş, gavurdağı salatası, Tarsusi kebap ve Adana kebabı yiyebilirsiniz. Kış aylarında özellikle ocakbaşı ön plana çıkıyor. Müşterilerinin üçte biri turistlerden oluşuyor. 200 kişi kapasiteli restoran, 11.30-23.30 arasında açık. Çöp şiş 12, Tarsusi kebap 14, gavurdağı salatası 5, künefe 6 YTL. Tel: (212) 270 24 33

ADANA SOFRASI

Ankara’da 4 şubesi var

Ankara’da dört şubeyle hizmet veriyor. Merkez Şubesi, 1984 yılından beri Necatibey Caddesi’nde. En büyük şubesi ise dört yıldır hizmet veren Yıldız Adana Sofrası. 600 kişilik restoran, dört kattan oluşuyor. VIP salonu, çocuk oyun parkı ve şark bölümü var. Necatibey Şubesi ise 150 kişi kapasiteli. Adana Sofrası’nın işletme sahibi eski bakanlardan Halit Dağlı. Restorandaki yemeklerin en büyük özelliği bıçak kıyması kullanılıyor olması. Etler, İç Anadolu Bölgesi ve Mersin’den getiriliyor. Adana’ya özgü bütün kebap çeşitlerini bulmak mümkün. Adana kebabı 7.50, kaburga 10.50 YTL. 12.00-24.00 arasında hizmet veriyor. Tel: (312) 230 02 72 - (312) 442 29 00.

MABEYİN

Çocuklar için oyun alanı

Mabeyin, 2003 yılından beri İstanbul Kısıklı’da tarihi Mabeyin Köşkü’nde hizmet veriyor. Restoranın 400 kişilik kapalı alanı ve 300 kişilik bahçesi var. Mönüsünde Adana kebabı, çöp şiş, kuzu şiş, ızgara kuzu pirzola, alinazik, abugannuş ve patlıcan kebabı gibi yemekler bulunuyor. Özel tatlı bölümü de var. Çocuklar için oyun alanı bulunan restoranda hafta sonları minikleri palyaçolar eğlendiriyor. Adana kebabı 11, abugannuş 15, kuzu pirzola 17, patlıcan kebabı 17 YTL. 11.00-24.00 arası hizmet veriyor. Tel: (216) 422 55 80

ŞİRVAN

Aşçılar Adana, Urfa, Antepli

Yemekleri Adana, Urfa ve Antepli aşçılar hazırlıyor. 25 yıldır Levent Büyükdere Caddesi’nde hizmet veriyor. Yemeklerde kullanılan bütün baharatlar Adana ve Maraş’tan getiriliyor. Adana kebabı, lahmacun, içli köfte, patlıcan dolma, çiğköfte ve patlıcan kebabı gibi Adana mutfağına ait lezzetler var. 600 kişi kapasiteli restoran 8.30- 24.00 arası hizmet veriyor. Adana kebap 8, patlıcan dolma 1.50, patlıcanlı kebap 13 YTL. Tel: (212) 279 50 10

01 ADANA

Her şey yöresinden geliyor

14 yıldır Yıldız ve Turan Güneş’teki şubeleriyle Ankaralılara hizmet veriyor. Restoran İsmail Demir ve Tahsin Yağan tarafından işletiliyor. Kapasitesi 150 kişi. Et ve biber seçimi titizlikle yapılıyor. Et Diyarbakır’dan, pulbiber Maraş’tan, nar ekşisi ve şalgam Adana’dan geliyor. Adana kebabı, çöp şiş ve kuzu kaburganın sunulduğu restoranda, Adana kebabı ve çöp şiş 9, kuzu kaburga 9.50 YTL. 01 Adana Restoran 11.00-23.00 arasında açık. Tel: (312) 491 97 76-(312) 439 05 35

01 GÜNEYLİLER

Yemekten önce ikram

01 Güneyliler’in Antalya’da iki şubesi var. TRT Caddesi’nde beş yıldan beri hizmet veren ikinci şubesi 350 kişi kapasiteye sahip. Yemeklerde kullanılan et Konya’dan geliyor. Restoranın mönüsünde Adana kebabı, patlıcan kebabı, domates kebabı, çiğköfte, kuzu şiş, kanat şiş ve tavuk şiş var. Yemeklerden önce tereyağı, lavaş ekmeği, ezme, haydari, salata, çiğköfte, sıcak söğüş ikram ediliyor. Yemeklerden sonra tatlı olarak dondurmalı künefeyi deneyebilirsiniz. Adana kebabı 7, kuzu şiş 8, patlıcan kebabı 10, çiğköfte 3 YTL. Tel: (242) 346 66 01

TİKE

Kebabı 180 gram

Tike, İstanbul, Ankara, Antalya, Tel Aviv ve Atina’dan sonra 13. şubesini geçtiğimiz ay İzmir’de açtı. Forum Bornova Alışveriş Merkezi içindeki son şubesinde 180 gram ağırlığında Adana kebabı yiyebilirsiniz. Kebapta kullanılan kuzu eti, zırh bıçağıyla kesiliyor. Et ve yağ oranı dengeli. Toz kırmızı acı biber kullanılarak, kömür ateşinde pişirilen Adana kebabı, bir çocuğun yiyebileceği acılıkta. Kızarmış biber, domates ve lavaşla servis ediliyor. Fiyatı 14 YTL. Tike’de ayrıca yöreye özgü içli köfte, gavurdağı salatası da var. Tel: (232) 388 01 30.

UMAMİ

Sarma kebabı özel

İki yıldır Etiler Nispetiye Caddesi’nde bulunan Umami’nin bütün baharatları Adana’dan geliyor. Yemekler Adanalı aşçıbaşı İsmail Çelikbaş tarafından hazırlanıyor. Mönüsünde özel peynirli pide, çiğköfte, içli köfte, kuru patlıcan dolması, biberli ekmek, peyniri Adana’dan gelen sıkma, çöp şiş, lahmacun, cartlak kebabı, Umami acılı kebap, terbiyeli şiş, ali nazik, ezmeli kebap, kaburga, Tarsusi kebap, patlıcan söğürmeli kebap, tavuk kebabı ve özel sarma kebabı var. Salatalarda gavurdağı, nar ekşisiyle hazırlanan Umami kırma soğan salatası ve abugannuş ön plana çıkıyor. 200 kişi kapasiteli restoran 11.00-01.00 arası açık. Kebaplar 12.50, etler 13.50, salatalar 4 YTL. Tel: (212) 279 74 74.

HAMDİ

Tam 40 yıldır İstanbul’da

Hamdi 40 yıldır İstanbul Eminönü’nde beş katlı binasında hizmet veriyor. Mönüsünde 30’a yakın kebap çeşidi var. Baharatların hepsi Urfa ve Bilecik’ten geliyor. Adana kebabı, şiş kebap, domatesli, fıstıklı, sebzeli ve patlıcan kebabı, testi kebabı ve gündüzleri servis edilen fıstıklı döner yiyebilirsiniz. Yemeklerden sonra tatlı olarak künefe, baklava ve saat 17.00’den sonra katmer servis ediliyor. 400 kişi kapasiteli mekan 11.00-24.00 arası açık. Kebap fiyatları 10-16 YTL arası, katmer 10 ve künefe 4 YTL. Tel: (212) 528 03 90
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!