80 milyon kutu ilaç içtik!

Güncelleme Tarihi:

80 milyon kutu ilaç içtik
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yaygın soğuk algınlığı ilaç tüketimini arttırıyor

Ani ısı değişimleri nedeniyle yaygınlaşan soğuk algınlığı, hekimlerin en çok reçete yazdığı hastalık. Tedavi edilmediğinde sinüzit, orta kulak hatta böbrek iltihabına yol açabiliyor.

İSTANBUL Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu, Türkiye'de soğuk algınlığına karşı 51 milyon kutu ilaç kullanıldığını, bakterilerin karıştığı olgularda antibiyotiklerin de eklenmesiyle bu rakamın 80 milyona ulaştığını söyledi.

El temasıyla bulaşıyor

Hilton Oteli'nde dün düzenlenen 'Boğaz ve Solunum Yolu Enfeksiyonları Görünmez Tehlike' konulu toplantıda konuşan Prof. Dr. Katırcıoğlu, yetişkinlerde yılda 2-3, çocuklarda 6-8 kez görülebilen hastalığın insanlarda en sık görülen viral enfeksiyon olduğuna dikkat çekti. Soğuk algınlığının dünyada pratisyen hekimlere en sık başvuru nedeni ve bunun sonucu en çok reçete yazılan rahatsızlık olduğunu belirten Prof. Dr. Katırcıoğlu, hastalığın özellikle el teması ve öpüşme yoluyla bulaştığını vurguladı. Prof. Dr. Katırcıoğlu, burun akıntısı ve tıkanıklığı, baş ve kas ağrısı gibi belirtileri olan hastalığın uzun süre tedavi edilmemesi halinde farenjit, sinüzit, iç ve orta kulak, lenf bezleri, bademcik ve böbrek iltihapları gibi komplikasyonlara neden olabileceğini vurguladı. Üşüme, bağışıklık durumu, beslenme, C vitamini eksikliği ve yorgunluğun hastalığın daha kolay bulaşmasına zemin hazırladığını belirten Prof. Dr. Katırcıoğlu, ayrıca karaciğer, böbrek, kan ve şeker hastalıklarının da viral enfeksiyonlara daha kolay yakalanılmasına neden olduğunu belirtti.

İstirahat edin

Prof. Dr. Katırcıoğlu, hastalığın tedavisi için neler yapılması gerektiğini de şöyle sıraladı: İstirahat edilmeli, sıcaklığın en az 20 derece olduğu nemli bir ortamda bulunulmalı, sıcak banyo yapmalı, ağrı kesici ve ateş düşürücü ile bol miktarda sıvı içecek ve C vitamini alınmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!