7 şiddetinde yeni bir deprem beklenmiyor

Güncelleme Tarihi:

7 şiddetinde yeni bir deprem beklenmiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Uzmanı Doç. Dr. Ali Pınar, Sapanca-Akyazı civarında Bolu-Düzce’deki gibi 7 büyüklüğünde bir depremi kesinlikle beklemediklerini söyledi.

Doç. Dr. Ali Pınar, Rasathane’de, Dr. Doğan Kalafat ile düzenlediği basın toplantısında, 12 Kasım’da meydana gelen ve merkez üssü Düzce olan depremin ardından artçı sarsıntıların sayısının 70’e yaklaştığını kaydetti. Doç. Dr. Pınar, 3.0-3.9 büyüklükleri arasında 30, 4.0-4.9 büyüklükleri arasında 33, 4.9-5.4 büyüklükleri arasında ise 6 artçı depremin olduğunu belirterek, Düzce merkezli depremde 50-60 kilometrelik bir fay hattının kırıldığını kaydetti.

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Doç. Dr. Pınar, bir soru üzerine, Akyazı-Sapanca arasında olabilecek depremin büyüklüğünün 6’ya erişmemesi gerektiğini belirterek, „Bu, hasarlı binaları etkiler, ama, 17 Ağustos depreminden etkilenmemiş binaları kesinlikle etkilemez. Yani beklenen çok şiddetli bir deprem değil, sadece çok kuvvetli hissedilen bir deprem olabilir“ dedi.

„Sapanca-Akyazı civarında Bolu-Düzce’deki gibi 7’lik deprem kesinlikle beklemiyoruz“ diye konuşan Doç. Dr. Pınar, bir başka soru üzerine de Marmara Denizi içindeki fayların tek bir depremle kırılması halinde büyüklüğü 7’nin üzerinde deprem meydana gelebileceğini, fayların ayrı ayrı kırılması durumunda ise depremin büyüklüğünün 6-6.5 olabileceğini kaydetti.

Doç. Dr. Pınar, İstanbul’un tarihi depremlerine bakıldığı zaman, depremlerin genellikle 6-6.5 büyüklüğünde olduğunun görüldüğünü ifade ederek, 7’den büyük depremlerin tekrarlanma aralığının ise 1300 yıl olduğunu belirtti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!