50 kadın 50 çığlık

Güncelleme Tarihi:

50 kadın 50 çığlık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2011 10:31

Ümit Karalar çok genç bir kadın fotoğraf sanatçısı. Kadın yüzlerinden oluşan, 'Kadına Yönelik Şiddete Hayır' başlıklı projesi için 50'ye yakın ünlü kadınla çalıştı. Bir çok ünlü isim projesi için objektif karşısına geçip şiddete hayır dedi. Dün Nişantaşı'ndaki Toprak Sanat Galerisi'nde açılan sergi 23 Ocak'a kadar açık kalacak ve sergiden elde edilen gelir kadın derneklerine ve kuruluşlarına bağışlanacak.

Haberin Devamı

Ümit Karalar projenin çıkış noktasının şu cümle olduğunu söylüyor; "Türkiye’de her gün bir erkeğin şiddetine maruz kalan 3 kadın hayatını kaybediyor!" cümlesini duyduğum an projeye karar verdim. Bu bence korkunç bir durum, tüyler ürpertici.

Makyöz Meryem Yılmaz'ın yaptığı plastik makyajla ünlü kadınlar morluklar, sigara izleri ve derin yaralar almış hale getirildi. Ümit Karalar, mimiklerle, şiddetin kadında yarattığı duygusal çöküntüyü ve çaresizliği objektifinden topluma aktararak, kadının fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine yol açan, kadının temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayan derin toplumsal yaraya dikkat çekmek istediğini söylüyor. Sanatçı ayrıca aile içi şiddet konusunda "ne yazık ki, kadınların en korunduğu yer olarak düşünülen aile içinde, şiddet, daha yaygın gözlenmektedir. Hakaret, tehdit, dayak, aşağılama, taciz, tecavüz, yaralama ve hatta öldürmeye varan bu eylemler, erkeklerin kadınlar üzerinde egemenlik sağlamak amacıyla fiile dönüştürdükleri güç gösterileridir." diyor.

Haberin Devamı

Ümit Karalar projede anlatmak istediği şiddetin sonuçlarını da şu şekilde sınıflandırıyor;

Ölümcül olmayan sonuçlar, fiziksel sağlık sonuçları

Yaralanmalar
Alkol/hap/uyuşturucu madde bağımlılıkları
Yaralayıcı (zarar verici) sağlık davranışları (uyuşturucu madde  içmek gibi)

Zihinsel sağlık sonuçları

Travma sonrası stres bozuklukları
Depresyon
Anksiyete
Cinsel işlevsizlik
Yeme bozuklukları
Çok yönlü kişilik bozuklukları

Ölümcül sonuçlar

İntihar
Katil (öldürme cinayet)

PROJEYE DESTEK VERENLER

AYÇE ABANA, AYTEN SOYKÖK, BAHAR YANILMAZ, BEGÜM BİRGÖREN, BERCESTE KİTAP, BİKEM KARAVUS, BİHTER ÖZDEMİR, BERRİN ARISOY, CANSU DAĞDELEN, CEREN ERGİNSOY, ÇİÇEK DİLLİGİL, DENİZ ÇAKIR, DİLARA GÜLGEROĞLU, DOĞA RUTKAY, EBRU  HELVACIOĞLU, EMEL ÇÖLGEÇEN, EMEL YALÇIN, ENİSE ÜTÜK, FÜSUN ERBULAK, GÖKÇE BAHADIR, GÖZDE KANSU, GÜNEŞ HAYAT, HANDE  HIZLAN, HİLAL  BEDER, HÜLYA KARAKAŞ, JÜLIDE KAYAŞ, LATİFE GEÇKİN, MELEK İÇMELİ, MERYEM YILMAZ, MEYRA, MİNE TÜFEKÇİOĞLU, MÜNİRE APAYDIN, NAZLI  EKİNCİ, NIHAL GÜLEÇ, NİLÜFER AÇIKALIN, PERİHAN KILIÇCIOĞLU, ÖYKÜ GÜRMAN, ÖZGE ÖZDER, ÖZGECAN ARDIÇ, ÖZGE ÇEÇEN, PELİN ERMİŞ, PINAR DURA, PINAR GÜLEÇ, ROJDA DEMİRER, SELEN UÇAR, SENNUR CANPOLAT, SİNEMİS CANDEMİR, SEVİNÇ ERBULAK, SEDA ORHAN TUĞÇE YAMAN, TUĞÇE GÜDER, ÜMİDE AYSU, YEŞİM KÜBRA KAPAN, ZEYNEP BEŞERLER, ZEYNO ERACAR, ZEYNEP KAÇAR, ZEYNEP LEVENTOĞLU, ZEYNEP MANSUR.

Haberin Devamı

ÜMİT KARALAR KİMDİR?

Ümit Karalar 1986 İstanbul Türkiye doğumlu. 2004 yılı itibariyle fotoğraf sanatını tanımaya başladı. 2005 yılı içerisinde dijital fotoğrafçılık alanında çalışmalarına sıklık getirdi. Çeşitli reklam ajanslarıyla çalıştı. Reklam sektörünün her zaman içinde biri olarak dijital tanıtım fotoğrafçılığı alanında kendini geliştirdi. 2010 yılında Marmara üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi fotoğraf bölümünde eğitimini tamamladı. 2011 yılında ilk kişisel sergisini açmakta. Reklam sektöründe profesyonel olarak moda ve still-life fotoğraf çalışmaları ve kendi fotograf projelerinin üzerinde çalışmalar yapmaya devam ediyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!