5 olaylı kitaptan 5 vurucu bölüm

Güncelleme Tarihi:

5 olaylı kitaptan 5 vurucu bölüm
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2012 00:00

Yılın en çok konuşulan kitaplarını, satıraralarına sıkışmış en şık cümleleriyle hatırlıyoruz

Haberin Devamı

Çıplak Deniz, Çıplak Ada - Yaşar Kemal
Neden önemli?: Yaşar Kemal’in 10 yıldır merakla beklenen Bir Ada Hikâyesi dörtlemesinin son kitabı
En  güzel yeri:  “Karşı dağların başı ağarıyordu. Kerim kürekleri kaldırdı, dört bir yana baktı, geriye döndü:
‘Geç kaldık,’ dedi, ‘dal gündüz adaya giremeyiz.’ ‘Girsek ne olur, ada bizim de adamız değil mi, adada bizim de evimiz yok mu,’ diye şaşkın sordu Peri.

Kış Günlüğü, Paul Aster
Neden önemli?:  Kitap, Türkiye’de gazetecilerin baskıya maruz kaldığı ve tutuklandığı gerekçesiyle “Türkiye’ye gelmem” diyen Paul Auster’a Başbakan Erdoğan’ın “Gelmezsen gelme” diye cevap verdiği sıralarda çıkmıştı.
En güzel yeri: “O yüzden doğum günlerinizi hep birlikte kutlardınız, şimdi annenin ölümünden dokuz yıl sonra bile saat şubatın ikisinden üçüne geçtiği anda ister istemez onu düşünüyorsun.” (Auster’in doğum günü tarihiyle annesininki bir gün arayladır ve annesinin ölümünden sonraki halini böyle özetliyor)

Haberin Devamı

Yedinci Gün, İhsan Oktay Anar
Neden önemli?: Yazarın 5 yıl aradan sonra yayımlanan son romanı. İletişim Yayınları, okurların sosyal medya üzerinden gösterdikleri ısrara fazla dayanamayıp kitabı bir hafta erken yayımladı.
En güzel yeri:  “Bereket versin ki müstahdem, şâyân-ı itimat bir helâlzâdeydi. Ancak Efendimiz onun, temizliğinden mesûl olduğu ayakyolunu bizzat kendi hâcetini de def etmek için ara sıra sûistimâl ettiğinden şüphelenmekteydi. Ne var ki Hakanımız’ın tasası elbette ki sadece bu değildi. Hafiye tâifesi ve sansür yoluyla kullarının akıllarını kullanmalarına kısıtlama getirdiğinden, onlar adına her şeye şimdi bizzat kendi karar vermeye mecbûrdu.”

Grinin Elli Tonu
Neden önemli?: Erotik sosu bol, dünyada herkesin elinde ve dilindeki tek kitap.
En güzel yeri: “Christian usulca içimden çekilince, tükenmiş halde, gözlerim kapalı, nefes nefese yatağa uzandım. Hemen kalkıp giyindi. Tamamen giyinince tekrar yatağa tırmandı ve nazik hareketlerle bileklerimdeki bağı çözerek tişörtümü çekip çıkardı. Parmaklarımı oynattım, bileklerimi ovaladım ve kravatın bıraktığı izleri görünce gülümsedim. Christian yorganı ve yatak örtüsünü üstüme çekerken, sutyenimi yerine indirdim. Ona tamamen sersemlemiş gözlerle baktım; o da sırıtarak karşılık verdi. Cilveli bir gülümseme eşliğinde “Gerçekten güzeldi” diye fısıldadım.

Haberin Devamı

1Q84, Haruki Murakami
Neden önemli?: İsmiyle, George Orwell’ın ‘1984’üne gönderme yaptığı Murakami’nin 1264 sayfalık romanı yayımlandığı her ülkede fenomene dönüştü.
En güzel yeri: “Belki de korkuyorumdur. Fakat en azından sevdiğim biri var.” “O seni hiç sevmemiş olsa bile mi?” “Yürekten sevdiğin bir insan varsa, bir kişi olsun yeter, hayatın kurtulmuş demektir. O seni sevmese bile.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!