47 kromozomlu erkek artık baba olabiliyor

Güncelleme Tarihi:

47 kromozomlu erkek artık baba olabiliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2006 00:00

Antalya’da düzenlenen "5. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi"ne katılan uzmanlar, 47 kromozoma sahip baba adaylarına müjde verdi. 47 XXY kromozomu taşıyan "Klinefelter sendromlu" babalar da artık tüp bebek yöntemleriyle sağlıklı bebek sahibi olabiliyor.

TÜRK Jinekoloji ve Obstetrik Derneği tarafından düzenlenen, 2 bine yakın hekimin katıldığı kongreye, jinekoloji alanındaki 5 önemli yenilik damgasını vurdu. Dernek Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, "Artık Türk jinekologları Avrupa’daki doktorlarla aynı bilgi düzeyine geldi. Alanımızdaki tüm yenilikleri hastalarımızla paylaşıyoruz" dedi. Jinekolojideki 5 önemli yeniliği anlatan Prof. Dr. Bülent Tıraş, Doç. Dr. Ali Baloğlu, Doç. Dr. Cansun Demir ve Doç. Dr. İsmail İtil, bu yenilikleri şöyle sıraladılar:

KLİNEFELTER SENDROMU

Bu sendromu taşıyan erkeklerde 12 yaşına kadar sperm oluyor, ancak hızla spermlerini kaybediyorlar. Bu nedenle 47 kromozomlu erkekler, geçmişte baba olamıyordu. Bu hastalar günümüzde testisten alınan spermlerin, mikroenjeksiyon yöntemiyle kadının yumurtasıyla döllenmesi sayesinde bebek sahibi olabiliyor. Üstelik doğan bebek aynı kromozom anomalisini taşımıyor.

"Polikistik over sendromu", kadınların çocuk sahibi olmasını önlüyor. Bu nedenle yumurtaların vücut dışında olgunlaştırılması yöntemi olarak adlandırılan IVM (Invitro Matürasyon) tekniği sayesinde bu kadınlar da bebek sahibi oluyor. Yumurtalar toplanıyor, laboratuvar koşullarında olgunlaştırılıp erkeğin spermiyle dölleniyor. Oluşan embriyo anne rahmine veriliyor.

KROMOZOM ANOMALİSİ

Anne karnında kromozom anomalisi, çocuğun plasentasından ya da bebeğin içinde yüzdüğü amniyo sıvısından hücre örneği alınarak saptanıyor. Ancak her iki yöntemde de bebeğin kaybedilmesi söz konusu. Bu nedenle bilim adamları rahim ağzından örnek alarak ve anne kanında bebekten geçen hücrelerde kromozom anomalisini belirlemeye çalışıyor. Şu anda deneysel çalışmalar yapılıyor. Ama önümüzdeki 5 yılda rutin test olarak uygulanması bekleniyor.

Tüm dünyada 40-50 yaşındaki kadınlarda görülen en önemli kanser rahim kanseri. Bu kansere HPV virüsü yol açıyor. Virüsün 16,18, 30, 31 tipleri kansere neden oluyor. 16-18 ve 30-31 tipleri için 2 ayrı aşı var. Bu aşının 12-15 yaşındaki kızlara yapılması kanserden koruyor. Hiç cinsel ilişkiye girmemişse 15 yaşında yapılması öneriliyor. Aşı Türkiye’de henüz rutin olarak uygulanmıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!