2006 alfabesi

Güncelleme Tarihi:

2006 alfabesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2006 00:00

Yıl içinde başımıza bir sürü şey geliyor, sonra geçiyor. Ama bazı olaylar var ki bir görüntü, bir kelime ya da bir cümle olarak aklımızda yer ediyor. O kelimelerin anlamı ve çağrıştırdıkları değişiyor. Biz de, 2006’ya damga vuran kelimeleri, deyimleri toplayıp bir sözlük yaptık.

Haberin Devamı

Niye bu kelimeleri seçtik? Çünkü örneğin Başbakan’ın, gizli şekeri nedeniyle bayıldığında kilitli kaldığı arabasından balyoz yardımıyla kurtarılması, sonra bir milletvekilinin bu balyozu mana ve önemi yüzünden sahiplenmesi unutulmazdı. Fizik kurallarını altüst eden enerji cihazı Erke Dönergeci’nin kökeninin yıllar öncesine dayandığını, adının da Emişli Memişli olduğunu Hürriyet’in manşetinden öğrendiğimiz gün eğlenmemiş miydik? Orhan Pamuk’un Nobel Edebiyat Ödülü’nü, törene giden gazetecilerin giydiği frak üstünden konuşmaya başladık. İzmit’te toprağa gömülü vaziyette bulunan zehirli atık varilleriyle sıkıldık, altı ayaklı kenenin yurdu istila etmesinden ve hep beraber Kanamalı Kırım Kongo hastalığından ölmekten korktuk. Üst ve alt kimliğimizi dünyanın geri kalanı gibi Youtube’da test ettik, kendimizi gösterdik. Cüppeli Ahmet Hoca’nın gerçek yüzünü, Kültür Bakanı Atilla Koç’un uykuculuğunu, BELBİM Genel Müdürü Adnan Şahin’in bir kadın arkadaşıyla çekilmiş samimi fotoğraflarıyla ilgili "Ben onu sadece çaydan geçiriyordum" mazeretini okuyup, arkadaş sohbetlerinde fıkra gibi anlattık. THY çalışanlarının RJ tipi uçaklardan kurtulma sevincini apronda deve kesmek şeklinde yaşamalarına ise ne diyeceğimizi bilemedik. Bu olayları hatırlatan kelimeleri, anlamlarını tartışsınlar, akıllarına gelenleri söylesinler, bir sözlük yapsınlar diye Kanat Atkaya’ya ve Latif Demirci’ye götürdük. Onları, yazılarından ve karikatürlerinden tanıyanlar nasıl absürd bir sözlükle karşılaşacaklarını biliyorlar. Bu sözlüğü, isteyen, Samuel Beckett’in Godot’u Beklerken oyunundaki Vladimir ve Estergon’un hiçbir yere varmayan ya da tam tersi hayatın gerçek manasını keşfeden diyaloglar gibi okuyabilir. İsteyen sadece ne acayip bir yıl olmuş diye şaşırabilir. İyi Pazarlar ve bayramlar, mutlu yıllar!

A

Haberin Devamı

Ananı da al git

Latif:
Başbakan aşırı kökten anaerkil takılmış.

Kanat: Tayyip Erdoğan sağduyulu davrandı bence. Ananı da bırak git deseydi iyi mi olurdu?

B

Balyoz

Balyozla kıran adamın hiçbir geyik muhabbet ortamında boynu bükük kalmaz. Bir kahvede "Ben Başbakan’ın otomobiline balyozla girdim" diyebilecek düşünseniz. Gayet heavy metal klibi gibi bir şey. Biz gizli şekeri olan herkese tablet balyoz tavsiye ediyoruz.

C

Cumhurbaşkanı

Kanat:
İyi oylayan kazansın. Memlekette yeniden frak ortamı yaratılacaktır. Ülke gerilmesin, medyanın ağır topları da tedbirlerini şimdiden alsınlar.

Latif: 2007 Mayısında ay Kasımpaşa burcuna giriyor. Çankaya’nın konumu güçlü arzuların uyanacağını işaret ediyor. Eski dostluklar zarar görebilir.

Ç

Çaydan geçme

İleri teknik gerektiren bir aktivite çaydan geçme. Çünkü tatlı suyun kaldırma gücü de zayıftır. Özellikle bu durumda bir de sırtınıza kadın alıyorsunuz. Çaya niye gelmedin, sırtıma niye binmedin? Bu olay, Tansu Çiller döneminde olsaydı, Kuşburnu’ndan geçme olarak yaşanabilirdi.

D

Deve

Deveye niye boynun kesik diye sormuşlar. RJ100 tipi uçaklar yüzünden demiş! Eceli gelen deve aprona çıkar. Vicdan ancak devenin adının bir uçağa verilmesiyle rahatlar. Türk Hava Yolları bu işi ancak öyle temizleyebilir. Şayet devenin bilinen bir adı yoksa uçağa kısaca deve de denebilir. O zaman şöyle bir anons yapılabilir: "Kule! Burası deve! İniş izni istiyorum". Kule de cevap olarak "Yok deve!" diyebilir. Uçakta "İşte apron, işte deve" şarkısını da çaldırabiliriz. İç hatlar terminaline meçhul deve anıtı yapılabilir. Veya Türk Hava Yolları Miles&Camels diye yeni bir kart da çıkarabilir.

E

Emişli Memiş

L:
O da neymiş? Ben bir tek Medyum Memiş’i biliyorum.

K: Bilinçaltıma sahip olamıyorum, bana da kaçınılmaz şekilde eski Türk pornolarını çağrıştırıyor. Erke de kafası karışık entel ailenin çocuğuna verdiği isim gibi.

F

Frak

K:
Okay Gönensin’in Yunus Nadi’den aldığı ve delikanlılık yıllarında üstüne ayarlattığı frak artık üstüne olmuyordur diye tahmin ediyorum. O fraka talibim.

L: Yunus Nadi’nin pijaması değil miydi Okay Gönensin’deki. Ben pijamaya talibim.

G

Gamze

Bu maddeye sırasıyla önce Ahmet Hakan bir şey yazsın. Sonra İclal Aydın ona cevap versin. Tuna Kiremitçi sessiz kalsın. Ahmet Hakan tekrar yazsın. Haşmet Babaoğlu da sonunda kızsın. Bu arada Tuğçe Baran da imza fotoğrafından elini çeksin gamzesini görelim!

H

Hasan Abi

Kanat:
Eminim dedesi Cemal Paşa’ya o zamanlar kimse Cemal Abi demeye cesaret edemiyordu. Hasan Abi halka inmiştir, Başbakan bile onu artık öyle çağırıyor.

Latif: Kasımpaşa seninle gurur duyuyor!

I

Inde deus abest

Kapısında bu ibarenin yazılı olduğu bir bar açılacakmış Bodrum Türkbükü’nde. İşletmesi Emre Ergani’ye teslim edilecek. Burada Inde deus abest kokteyli içmek mümkün. İçince tövbekar ya da kafir olanlara rastlanmış. Gündüzleri bir beach’e dönüşen mekanda Atilla Koç da zaman zaman yamaç paraşütü yapacak. Durum sizce de Inde deus abestle iştigal değil mi?

İ

İstanbul

Akıllı bir yatırımcı İstanbul’da macera turları düzenleyebilir ya da Survivor yarışması yapılabilir. Kap-kaç turu, cuma trafiğinde akşamüstü, mantık zorlayan inşaat tekniklerini tetkik gibi aktiviteler yapılabilir. Macera turu kapsamında beyaz köpekbalıklarıyla dalan insanlar gelip bunları deneyebilir.

J

Jet ski

Bu olayda saat farkından jet-lag yaşadık, henüz durumun bilincinde değiliz. Tahminimizce jet-ski kıble yönünde ilerliyorsa caizdir.

K

Kene

6 ayaklı kenenin İsrail yapımı olduğuna Saadet Partisi Bolu İl Başkanı gibi biz de katılıyoruz. Hatta Ajdar’ı da İsrailliler göndermiş olabilir üstümüze. Bu komplo teorisini Sayın Panter Emel çürütür.

L

Linç

Olur olmaz yerde linç girişiminde bulunan halkımız için belediyeler modern "halı saha linç tesisleri"nin altyapısını oluşturup hizmete sokmalıdır. Amerikalılar bu işi katran ve pamukla yapıyor, biz niye yapmayalım?!

M

Mobese

Düğün ve sünnetleri videoya kaydetme zahmetinden kurtulduk. Her türlü kutlamayı Mobese’lerin önünde yapıyoruz, her şey kaydediliyor. Şimdi bir de Mobese’li cep telefonları çıkmış!

N

Nişantaşı

Burası Beyaz Türk cumhuriyeti. Ramazan çadırlarında kivi ve avokado dağıtılıyor. Yardım çadırlarında stilettolar bulunur. Kafelere "Lütfen yüksek sesle polemik yapmayın" yazısı asılmış şimdi. Vestiyerlerde kask da dağıtılıyormuş.

O

Okinawa diyeti

Doktor Müftüoğlu’nun adasından çıkan diyettir. Bilen bilir, meşhur bir Okinawa sözü vardır, "Ya diyet, ya terket!" Okinawa’dan dönen foto muhabiri arkadaşımız Sebati Karakurt’u bir hafta ocakbaşında besiye çektik. Sebati tedavisi tamamlanana kadar geceleri "Bambu filizi mi? Yemem ben bunları Osman Hocam!" diye sayıklayarak uyandı.

Ö

Öğrenci şiddeti

Eğitimde fırsat eşitliği sağlansın. Müfredata sustalı çevirme, çeteye haraç kaptırmama, iz bırakmadan öğretmen dövme gibi dersler eklensin. Başarılı öğrenciler meslek liselerinde açılacak olan Otopark Mafyası, Hırtlar Vadisi gibi bölümlere kaydırılsın. Uzman eleman yetiştirilsin.

P

Papa

Papa’nın cami çıkışında Prada ayakkabılarını çarpsalardı enteresan bir hareket olurdu. Mes giyip dönerdi Vatikan’a.

R

Retro

Kanat:
Çocukları için yatırım yapmayı düşünenler düşük belli pantolonlarını saklasınlar. En geç 2015’te yeniden moda olur.

Latif: Uydudan genelde siyah beyaz vertikal frekanslarla bize ulaşan eski diziler geliyor aklıma. Bir de Taksim-Maslak arasına yapılan retro inşaatı var. O da siyah beyaz mı bilmiyorum.

S

Sendrom

Azgın teke tek sendromu muydu bu? Herkesi duyarlı olmaya ve aşı yaptırmaya davet ediyoruz. Çünkü azgın teke küpüne zarar.

Ş

Şike

Şike araştırma komisyonunun başına Telegol yorumcusu Adnan Aybaba getirilsin. Hiç değilse biraz eğleniriz. Çarşı şikeye karşı!

T

Testis

Sadrazam’ın sol testisine MR çekilsin. Çünkü su testisi hastane yolunda kırılır.

U

Uyku

Uyku deyince aklımıza Miskin Koç sendromu geliyor. Medyanın yaptığı hainliktir! Uyuyan bakana yılan bile dokunmaz. Bakanın sürekli uyuyor olması Türk kültür sanat ortamı için de bir uyarı niteliğinde. Demek ki çok sıkıcı şeyler oluyor. 2010’da Avrupa Uyuma Başkenti olacak İstanbul.

Ü

Üst kimlik - alt kimlik

Kanat:
Benim alt kimliğim sarı, üst kimliğim kırmızı. Üst rock, alt roll. Alt kimliğim gürültü yaptığında polise şikayet etmek istiyorum.

Latif: Alt kimliğimde selülit oldu benim! Lipo-kimlik kliniğine gidip icabına baktıracağım.

V

Varil

Birazdan zehirli varil göreceksin, sakın şaşırma...

Bursa yakınlarında beste hazırlığında olan bir miktar Ajdar, Fatih Ürek, Kuşum Aydın ve Petek Dinçöz varilinin ele geçirildiği yönünde duyumlar alıyoruz. Devlet bu konuyla yakinen ilgilenmeli.

Y

Youtube

Youtube’u seven, görüntüsüne katlanır. Bir gün herkes RAM’ı yettiği kadar Youtube’da görünecek.

Z

Zidane

Bilmem doğru mu ama, Çinliler çiğ Zidane kafası yiyorlarmış diye duyduk! Ne yapsaydı yani Zidane, kafa atmasaydı da beslese miydi?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!