1Soru2Cevap

Güncelleme Tarihi:

1Soru2Cevap
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 18, 2002 10:00

Haberin Devamı

Newsweek dergisi son sayısında ‘Menopoz sonrası hormon kullanımının meme kanseri riskiniÂarttırdığı’ yönünde bilimsel araÅŸtırmalara yer verdi. 

SORU: Menopoz sonrası şikayetleri gidermek için doktorlar tarafından tavsiye edilen hormon tedavisi kanser riskini arttırır mı? 

Doç.Dr. Moşe Benhabib - İnternational Hospital Jinekoloji Böl.Bşk.

“Ben bundan sadece 10 gün önce, 3 ile 7 Temmuz tarihleri arasında Berlin’de düzenlenen 10’uncu Dünya Menopoz Kongresi’ne katıldım. Kongrede Amerika’dan, Avusturya’dan, Japonya’dan, dünyanın önde gelen 4500 doktoru vardı. Yapılan hiçbir konuşmada kesinlikle böyle bir yaklaşım yoktu, konu dahi edilmedi. Bu tip iddiların, tıp kitaplarına girmedikçe kaale alınmaları mümkün değil. Sadece eskiden daha standart dozların kullanılması tavsiye edilirdi, bugün doz düşürüldü. Artık oral yoldan değil de, ciltten kullanılanlar, cilde yapıştırılanlar, sürülenler tavsiye ediliyor. Yani hormon kullanmamak değil, kişiye göre doz ayarlaması yapmak gerekiyor. Kadınların ‘Bu hormonları kullanırsam ne olur’ diye düşünmelerinden çok, ‘Ben bu hormonları kullanmazsam ne gibi problemler yaşarım’ diye düşünmeleri çok daha yerinde olur. Şöyle bir örnek verelim, 55 ile 70 yaş arasındaki her 1000 kadından 45 tanesine zaten meme kanseri teşhisi konulacaktır. Bu kadınlar beş yıl hormon kullansalar, meme kanserli hasta sayısı 50’ye ancak çıkar. 10 sene kullansalar, 60 olur. Yani minumum yükselmeler var. Oysa hormonları kullanmayan kadınların birinci ölüm nedenleri arasında kalp ve damarsal problemler gelir. Ki, hormon ilaçları bunu önler. “  

Nedret Hattatoğlu- Ev Kadını

“Menopoza yeni girdim. Genetik özelliklerimden dolayı şu ana kadar menopoza bağlı olarak herhangi bir sorun yaşamadım. Sıcak basmaları ve alınganlıklarım da abartılacak boyutlarda değil diye düşünüyorum. Menopoz sonrası tedavide hormon kullanılmasına karşıyım. Gerçekten ciddi menopoz sorunları yaşayanlar için bir şey diyemeyeceğim. Ama yine de öyle inanıyorum ki, doğal beslenmeyle, doğal vitaminlerle, sağlıklı yaşayarak, sporunu yaparak onlar da menopoz sıkıntılarını azaltabilirler. Şahsen ben sadece bir risk de olsa kısa kalıp, yaşlanmayı, kanser olmaya tercih ederim."

Haberin Devamı

Not : Doktor beyin fotoğrafı elimizde yoktu. Konuyla ilgili bir görsel malzeme kullanalım istedik. Hürriyet'in arşivinde - "menopoz" diye tarayınca - "uyuyan kadın" rumuzlu bu fotoğraf çıktı. Biz de dayanamadık, "köşe güzeli" olarak seçtik.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!