15 soruda grip

Güncelleme Tarihi:

15 soruda grip
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yine grip mevsimi geldi. Ani sıcaklık değişiklikleri sıklaştıkça grip neredeyse salgına dönüşüyor. İşte etkilerinden korunma yollarına gribin ABC'si.

Grip en çok hangi aylarda görülür? Grip mevsimi sonbaharda başlayıp, kasım - aralık aylarında artış gösterir. Nisan mayısa kadar devam eder.

Grip neden kış hastalığı olarak bilinir?

Aslında grip mevsimlere bağlı değildir ve her iklimde ortaya çıkar. Gribin neden kış aylarında sık görüldüğü tam olarak bilinmektedir. İnsanların kışın kapalı mekanlarda tolu halde daha sık bulunmaları, içerideki havanın kuru olmasının virüsün daha uzun yaşamasına neden olması açıklayıcı faktörler olabilir.

Gribin belirtileri nelerdir?

Grip, grip virüsü tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Hastalık belirtileri aniden ortaya çıkar. Baş ağrısı, titreme ve öksürüğe çok kısa sürede iştahsızlık, ateş, kas ağrıları ve bitkinlik eklenir. Bazen, özellikle de çocuklarda mide bulantısı, kusma ve ishal görülür.

Gribe yakalanan kişi, hangi zaman diliminde 'bulaştırıcı'dır?

Erişkinlerde grip belirtileri başladıktan sonra üç ila beş gün, çocuklarda yedi gündür.

Gripten korunmak mümkün mü?

Elleri yıkamak belli ölçüde enfeksiyon riskini azaltsa da etkin olarak bilinen tek korunma yöntemi, grip mevsimi başlamadan, iki hafta önce uygulanması gereken grip aşısıdır.

Grip olunca neler yapılmalı?

Çoğunlukla beş ile yedi gün arasında istirahat etmek, bol sıvı almak yeterli olmakta. Yeni çıkan bazı ilaçlar, ilk bulguların başlamsından sonraki 48 saat içerisnedne alındığında, grip belirtilerini bir ya da bir buçuk günde sınırlamakta.

Grip nasıl bulaşır?

Grip virüsü, insandan insana çok kolaylıkla tükürük damlacıkları, öksürük ve hapşırmayla bulaşır. Özellikle kapalı ortamlar, bulaşma için uygun mekanlardır. Ayrıca, grip olan kişinin tuttuğu kapı kolu, telefon ahizesi ile de bulaşabilir. Uçak yolculakları ile virüs bir ülkeden diğerine kolaylıkla bulaşmaktadır.

Etkili olan virüs nasıl belirlenir?

Dünya Sağlık Örgütü her yıl şubat ayında, bir önceki yılın en sık görülen virüs tiplerini belirleyerek, o yılın sonbaharında kullanılacak aşının bileşimini saptar.

Reye sendromu nedir?

Grip veya kızamık virüsü almış çocuklar aspirin kullandığında nadir de olsa vücutları asprine tepki gösterir. Komplikasyon, özellikle karaciğer ile merkezi sinir sistemini etkileyerek ölüme neden olabilir. Bu nedenle gripte asprin kullanılmamalıdır.

Grip aşısının bileşiminde neler vardır?

Grip aşısı öldürülmüş ve saflaştırılmış grip virüslerinden oluşur. Aşıdaki virüsler tavuk ebriyolarında üretilir. Daha sonra virüs, yumurtadan çıkarılıp etkisiz hale getirilerek aşıda kullanılacak bölümleri ayrılır.

Aşı nasıl korunur?

Aşı yapıldıktan sonra bağışıklık sistemimiz içeriğindeki tesirsiz virüse karşı antikorlar oluşturur. Sonra gerçek virüsle karışlaşıldığında, önceden oluşmuş antikorlar enfeksiyonu önler veya ağır hastalık riskini azaltır.

Kimler aşı olmalı?

Kronik kalp ve akciğer hastalığı olan çocuk ve erişkinler, bakımevinde kalan yaşlılar, 65 yaşın üzerindekiler, şeker hastalığı, kanser, bağışıklık sisteminde bozukluk veya böbrek yetmezliği olanlar, uzun süreli asprin tedavisi görmesi gereken çocuk ve erişkinler, AIDS hastaları ve bu hastalıkları taşıyanlara grip bulaştırma ihtimali olan sağlık personeli, aile bireyleri.

Her yıl aşı yapılmalı mı?

Üretilmiş antikor miktarı aşı yapıldıkton bir süre sonra azalır ve bir sonraki yıl için etkin koruma sağlayacak antikor kalmaz. Antikorların ortalama ömrü 4-6 aydır. Ayrıca virüsler her sene genetik olarak kenidlerini değiştirdiklerinden, bir önceki yılın aşısı koruyucu olamamaktadır.

Ne zaman aşı olmalı?

Ekim - mayıs arası aşı yapılabilir. Ekim ve kasım ayları ideal aylardır. Grip geçirilmiş olsa bile, grip aşısını yaptırmak mevsim süresince oluşabilecek diğer enfeksiyonlardan korunmak için önemlidir. Grip aşısının etkinliği, yapıldıktan 15 gün sonra başladığından, bu sürede enfeksiyon kapılabilir. Aşı olunmasına rağmen, özellikle yaşlı kişiler grip olabilir. Ancak hastalık yavaş gelişir, ölümcül etki yapmaz.

Grip salgını nedir?

Yüzyılda üç, dört kez A tipi virüsün genetik yapısı tamamen değişerek yeni bir tip ortaya çıkar. Virüs tipi farklı olduğundan, bağışıklık sistemince farkedilmez. Böyle bir durumda virüsün hızla dünyaya yayılarak 'panemi' adı verilen salgına neden olur.

20. yy'da üç panemi ortaya çıkmıştır. 1918, 1957 ve 1969'da. Bu salgınlar 25 yıl arayla görülür, son salgın 31 yıl önce çıkmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!