13 ülkeden kuklacılar İstanbul’da

Güncelleme Tarihi:

13 ülkeden kuklacılar İstanbul’da
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 21:04

15. yılını kutlayan Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, Cengiz Özek’in sanat yönetmenliğinde 13 ülkeden kukla ustalarını ağırlamaya hazırlanıyor. 3-13 Mayıs tarihleri arasında yapılacak festivalde masa kuklasından ipli kuklaya, gölge oyunundan video performanslarına kadar pek çok tür mevcut. Ayrıca kuklalara dair konferans, atölye çalışmaları ve iki sergiye de katılabilirsiniz.

Haberin Devamı

SERGİ VE KONFERANSLARA DA GİDİN

Java’nın Silüeti Festivalin sanat yönetmeni Cengiz Özek, özel koleksiyonunun bir bölümünü bu sergi için açtı. Endonezya gölge tiyatrosunun seçkin örnekleri ‘Java’nın Silüeti’ adıyla 13 Mayıs’a kadar Forum İstanbul’da görülebilir.
Mauro Foli: Kukla&Kuklacı İtalyan fotoğrafçı Mauro Foli, şimdiye kadar pek çok ünlü moda, yemek ve arkeoloji fotoğrafı çekti. Ama onun gizli tutkusu her zaman kuklalar olmuştu. Bu sebepten Foli, dünyanın en tanınmış kuklacıları ve kuklalarından oluşan bir fotoğraf koleksiyonuna sahip. Bu arşivi 13 Mayıs’a kadar İstanbul Taksim metrosunda yürüyen yol katında görebileceksiniz.
Romanya Kukla Tiyatrosunun Dönüşümü Romanya, köklü bir kukla geleneğine sahip bir ülke. Uluslararası Tiyatro Eleştiri Derneği’nin ikinci başkanı Prof. Carmen Stanciu, kuklanın tarihini ve yıllar içinde çocuk oyuncağından nasıl da bir animasyon tiyatrosuna dönüştüğünü anlatacak. Konferans, Mimar Sinan Üniversitesi’nde 8 Mayıs saat 13.00’de verilecek.
Kukla Atölyesi 5 Mayıs’ta Marmara Forum ve 6 Mayıs’ta Forum İstanbul’da 14.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek, kukla atölyesi. Kağıt, makas, kalem, yapıştırıcı...Bir de çeşitli kuş tüyleri, plastik gözler, boncuklar... Bu malzemelerin hepsini bir araya getirdiğinizde küçük bir iki boyutlu kuklanız olacak!

Haberin Devamı

İtalya - Walter Broggini

SOLO

Beyaz bir kukla, neden bilmiyorum... Bu dünyadan ayrılmak istiyor... Ölmek istiyor ama pek de cesareti yok. Bir sebep olsun ve olsun istiyor. Önce ayağına bir ip bağlıyor ve ipin ucuna da bir taş. Ve taşı atıyor aşağıya. Taş bacağını kopartıyor ama o hâlâ hayatta. Belki onlarca ölüm teknikleri deniyor, bir türlü olmuyor. Konu ölüm ama Walter Broggini gibi usta bir sanatçının yorumu devreye girince kendinizi tutamadan dakikalarca gülerek seyredeceğiniz ve güldükçe de bir çelişki içine düşeceğiniz inanılmaz fantastik bir oyun.
-  3 Mayıs saat 20.30’da İtalyan Kültür Merkezi, 4 Mayıs saat 20.00’de Kenter Tiyatrosu’nda.

Türkiye - Ahşap Çerçeve
HAMLET

Shakespeare’in hiç yaşlanmayan Hamlet’i, Ahşap Çerçeve’nin grotesk yorumuyla yetişkinler için yeniden sahnede. Annesi Gertrude ve Hamlet arasındaki gerilimli ilişkinin temel alındığı yorumda izleyici, iyi ile kötü arasındaki sınırın nerede olduğunu sorgulamaya çağrılıyor.
- 11 Mayıs saat 20.30’da Oyuncular Sahnesi’nde.

Haberin Devamı

Çek Cumhuriyeti - Karromato
AHŞAP SİRK

Çek Cumhuriyeti’ne gittiğiniz zaman her yerde sizi kuklalar karşılar. Gizli başkentidir kukla cumhuriyetinin, Prag. Ahşabı o kadar iyi yontar ki Praglı kuklacılar, uzaktan baktığınızda hepsini gerçek sanırsınız. İşte Karromato adlı grubun oyunu ‘Ahşap Sirk’, adından da anlaşılacağı gibi ahşaptan oyulmuş bir sürü hayvanla dolu. Yüzyıllar öncesindeki kukla trupları gibi kuklalar sirk içinde hünerlerini sergiliyor.
- 5 Mayıs saat 16.00’da Forum İstanbul, 6 Mayıs saat 16.00’da Marmara Forum, 8 Mayıs saat 10.30’da Kozyatağı Kültür Merkezi, 11 Mayıs saat 10.30-13.00 ve 19.00’da Fransız Kültür Merkezi’nde.

Hollanda - Lichtbende
KLİKKLAK

Haberin Devamı

Birçok obje düşünün. Plastik su şişeleri, gözlükler, anahtarlar vs... Eğer bunların üzerine ışık düşerse gölgeler oluşur. Bu gölgeyi diğer gölgelerle üst üste getirdiğimizde, gölgelerin oluşturduğu bir gölge dünyasıyla karşılaşırız. Tıpkı KlikKlak oyununda olduğu gibi...
- 10 Mayıs saat 10.30-13.00 ve 19.00’da Fransız Kültür Merkezi’nde.

Festival biletleri 15-25 lira, www.mybilet.com adresinde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!