100 erkekten 7’si kısır

Güncelleme Tarihi:

100 erkekten 7’si kısır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2006 00:00

Türk Jinekoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, Türkiye’de kısırlık rakamlarının artıp erkek kısırlığının yüzde 7’ye yükseldiğini söyledi. Türkiye’de artık 100 erkekten 7’si kısırlık sorunu yaşıyor.

Haberin Devamı

PROF. Dr. Tıraş, çevre kirliliği, Çernobil ve Irak savaşı nedeniyle İstanbul, Karadeniz ve Güneydoğu’da erkek kısırlığının arttığını kaydetti. Prof. Tıraş, Hürriyet’e erkek kısırlığı ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

"On AB ülkesindeki araştırma, sperm sayısının son yüzyılda yüzde 50 azaldığını ortaya koydu. Bir önceki yüzyılda Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerinde sperm sayısının alt sınırı 40 milyonken, şimdi 20 milyon normal kabul ediliyor. Türkiye’de kısırlık oranı çiftlerde yüzde 15’e yükseldi. Bunun yarısı, yani yüzde 7’si erkeğe ait kısırlık. Her yüz erkekten 7’sinde ortaya çıkıyor. Karadeniz’de muhtemelen Çernobil’in etkisi olduğunu düşündüğümüz kısırlık sayılarında büyük artış görülüyor. Irak savaşı sonrasında Güneydoğu da da artış gözlemleniyor. Testislerin ısısının vücuttan daha az olması lazım. Kısırlık bu nedenle daha çok sıcak ortamlarda çalışanlarla, hareketsiz çalışanlarda görülüyor: Fırıncılar, demir çelik işçileri, uzun yol şoförleri, kamyoncular, bisikletçiler ve jokeyler."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!