Kebap-Şalgam Festivali sabaha kadar sürdü

Güncelleme Tarihi:

Kebap-Şalgam Festivali sabaha kadar sürdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2015 13:45

ADANA’da, yüz yıla dayanan bir gelenek olan sabahın erken saatlerinde ciğer ve kıyma kebap yenilmesi alışkanlığının kendiliğinden oluşturduğu festival görünümündeki etkinlik, bir kez daha binlerce kişinin katılımı ile gerçekleşti. Son yıllarda ’Rakı Festivali’ olarak düzenlenen etkinlik, valiliğin koyduğu ’içki yasağı’ nedeniyle bu yıl Kebap ve Şalgam Festivali adıyla yapıldı. Ellerinde tüfeklerle ateş açıp içki protestosu yapan grubun baskınına rağmen, Kebap ve Şalgam Festivali’ni binlerce kişi sabaha kadar doyasıya eğlenerek kutladı.

Haberin Devamı

Tarihi Kazancılar Çarşısı ve Büyüksaat çevresindeki kebapçılarla ’dürümcü’ olarak tanımlanan seyyar kebapçıların 10’a yakın sokakta, akşam kapanan dükkanların önünde kurdukları masalar ya da ayaküstü servisler, her yıl olduğu gibi Aralık ayının 2. cumartesi havanın kararması ile birlikte başladı. Farklı müzik gruplarının köşe başlarında çalıp söylediği şarkı ve türkülerle coşan her yaştan zengin- fakir binlerce kişi için kurulan mangallardan da kebap kokuları yükselmeye başladı. Son 10 yılda kendiliğinden her yıl biraz daha artan sayıda binlerce kişinin girip çıktığı Büyüksaat çevresinde saat 22.00 sıralarında kaldırımlara sığmayanlar yollarda oturmaya başlayınca doğal bir festival coşkusu oluştu.

Son 2 yılda yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı etkinlikte, Adanalı olup il dışında yaşayanlardan konukları ile birlikte kente gelenlerin çokluğu dikkat çekti. Bu yıl da binlerce kişi adı bu kez ’Kebap ve Şalgam Festivali’ olarak söylenen etkinliğe katıldı.

Kazancılar Çarşısı kebapçılarının dışında kalan kentin farklı semtlerindeki diğer kebapçılarda da dün akşam yüzde 90 doluluk gerçekleşti, otellerde yer bulanamadı. Kazancılar Çarşısı çevresinde alkol ruhsatlı kebapçılarda sabahın ilk ışıklarına kadar süren eğlenceler devam ederken, etkinliğin geleneğini oluşturan sabah ciğeri için de ciğerciler doldu.

SİLAHLI GRUBUN BASKIN GİRİŞİMİ

Kebap ve Şalgam Festivali nedeniyle Kazancılar Çarşısı’nda polis geniş güvenlik önlemi aldı. Yürümekte zorluk çekilen sokaklarda sivil polisler de herhangi bir olaya anında müdahale etmek için dolaştı.

Gece yarısı, etkinliğe silahlı bir grup ’içki içildiği’ gerekçesiyle baskın girişiminde bulundu. Öndekilerin ellerinde döner bıçağı ve av tüfeği olan bir grup, sokağa girip masaları dağıtmak istedi. ’Size rakı içermeyeceğiz’ sloganı atan protestocu grubun girdiği sokakta panik yaşandı, masa ve sandalyeler devrilip, yemeklerini yiyenler kaçışmak zorunda kaldı. Gruba, sivil polisler anında müdahale etti. Polisler, protestocu grubun öncüleri olan 5 kişiyi gözaltına aldı, diğerleri de kaçıp ortadan kayboldu. Tüfeklerine el konulan gözaltındaki kişilerin sorgusu sürüyor.

Protestocuların neden olduğu kısa süreli paniğin ardından binlerce kişi yeniden masalarına oturarak, eğlencesine sabaha kadar doyasıya devam etti. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte sabah ciğeri yemek için gelen gruplar, ciğerci dükkanlarını doldurdu.

KUŞ PAZARINDA CİĞER-KEBAP KLASİĞİ

Adana’da çok uzun yıllardan bu yana Kazancılar Çarşısı’nda kurulan Kuş Pazarı geleneğinden nakledilen anlatımlara göre sabahın ilk ışıklarıyla ciğer kebapla kahvaltı yapar, pavyondan çıkanlar da gelip, bir kaç kadeh daha içip ciğer ve kebap yedikten sonra Irmak Hamamı’na giderek kese yaptırıp toksinleri atarmış. Sonraki yıllarda Kuş Pazarı buradan taşınmasına rağmen ciğerciler yerinde kaldı ve ciğer kebap ve birkaç kadeh rakı alışkanlığı devam etti. Küçük gruplar halinde buraya gelenler 2010 yılında başka şehirlerde yaşayan Adanalıları, ’Adana’da Buluşalım’, ’Dünya Rakı Günü’ ve ’Rakı Festivali’ adıyla kente davet etti. Bu etkinliklerin görüntüleri sosyal medyada yayınlanınca her yıl Aralık ayının ikinci haftası buluşmaya karar veren Adanalıların sayısı Kazancılar Çarşısı’nda her yıl katlanarak arttı.

Sosyal medya üzerinden haberleşme ile gerçekleşen etkinliğin önümüzdeki yıllarda daha düzenli gerçekleşebilmesi için bir komite kurulacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!