Kayseri'de camide düzenlenen aşure etkinliği

Güncelleme Tarihi:

Kayseride camide düzenlenen aşure etkinliği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2014 16:22

- Talas Belediye Başkanı Palancıoğlu: "Biz organizasyonda misafir olarak yer aldık. Kürsü, masa, aşure veya diğer katılımcılarla ilgili belediye veya parti olarak herhangi bir dahilimiz yoktur" - İl Müftüsü Maraşlıgil: "Cami içerisinde masaların kurulması ilk değil. Demek ki bunu ilk defa görenler bizim programlarımızdan hiç haberdar olmayan insanlar"

Haberin Devamı

KAYSERİ (AA) - Kayseri'nin merkez Talas ilçe Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, muharrem ayı dolayısıyla Zade Camii'nde düzenlenen ve kendisinin de katıldığı aşure günü etkinliğiyle ilgili, "Biz organizasyonda misafir olarak yer aldık. Kürsü, masa, aşure veya diğer katılımcılarla ilgili belediye veya parti olarak herhangi bir dahilimiz yoktur" dedi.

Palancıoğlu, Belediye Meclis Salonu'ndaki basın toplantısında, bazı gazetelerde kendisiyle ilgili "camide siyaset yaptığı" iddialarının yer alması ve CHP İl Başkanı Mustafa Ayan'ın açıklamaları üzerine basın toplantısı düzenleme ihtiyacı hissettiğini söyledi.

Geçen hafta cuma günü sadece Zade Cami'nde değil Türkiye'nin her yerinde namazdan önce aşure günü etkinliği düzenlendiğini ifade eden Palancıoğlu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Bazı programlar şartlar elveriyorsa dışarıda, bazıları içeride yapıldı. Bu, Talas'ta yapılan ilk program değil, camilerde rutin olarak il ve ilçe müftülüğünün düzenlediği organizasyonlardan birisi. Biz organizasyonda misafir olarak yer aldık. Kürsü, masa, aşure veya diğer katılımcılarla ilgili belediye veya parti olarak herhangi bir dahilimiz yoktur. Herhangi bir katkı sunmadık. İlçe müftülüğümüzün daveti üzerine katıldım. Selamlama konuşması yapmam söylendi, ben de orada bir selamlama konuşması yaptım. Ülkenin birlik beraberlik içinde olmasıyla ilgili iyi niyet mesajları verdik. Bunun haricinde herhangi bir siyasi konuşmam olmamıştır."

İlk defa siyasete atılıp belediye başkanı seçildiğini hatırlatan Palancıoğlu, seçimlerde dahi siyasi konuşma yapmadığını, belediye başkanı olduktan sonra da siyasi bir söylem ve çalışmada bulunmadığını vurguladı.

Parti ayrımı gözetmeden farklı partilere mensup kişilerle ilçede birlik ve beraberlik içinde hareket ettiklerini dile getiren Palancıoğlu, "Bunun haricinde CHP il başkanının açıklamasında dini siyasete alet ettiğimiz söylenmektedir. Aslında kendilerinin beyanatlarına bakılırsa dinin siyasete nasıl alet edildiği görülür. Biz kesinlikle polemiğe girmeyiz, provokasyona da gelmeyiz. Bir belediye başkanın okulda, camide, sağlık ocağında olmasından daha doğal bir husus yoktur. Yasa gereği bu kurumlara da destek veririz. Buraya girmemiz, oturmamız, ibadet etmemiz zaten gerekli bir şeydir. Hayatımız boyunca camilerden ayrı durmadık, duramayız. İftiralara yönelik de yasal haklarımızı kullanacağız" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

CHP'lilerin geçtiğimiz günlerde Yeni Camii'de mevlit okuttuğunu ve orada da kürsüler kurup bayanların davet edildiğini belirten Palancıoğlu, bu türden benzer programların olabildiğini ifade etti.

-"Camilerde her zaman bulunmaktan gurur duyarız"

Toplantıda basın mensuplarının da sorularını cevaplayan Palancıoğlu, "Vicdanen rahat mısınız?" yönündeki bir soru üzerine "Vicdanen gayet rahatım. Kamuoyunda olayın çok büyütülmesinden dolayı açıklama yaptım. Bizim çok şükür utanılacak bir şeyimiz yok. Biz camilerde her zaman bulunmaktan gurur duyarız. Bu yeni bir olay değil. Bundan utanmamız, vicdanen rahatsız olmamız mümkün değil" dedi.

Palancıoğlu, "camilerdeki masa, sandalye, kürsü kullanılmasına nasıl bakıyorsunuz?" yönündeki bir soruya ise şu cevabı verdi:

Haberin Devamı

"İl ve ilçe müftülüklerinin bunu düzenlemesi gerekir. Yurt dışına baktığımızda bunların örnekleri var ama Türkiye'nin alışık olmadığı tablolar. Aynı seviyede olsa daha şık olabilirdi. Ama dediğim gibi bizim organizasyonumuz değil. Misafir olarak gittiğiniz bir yerde organizasyona müdahil olmak terbiyesizlikten başka bir şey olmaz. Ben orada misafirdim. Masa, sandalye, kürsü olayı sadece o güne has bir uygulama değil. Daha önceden de yapılıyormuş. Dolayısıyla onu müftülükle görüşün, doğru mu yanlış mı, İslamiyette yeri var mı bunu yorumlayacak durumda değilim. Ben bu işin bu kadar büyüyeceğini, bu hale gelebileceğini tahmin etmedim."

- "Dinen bu yasak da değil"

Haberin Devamı

İl Müftüsü Ali Maraşlıgil de AA muhabirine yaptığı açıklamada olayın saptırıldığı kanaatini taşıdığını söyledi.

Muharrem ayı programına herhangi bir siyasetçinin davet edilmediğini, sadece belediye başkanının davet edildiğini belirten Maraşlıgil, şöyle konuştu:

"Dışarı soğuk olduğu için insanların üşümemesi, hastalıkla karşı karşıya gelmemeleri için programı içeriye aldık. Cami içerisinde masaların kurulması ilk değil. Demek ki bunu ilk defa görenler bizim programlarımızdan hiç haberdar olmayan insanlar. Camilerimizde yaptığımız programlarda, yarışmalarda hep masalar, kürsüler koyarız. 16 ilçe müftülüğümüzün siteleri gezilirse masa ve konuşma kürsülerinin ilk defa konulmadığı görülecektir. Bunu bu şekilde anlayanlar bizim programlarımızı takip etmeyen insanlar. Dinen bu yasak da değil. Camiler yalnız namaz kılınan yerler değildir. Oraya her insan gelir."

Haberin Devamı

Kayseri CHP İl Başkanı Mustafa Ayan, Palancıoğlu'nu, camide gerçekleştirilen etkinlikte siyaset yaptığı iddiasıyla eleştirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!