Kayseri Parcar Kooperatifi, 'Sözleşmeli Kuru Fasulye Ekimi'' dönemini başlattı

Güncelleme Tarihi:

Kayseri Parcar Kooperatifi, Sözleşmeli Kuru Fasulye Ekimi dönemini başlattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2017 17:51

Kayseri Parcar Kooperatifi, 'Sözleşmeli Kuru Fasulye Ekimi'' dönemini başlattı

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - KAYSERİ Pancar Kooperatifi, 'Sözleşmeli Kuru Fasulye Ekimi' dönemini başlattı.
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, şeker pancarının kendileri için öncelik olduğunu belirterek, ''Bizim derdimiz, elbette sadece şeker pancarı değildir. Şeker pancarı münavebe bitkisi olduğu için 3-4 senede bir ekilmesi gerekiyor. Şeker pancarı ekimi dışında çiftçimizin o tarlasının boş duracak hali yok. Diğer senelerde de ekilmesi gerekiyor. Bunun için de hangi bitkiler ekilmesi gerekiyor bunun değerlendirilmesi lazım. Şimdi, şeker pancarında çiftçiye sözleşmeyi yap ve her türlü desteği ver. Diğer faaliyetlerde ise karışmamak bize uymaz. Bu çiftçi, bizim çiftçimiz. Bundan dolayı çiftimizin yaptığı her iş, her faaliyet, bizim için değerlidir. Bundan dolayı da, biz çiftçimizle sadece şeker pancarında değil, diğer faaliyetlerinde de beraber olmalıyız. İşte hem bu sebeple hem de ürünlerinin değerinde satılması konusunda yardımcı olmak gibi bir görevimiz bulunmaktadır. Biz 3-4 senedir bu konuyu gündeme getirmek suretiyle, bu çerçevede şimdi daha net adımlar atmaya başladık'' dedi.
Geçen sene Tomarza bölgesinde kabak çekirdeği ile ilgili sözleşmeli üretim yapıldığını anımsatan Akay, şunları kaydetti:
''Daha öncesinde yine kooperatif bünyesinde tohumluk arpa, zaman zaman buğdayla ilgili sözleşmeli üretimler yapıldı. Şimdi bu sene ürün yelpazemizi daha da geliştirmeye çalışıyoruz. Bu anlamda bu sene nohut ve bugün konusunu işlediğimiz fasulye var. Fasulye için şu ana kadar Develi, Yahyalı, Tomarza, Bünyan ve Boğazlıyan’dan bin 200 dekar için talep geldi. Bu kadar başvuru başlangıç için iyi bir miktar diye düşünüyorum. Geçen sene biliyorsunuz Develi bölgemizde danelik mısırla ilgili üretim yapmıştık. Bin dekar civarındaydı bu sene 2 bin dekara çıkarıyoruz. Develi bölgesinde keza kooperatif bünyesinde arpa için 8 bin dekar bir alanda sözleşme yapıldı. Nohut için de Çandır, Yenipazar, Yenifakılı, Boğazlıyan, Şarkışla, Gemerek, Pınarbaşı ve Sarıoğlan olmak üzere 3 bin 500 dekarlık ekim alanında bir sözleşme yapıldı. Bunun dışında yine Kayseri Şeker Fabrikasının özellikle çiftlikle ilgili ihtiyacını karşılamak üzere silajlık mısırla ilgili 20 bin ton için sözleşme yapılmış bulunmaktadır. Kısacası biz bu işi geliştirmeye çalışıyoruz. Bu işi daha fazla artırmaya çalışıyoruz. Çiftçimizin her bir ürününün sözleşme kapsamında üretilmesini arzu ediyoruz. Bunu ciddi ve önemli bir politika olarak belirledik. Böylece çiftçimizin ürününün iyi şartlarda yetişmesine katkı sağlamak ve firmalarla iş birliği içerisinde en kaliteli sertifikalı tohumlar kullanmasını sağlamak ve aynı zamanda verimin artırılması konusunda destek sağlamaktır.''

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!