Kaynanam boşanırsa hem yetim aylığı, hem de çeyiz parası alır mı?

Bir okuyucumuzdan ilginç bir soru aldık.

Haberin Devamı

Soru kayınvalidesi ile ilgili..

KAYNANAM BOŞANIYOR

Birlikte okuyalım;
“Çok güzel giden bir evliliğim var. Eşimle çok iyi anlaşıyoruz.
Ah.. bir de kayınvalidem olmasa!..
Kayınvalidem 46 yaşında ama kızından daha süslü..
Eşime; ‘Tak takıştır, sür sürüştür dünyaya bir daha mı geleceksin. Kocana de, seni tatillerde Avrupa’ya Amerika’ya götürsün. Sana güzel bir otomobil alsın’ diye güya akıl veriyor. Hocam, yeni ev aldık, banka kredi borcunu ucu ucuna ödüyorum. Hiç değilse birkaç yıl lüks harcamalar benim için mümkün değil. Neyse, eşim aklı başında birisi de ona takılmıyor.
Kayınpeder ise SSK emeklisi, kendi halinde, deyim yerindeyse ‘ağzı var dili yok’ beyefendi bir adam. Kayınvalide zaman zaman onu da çıldırtıyor ve kavga ediyor. Hatta evi terk edip bize geliyor sonra kayınpeder geliyor. Geri dönüyor.
Kayınvalidem bir süre önce, kayınpederle şiddetli bir şekilde kavga etmiş.
Daha ötesi boşanma davası açmış. Geldi bize yerleşti. ‘Ben bu adamla yapamıyorum. Bunda sonra hayatımı yaşayacağım. Boşanınca, müsteşar emeklisi rahmetli babamdan “yetim aylığı” alırım. Ola ki yeniden evlenirsem o zaman da “çeyiz parası” alırım. Geçinir giderim’ diyor. Şaşırdık kaldık..”

BAŞIMIZA KALMASIN

Okuyucumuz, öncelikle kayınvalidesinin kayınpederi ile barışıp eve dönmesini arzu ediyor. Ancak bunun zor olduğunu belirtiyor. Ardından da soruyor;
“Kayınvalideye, bu yaştan sonra yetim aylığı olur mu? Tekrar evlenirse, çocuğu ve torunu olan kadına ‘çeyiz parası’ ödenir mi?”
Okuyucumuz, bu olaydaki en büyük endişesini de “Kayınvalide sonra başımıza kalmasın. Böyle bir maaş verilmezse, ben onun giyimine ve süsüne püsüne para yetiştiremem. Aman Hocam, yetim aylığı doğru mu?” diye soruyor.

YETİM AYLIĞI VE ÇEYİZ PARASI

Kayınvalidenin, babasının müsteşar emeklisi olduğu ve vefat ettiği sorudan anlaşılıyor.
Bu duruma göre, kayınvalideye ayrıca ücret geliri olsa veya emekli aylığı alsa bile, rahmetli müsteşar babasından “yetim aylığı” bağlanır.
Bu aylık, kayınvalide tekrar evlenirse kesilir.
Ancak, evlilik bağı olmadan son zamanların moda deyimiyle “nikahsız seviyeli bir birliktelik” yaşarsa, babasından aylık almaya devam eder.
Buradaki “ince nokta” bir erkekle beraber olması değil, nikah kıydırması veya kıydırmamasıdır.
Çeyiz parasına gelince, kayınvalideniz resmi bir nikahla evlenirse, kendisine aldığı aylığın, 12 aylık tutarı kadar “çeyiz parası” ödenir.
Hemen belirtelim, verilecek olan çeyiz parası, “bir evlilik için” geçerli.
Kayınvalide tekrar boşanırsa, rahmetli babasından yine “yetim aylığı” alır. Ancak üçüncü kez evlenirse, tekrar “çeyiz parası” alamaz.

Yazarın Tüm Yazıları