Kaymakam ve Başkan kazı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Kaymakam ve Başkan kazı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2017 15:59

Kaymakam ve Başkan kazı yaptı

Haberin Devamı

 

HATAY'ın Yayladağı İlçesi sınırları içinde yer alan ve M.Ö. 15 ile 41 bin yılları arasında ilk modern insanların yaşadığı düşünülen Üçağızlı Mağarası'nda süren kazı çalışmalarını ziyaret eden Yayladağı Kaymakamı Ömer Faruk Yüce ve Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Kalkan, kazı ekibiyle birlikte mağarada kazı çalışmaları gerçekleştirdi.

Kazı ekibinin başkanı Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erksin Güleç, Kaymakam Yüce ve Başkan Kalkan'a bilgilendirmelerde bulundu. Güleç, Üçağızlı Mağara'da ilk kazı çalışmasının 1950'li yıllarda yapıldığını belirterek, ardından 1989 yılında Fransız araştırmacı Minzoni-Deroche tarafından  yüzey çalışmaları yapıldığını, bu çalışmalar ve araştırmalar sırasında 200 bin yıl öncesine ait ilk modern insanlara ait kalıntıların ortaya çıktığını kaydetti.
1997 yılından bu yana bölgedeki kazılara katıldığını belirten Prof. Dr. Erksin Güleç, kazı alanına ulaşımın çok zor olduğunu belirterek bugüne kadar çalıştığı en zor kazı alanının bu bölge olduğunu kaydetti. Bölgedeki coğrafi yapı nedeniyle Üçağızlı Mağara'ya ulaşımın çok zor olduğunu anlatan Güleç, fiziki zorluklarla mücadele eden ekibin ortalama 2 saat içinde kazı alanına ulaşabildiğini de vurguladı.
Yayladağı Kaymakamı Ömer Faruk Yüce, kazı alanının kaçak hazine avcılarınca kazılmaması için en kısa sürede bölgede gerekli güvenlik önlemlerini alacaklarını ifade ederken, Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Kalkan ise, ulaşımda yaşanan sıkıntıların çözümü için harekete geçip kısa sürede hem kara yoluyla bölgeye ulaşımı daha kolay sağlayacaklarını hem de denize bir iskele kurarak deniz yoluyla ulaşımı da aktif hale getireceklerini belirtti.
Kaymakam Yüce ve Başkan Kalkan daha sonra kazı ekibiyle birlikte ellerine fırçaları alarak kazı çalışmalarına katıldı.

Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!