Kayıp otomobilin adresi polisler

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Kayıp otomobil için karakola başvururken, ne kadar doğru adres seçtiğinize eminim siz de gazeteleri okuyana dek emin değildiniz...

Mahalle kahvelerinde yıllardır konuşulan, tartışılan bir dedikodu sonunda yine polis çalışması ile kanıtlandı: Gaziantep'te polislerin yönettiği bir otomobil hırsızlık şebekesi ortaya çıkarıldı.

Gaziantep'in başarılı emniyet müdürü Hüseyin Çapkın, hırsız-polis çetesinin çalışma yöntemini açıkladı:

1) Çete hurdacı veya sigortacılardan kaza sonucu ağır hasarlı veya hurdaya çıkmış araçları çok ucuza satın alıyor.

2) Daha sonra aynı model ve renkte yeni bir otomobilin çalınması için İstanbul veya diğer büyük illerdeki oto hırsızlarına sipariş veriliyor.

3) Yeni ve çalıntı otomobile hurdanın motor-şase numaraları Gaziantep, Kilis veya Osmaniye'deki atölyelerde monte ediliyor.

4) Çalıntı otomobiller Doğu ve Güneydoğu illerinde satılıyor.

Polis çeteyi himaye edince bu işin riski az, getirisi çok yüksek. O yüzden Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Hırsızlık Amiri ile ekibinin çetede yer alması rastlantı değil. Nitekim 10 yıla hükümlü çete üyesi Alpay Hıdıroğlu Gaziantep hırsızlık bürosu ekiplerince bir kez yakalanmış ama hakkında işlem yapılmadan serbest bırakılmış.

* * *

Yaklaşık beş yıldır faaliyet gösteren Gaziantep çetesinin bilinen hırsızlık sicilinde 14 tanesi Mercedes marka 100'den fazla lüks otomobil kayıtlı. Ancak oto hırsızlığı pazarının gerçek boyutunu kavramak için İstanbul rakamlarını hatırlamakta fayda var:

İstanbul'da sadece yılın ilk üç ayında 2 bin 733 otomobil çalındı. Bunlardan bin 655'i bulundu. Bin 78 otomobil ya Gaziantep yöntemiyle veya parçalanarak satıldı.

İstanbul'da yaşadığı tahmin edilen 300 bin sabıkalının gözdesi Şişli semti. 1998 yılı rakamlarıyla her 100 hırsızlık olayının 20'si bu ilçede meydana geliyor. Kadıköy ve Küçük Çekmece de hırsızların tercih ettiği diğer iki ilçe.

Çalıntı otomobil pazarından PKK da yararlanıyor. Geçen yıl Ankara'da lüks otomobilleri çalan ve Gaziantep çetesi gibi motor-şaşe numarası değişikliği ile satan bir şebeke yakalandı.

Şebekenin elinden geçen 06 FLR 71 plakalı aracın öyküsü ilginçti. Çünkü PKK tarafından satın alınan bu araç daha sonra İstanbul'da içine saatli bomba yerleştirilerek Sarayburnu'nda patlatıldı.

* * *

Toplumu hırsız polislerden namuslu meslektaşları koruyor...

Mesela Gaziantep Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın son birkaç yıllık icraatından başlıklar:

1) Türkiye'nin ilk ve en kapsamlı Hizbullah operasyonunu başlattı. İstanbul'la koordinasyon içinde onlarca örgüt üyesini yakaladı.

2) Gaziantep Fuarı'nda İncil satanlara atılan bombanın faillerini yakaladı. Bombanın saldırganlara bir polis memuru tarafından verildiğini ortaya çıkardı.

3) Yakaladığı polis-hırsız karması otomobil çetesiyle ilgili olarak, ‘‘Polis teşkilatı içindeki çürük elmaları temizlemeye kararlıyız. Suçlu polis de olsa yakasına yapışırız’’ dedi.













Yazarın Tüm Yazıları