Kayınvalidemin genç sevgilisi

Haberin Devamı

SORU: Kayınvalidem 52 yaşında ama 40’ında gösteren dul, güzel ve neşeli bir kadın. 4 bin lira civarında emekli aylığı alıyor. Son günlerde 26 yaşında, işsiz ama çok yakışıklı bir gençle birlikte. O ülke senin bu ülke benim dercesine geziyorlar. Kayınvalidem 26 yaşındaki sevgilisine, “Evlenelim. Ölürsem emekli aylığımın yüzde 75’i sana kalır” diyormuş. Kafamız karıştı. Ben 32, eşim de 27 yaşındayız. 26 yaşında benden 6 yaş küçük biri kayınpederim olacak. Eşimin de kendisinden bir yaş küçük babası olacak! Kafamız karmakarışık. Dul kocaya aylık konusu doğru mu?
(Rumuz: Kayınpeder)
YANIT: Evet doğru. Kayınvalideniz ölürse, genç eşine (kayınpederinize) “dul aylığı” bağlanır. Dul eşi ileride iş bulup çalışsa bile, kayınvalidenizden yüzde 50 oranında aylık alır. Evlenirse, aylık kesilir. Boşanırsa tekrar bağlanır. Olay size karışık gibi geliyor ama yasalar böyle..

Haberin Devamı

Şirketi satıp hiç vergi ödememenin yolu var mı?
SORU: Sekiz yıl önce kurduğum ve yüzde 99 hissesine sahip olduğum limited şirketin hisselerinin tamamını satacağım ama 2 milyon liraya yakın kâr çıkıyor. Bu 2 milyon liranın vergisini ödememenin de bir yolu var mı?
Necmi Tarakçı - İSTANBUL
YANIT: Tabii ki var.
1. Limited şirketinizi anonime çevirin.
2. Pay senedi (veya geçici ilmühaber) bastırın.
3. Pay senetlerinin edinme tarihi, limited şirketin kuruluş tarihi olduğundan, vergisiz pay senedi satışı için aranılan iki yıllık süre de geçmiş oluyor. Bu durumda, 2 milyon lira kazancınız için 2 lira dahi gelir vergisi ödemezsiniz (Bu konuda ayrıca, 30.7.2012 tarihli Hürriyet’te yayınlanan “Limited Şirket Hissenizi Ezbere Devredip Çıra Gibi Yanmayın” başlıklı yazımı okumanızda yarar var).

Erkeğe çeyiz yardımı
SORU: Benim kaynanam hemşire emeklisiydi, kayınpederim ise emekli öğretmen. Kaynanam 2,5 yıl önce vefat etti. Kayınpederim hem kendi maaşını hem de ölen eşinden dolayı belli bir maaş alıyordu. Kayınpeder Haziran ayında tekrar evlenecek. Acaba kayınpeder de çeyiz yardımından faydalanabiliyor mu?
Burak Sağlam - ANTALYA
YANIT: Erkekler için böyle bir imkan yok. Kayınpederiniz çeyiz parası alamaz.

Haberin Devamı

Teknesiyle balık tutup satan emekli
SORU: 13 metre boyunda teknesiyle balık tutup satan bir emekliyim. Vergi ödemek de istemiyorum. Yanımda çalışan iki işçi var. Benim ve işçilerin vergi durumları nedir?
Cem ÖZKILIÇ - MUĞLA
YANIT: Şanslısınız, vergi yasaları sizi kolluyor.
1. Teknenizin boyu 20 metreyi aşmadığı için gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olmayacaksınız. Size ödeme yapan işletmeler yüzde 2 tevkifat (vergi kesintisi) yapacak. O kadar..
2. İşçilerinizin ücreti, gelir vergisinden istisna (GVK Md.23/1-2).
3. KDV’den de istisnasınız (KDV Kanunu Md.17/4-b).
4. Sizden balık alan mükellefler, “müstahsil makbuzu” düzenleyip, size imzalattıracak ve bir nüshasını size verecek (VUK Md.235).

Haberin Devamı

Kira ve faiz geliri olan ev kadını
SORU: Eşi emekli ev kadını, kiraya verdiği evi için gelir vergisi ödüyor. Ayrıca 25 bin TL’nin altında mevduat faizi geliri var. Emlak Vergisi durumu nedir?
Ömer Ergin - İSTANBUL
YANIT: Ev kadını, kendisi kirada oturmuyorsa, kira geliri aldığı evi için Emlak Vergisi öder.

Yazarın Tüm Yazıları