Kastamonu'da ayının mezarından çıkardığı cenazeyi parçaladığı iddiası

Güncelleme Tarihi:

Kastamonuda ayının mezarından çıkardığı cenazeyi parçaladığı iddiası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2014 21:27

- Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Uyanık: - "Şu an bölgede herhangi bir ayının etkisiz hale getirilmesine dair bir karar yok, fotokapan sonuçlarına göre bir yol haritası oluşturulacak"

Haberin Devamı

KASTAMONU (AA) - Kastamonu Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Yalçın Uyanık, Ağlı ilçesinde defnedilen cenazenin bir ayı tarafından mezardan çıkarılarak parçalandığı iddiasına ilişkin, "Şu an için bölgede herhangi bir ayının etkisiz hale getirilmesine yönelik bir karar yok. Fotokapana yansıyan görüntüler ışığında bir yol haritası oluşturulacak" dedi.

Uyanık, gazetecilere yaptığı açıklamada, mezarlıkta ayı izlerine rastlanması üzerine bölgeye kurulan fotokapandan verilerin topladığını belirtti.

Fotokapan sonuçlarına göre hareket edeceklerini ifade eden Uyanık, "Mezarlığın yakınına daha önce avcılar tarafından vurulan bir yaban domuzu leşi bıraktık. Görüş açısına da fotokapan yerleştirerek, yaban hayvanının hareketini izlemeye başladık. Fotokapan görüntüleri ışığında ve iz takibiyle vatandaşların güvenliğini tehdit eden boz ayıya gerekli müdahale yapılacaktır. Bölgede herhangi bir ayının etkisiz hale getirilmesi konusunda kayıtlara göre bir plan hazırlanacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Uyanık, ayıların köy merkezlerine inmelerini önleyecek çalışmaların olduğuna dikkati çekerek, yaban hayatı ile mücadelede avcı dernekleriyle ortak çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

"Boz ayılarla mücadele sadece bu çalışma ile sınırlı değil" diyen Uyanık, "Birkaç çalışmayla bütün sorun çözüldü diyemeyiz. Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü olarak yaşam alanlarına uzak, orman içlerine yırtıcı hayvanlar için yiyecek bırakarak köylere inmesini azaltmak, avcı derneklerinin işbirliğiyle her avcının gittiği bölgeye bir meyve fidanı dikmesini sağlamak gibi çalışmalarımız var" ifadesini kullandı.

- "Doğaya yırtıcı hayvan bırakıldığı iddiası"

Uyanık, Milli Parklar Genel Müdürlüğünün ormanlara yırtıcı hayvan bırakmasının söz konusu olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi.

"Kurumumuzun, gerek boz ayı gerekse kurt gibi yırtıcı hayvan üretim alanları bulunmamaktadır. Dolayısıyla halk arasında her geçen gün artan 'Milli Parklar ormanlara ayı bıraktı' söylentileri kesinlikle gerçek dışıdır. Ayıların yerleşim yerlerinde sık görülme sebebi, kendi yaşam alanlarında yiyecek sıkıntısı yaşamalarıdır. Son envanter çalışmaları da ayı popülasyonunda anormal bir artış olmadığını gösterdi."

Haberin Devamı

Ağlı ilçesine Yağlıca Mahallesi'nde 54 yaşında vefat eden Halil Ünivar'ın cenazesi, 26 Ekim'de mezarından çıkarılarak parçalanmış halde bulunmuş, mezarlıkta ayı izine rastlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!