Kas kramplarını önlemek elinizde

Kas kramplarından canı yanmayan çok az insan vardır. Baldırınıza birdenbire saplanan korkunç bir ağrı nedeniyle uykunuzu bölen bacak kramplarından birisi ile siz de çoktan tanışmış olmalısınız.

Bütün bir gece boyunca tekrarladığında üzücü, geceler boyu sürdüğünde ürkütücü bir sorun olan kas krampları ile ilgili sorularınızın yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz.

KAS kramplarının en sık görüleni ayaklara şimşek hızı ile saplanan müthiş bir ağrının eşlik ettiği bacak kramplarıdır. Geceleri daha sık görüldüğü ve çoğu kez uykuda ortaya çıktığı için ‘Noktürnal Gece Oluşan Bacak Krampları’ (NBK) adını alır. NBK’nın çoğu zaman belirli bir sebebi yoktur. Yaşlandıkça sıklaştığı, romatizmal sorunları olanlarda daha sık rastlandığı bilinir. Şeker hastalarında, idrar söktürücü ilaçlar kullananlarda, kabızlık tedavisi için bağırsak temizleyicilerini fazlaca alanlarda, düz tabanlık sorunu bulunanlarda daha sık görülmektedir. Ağır bir egzersizi veya ayağın uzun süre hareketsiz kaldığı uzun bir oturmayı takiben ortaya çıkabilir. Tuz / sodyum kaybının fazla olduğu hallerde de (aşırı terleme, güneş yanığı veya çarpması, ishaller) bacak kramplarının sıklaştığı unutulmamalıdır. NBK sorunu olanlarda kan şekeri, serum sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum seviyeleri araştırılmalı, şeker hastalığı, tiroid bezi tembelliği (hipotiroidi), varis, parkinson hastalığı, böbrek yetmezliği gibi nedenler hatırlanmalıdır. NBK’nın ilaçlarla da ilişkili olabileceği aklınızda olsun. Bronşların genişletilmesinde, hipertansiyon ve şeker hastalığı tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar NBK ‘nın oluşumunu sıklaştırmaktadır.

NASIL ÖNLENİR

Kramp ağrısına dayanmak çok güçtür. Gece boyunca tekrarlayan kramplar can yakıcı ve uyku kaçırıcıdır. Ciddi bir sağlık sorunu olan bu problemin çözümü ciddi ve titiz bir uzman yaklaşımı ve tecrübesi ister. Siz bir yandan tıbbi incelemelerden geçerken, aynı zamanda yararlı olabilecek şu önerileri de deneyin:

Düzenli egzersizler, özellikle esneme sağlayan hareketler krampları azaltır.

Egzersiz öncesinde ve sonrasında bol bol su içmek, özellikle kalsiyum ve magnezyum miktarı yüksek mineral zengini doğal suları tüketmek krampları önler.

Krampların tekrarlandığı kaslara gece yatmadan evvel sıcak uygulaması yapmayı deneyin. Bu uygulamalar kramp olasılığını azaltır: Bu amaçla termofordan, ıslak sıcak havlu, sıcak su şişeleri veya sıcak taşlardan yararlanabilirsiniz. (Dikkat edin cildinizi yakmayın!)

Ortopedik düzenekli ayakkabılar kullanın. Özellikle düztabanlık sorununuz varsa bu öneriyi ciddiye alın.

TEDAVİSİ KOLAY DEĞİL

Geceleri oluşan bacak kramplarının daha çok sağlıklı kişilerde ortaya çıktığı bilinmektedir. Tedavide en çok kullanılan ilaç Kinin Sülfat’tır. Yatmadan önce alınan bu ilaç her zaman yararlı olmayabilir. Kalsiyum ve magnezyum tabletlerinden yararlanmak da mümkündür. Özellikle, Kalsiyum Glukonat günde bir-iki gramlık dozlarda etkili olabilir. Magnezyum Oksid tabletleri de denenebilir. Difenidramin, Meksiletin ve Benzodiazepidlerden de yararlanmanız da mümkündür. Kullanacağınız ilaca doktorunuzun karar verebileceğini sakın unutmayın.

Hastalık belirtisi olabilir

Kas krampları çoğu kez sebepsizdir ama ciddi bir sağlık sorununun ilk işaretleri de olabilirler. Kas kramplarının görülebileceği sağlık sorunları:

Parkinson hastalığı

Hipotiroidi (Tiroid bezi tembelliği)

Ayaklarda yerleşik varislerin oluşturduğu toplardamar yetersizlikleri

Hipoglisemi (bazen de hiperglisemi)

Kas hastalıkları: Musküler distrofiler

Egzersiz-kramp ilişkisi

Bacak veya baldır krampları egzersiz yapanların ve sporcuların korkulu rüyasıdır. Özellikle sıcak ve nemli havalarda uzun süreli egzersizler esnasında veya sonrasında oluşan su ve elektrolit kaybı yerine konulmazsa bacak krampları ortaya çıkar. Özellikle ısınmadan, yeteri kadar esneme egzersizi yapılmadan başlanan egzersizlerin, antrenmansızken spora ani yüklenmelerin sık sık kramplarla neticelendiği bilinir. Kramplardan kurtulmak için her egzersiz çalışmasına ısınma ve esneme hareketleri ile başlayın. Yavaş başlayıp yoğunluğu zamanla arttırın. Egzersiz süresince de yeteri kadar mineralli su içmeyi sakın unutmayın.

BİR UYARI

Kramp yapan ilaçlar da var

Kimi zaman kas krampları, çeşitli amaçlarla kullandığınız ilaçlardan da kaynaklanabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

İdrar söktürücüler: Furosemid, Thiazidler

Laksatif ilaçlar: Senna (sinameki) içerenler

Bronş genişleticiler, Kemoterapi ilaçları
Yazarın Tüm Yazıları