Kars'ta Kaşar peynir için Uluslararası Sempozyum

Güncelleme Tarihi:

Karsta Kaşar peynir için Uluslararası Sempozyum
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2016 11:40

Kars'ta Kaşar peynir için Uluslararası Sempozyum

Haberin Devamı

 KARS, (DHA)- Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA) desteğiyle Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında Kars'ta 15 Temmuz'da Kars kaşar peyniri konulu uluslararası sempozyum düzenlendi.

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından yürütülen ve SERKA'nın hibe desteğiyle hayata geçirilen 'Coğrafi İşaretli Kars Kaşarının Tanıtımı ve Üreticilerin Örgütlenmesi Projesi' kapsamında Kars'ta 15- 17 Temmuz günleri uluslararası kaşar sempozyumu yapılacak. 'Türkiye'de ve Dünya'da Yerel- Geleneksel Peynirler: Kars Kaşarı Coğrafi İşareti' konulu uluslararası sempozyumda Kars Kaşarının daha geniş kitlelere tanıtılması ve peynir üretimi konusunda bilgi ve tecrübe sahiplerini bir araya getirmek hedefleniyor. Sempozyuma  İsviçre, Amerika, Belçika, İspanya, İngiltere, Gürcistan, Ermenistan ve Makedonya'dan akademisyen ile coğrafi işaretli yerel peynir üreticileri, Türkiye'den de başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi katılacak.
Sempozyum kapsamında; 'Bir zanaat olarak peynirciliğin dünü, bugünü ve yarını, peynir ve peynircilikte değişen yerel ve geleneksel tanımlar, peynirciliğin diğer tarım ve hayvancılık pratikleriyle ilişkileri, peynirciliğin kültürel aidiyetlerin oluşumunda rolü, peynir ve süt tüketimini şekillendiren gelişmeler, geleneksel üretimde mera hayvancılığının önemi, coğrafi işaretin korunması ve peynircilikteki önemi, yerel geleneksel peynirlerin ayırt edici özelliklerinin bilimsel olarak belirlenmesi ve kayıt altına alınması' konuları ele alınacak. 
Öte yandan, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ile Kafkas Üniversitesi tarafından 2013 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne yapılan başvuru sonucu Kars Kaşarı coğrafi işaret almaya hak kazanmıştı.
 
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!