Karpuzlu'ya Almanya'dan Simental düve

Güncelleme Tarihi:

Karpuzluya Almanyadan Simental düve
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2017 18:25

Karpuzlu'ya Almanya'dan Simental düve

Haberin Devamı

AYDIN'ın Karpuzlu İlçesi'ndeki 5 üreticiye peşin, 35 üreticiye ise üç yıl ödemeli Almanya'dan Simantal düve verilecek.

Karpuzlu Ziraat Odası ile Aydın Damızlık Birliği arasında imzalanan protokolle 35 üreticiye üç yıl ödemeli Almanya'dan Simantal düve kazandırılacak. Protokolü imzalayan Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Hasan Aydoğdu ve Meclis Başkanı Şeref Gülpınar, Türkiye'de ilk kez Ziraat Odası kapsamında yapılan projenin ilçe ekonomisine çok büyük kazanç sağlayacağını ifade etti. Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Hasan Aydoğdu üreticilere katkı sağlamayı amaçladıklarını söyleyerek başvuru yapan 35 üreticiye 2'şer tane Simental cinsi düve verileceğini söyledi. Düveleri peşin alacak 5 üyeyle birlikte üretici sayısının 40'a çıkacağını anlatan Aydoğdu, "40 üyemize ikişer düveden toplamda 80 düve kazandıracağız. Bu düveler kredi ile alınacak ve üç yıl ödemeli olarak üreticilere kolaylıklar sağlanacak" dedi.

"ÜÇ YILDA İKİ İNEK KARDA OLACAKLAR"

Ödemelerin 3 yıla yayılmasıyla birlikte üreticilere büyük kolaylık sağlanacağını ifade eden Aydoğdu, "Örneğin düve Almanya'dan gebe olarak gelecek. Üç yılda ödeyene kadar üç kez yavrular. Her yavruyu bir yıl sonra 8 bin TL'ye satarsa üretici için çok büyük bir kazanç olacak. 

Üç yılda iki inek kazançları olacak. Simental cinsi düveler Almanya'da çiftliklerden iki aylık süre içerisinde özenle seçilecek. Orada karantinada kontrol altında tutularak herhangi bir hastalığı olup olmadığı saptanacak. Daha sonra Türkiye'ye getirildiği zaman aynı şekilde bir toplanma bölgesinde sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra üreticilere teslimatı yapılacak. Biz Damızlık Birliği ile üyelerimiz arasında bir köprü vaziyeti görüyoruz. Amacımız ilçemize katkı sağlamak ve üreticilerimizin kazanç elde etmeleri" diye konuştu.

"KARPUZLU EKONOMİSİ CANLANACAK"

Karpuzlu Ziraat Odası Meclis Başkanı Şeref Gürpınar ise, bu proje ile üyelerin hayvan sahibi olmasını istediklerini belirterek üreticilerin hayvanların Türkiye'ye gelirken ölmesinden korktuğunu söyledi. Türkiye'ye her ay yüzlerce hayvan geldiğini anlatan Gürpınar, "Bizim getireceğimiz düvelere de hiç bir şey olmayacak. Bunlar Karpuzlu ekonomisine canlılık getirecek" diye konuştu.

Burhan CEYHAN / KARPUZLU (Aydın), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!