Karpal tünel sendromuna dikkat

Güncelleme Tarihi:

Karpal tünel sendromuna dikkat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2015 16:02

Haberin Devamı

SİVAS (AA) - Medicana Sivas Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Nurettin Bolat, elde güçsüzlük hissine sebep olan karpal tünel sendromunun, sinir sıkışmaları içinde en sık görülen rahatsızlık olduğunu bildirdi.

Bolat, yaptığı yazılı açıklamada, el parmaklarının hareket ve hissini sağlayan "median sinir" olarak adlandırılan yapının el bileği hizasında sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan karpal tünel sendromunun, sinir sıkışmaları içinde en sık görülen rahatsızlık olduğunu kaydetti.

Karpal tünel sendromunun el bileği uzun süre bükülü pozisyonda çalışanlarda veya el ve bileğine sürekli yük binen işlerde çalışanlarda sık görüldüğünü vurgulayan Bolat, rahatsızlığın, şeker hastalığı, romatoidi, aşırı şişmanlık, gut gibi diğer başka problemlerin etkisiyle de ortaya çıkabileceğini aktardı.

Haberin Devamı

Bolat, halk arasında sinir sıkışması olarak bilinen karpal tünel sendromunun elde güçsüzlük, ilk üç parmakta karıncalanma gibi şikayetlerle kendini hissettirdiği, ileri dönemlerinde ise şiddetli ağrı ve parmaklarda uyuşmaya sebep olduğunu, hastaların elini salladığında ve bileğini hareket ettirdiğinde belirtilerin azaldığını bildirdi.

Sinir sıkışması rahatsızlığı olan kişilerde, yaşadığı şikayetlerin genellikle teşhis için yeterli olduğunu belirten Bolat, kesin teşhis için sinir içindeki elektrik sinyallerinin taşınıp taşınmadığını gösteren Elektromyografi (EMG) tetkikinin mutlaka yapılması gerektiğini kaydetti.

Bolat, ameliyattan hemen sonra hastaların şikayetlerinden kurtulamayacaklarını hatırlatarak, "İlk aydan sonra şikayetlerde belirgin bir azalma hissedilebilecek, iyileşme dönemi ise sinirdeki hasara bağlı olarak 3-6 ay arasında değişebilir" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!