Karmaşık yapılı canlılar küresel soğumanın ürünü mü?

Güncelleme Tarihi:

Karmaşık yapılı canlılar küresel soğumanın ürünü mü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2003 21:58

Araştırmacılar karada yetişen ilk bitkilerin hayvan evrimini tetiklediğini, bitkilerin yeryüzünü soğutarak karmaşık yaşama elverişli kıldığını öne sürüyorlar.

Almanya-Potsdam Iklim Araştırma Enstitüsü’nden Werner von Bloh tarafından ortaya atılan görüş, canlıların küresel ortamı etkilediği yönündeki Gaia tezine yeni bir boyut getiriyor.

Bilim insanlarının büyük bir bölümü 540 milyon yıl önce yaşanan ve çağdaş hayvan türlerinin çoğunun ortaya çıktığı Biyolojik Büyük Patlama’ya, sıcaklıklardaki düşüşten çok, yükselişin yol açtığına inanıyor. Yosun ve liken gibi basit bitkilerin yeryüzünde 800 milyon yıl önce ortaya çıktıkları yönünde kanıtlar olmakla birlikte, bu döneme ait herhangi bir fosil örneğinin henüz bulunmadığı belirtiliyor.

Araştırmacılar, kara bitkilerinin aşınmayı körüklediğini, ortaya çıkan minerallerdeki kalsiyumun havadaki karbon dioksitle karışarak kalsiyum karbonat, ya da kireçtaşına dönüştüğünü öne sürüyor. Okyanus diplerindeki karbon bu kireçtaşının ırmaklarla denize sürüklendiği görüşünü kanıtlıyor.

Van Bloh, karbon dioksit yitiminin sera etkisini hafifleterek yeryüzünü serinlettiğine, sıcaklık belli bir noktanın altına düştüğünde bir kaçış sürecinin başladığına, koşullar karmaşık yaşama uygun duruma gelir gelmez bu organizmaların yeryüzünü daha da serinlettiklerine dikkat çekiyor.

Araştırmacılar yaklaşık 40 milyon yıllık süre içinde küresel sıcaklıkların ortalama 30 derecenin üstünden 15 derecenin altına düştüğüne inanıyor ve günümüzde 60 derecenin üzerindeki ortamlarda yalnızca bakterilerin barınabildiğine parmak basıyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!